Babos: Otthon nincs tenisz!

Babos: Otthon nincs tenisz!

2012. 07. 27.
Megosztás

A történet főszereplője egy olyan edző, aki több mint edző. Babos Csaba a Timivel együtt vándorló édesapa egyben a lánya minden lépését figyelő, irányító menedzser is. Babos Tímea volt az utolsó, aki megkapta az indulási jogot Londonra. Szingapurban ifjúsági olimpián érmes, Londonban az egyéni tábla legfiatalabb résztvevője.

- Timi esetében eleve elrendeltetett volt-e a sportolás, a tenisz?

" A sport igen, a tenisz nem. Feleségem kézilabdázott, én válogatott kerettag voltam teniszben. Timi nővére, Zsuzsi hallatlan küzdelmek árán lépett előre teniszben, ő az egyetlen magyar, aki például amerikai egyetemi bajnoki címet nyert egyéniben. Timi úszónak indult, nem szerettük volna, hogy a rögös úton ő is megszenvedjen a tenisszel, mint a nővére. Timit úszóként hagytuk itthon, amikor egy hosszú távol-keleti túrára mentünk a testvérével és mire hazatértünk már teniszezőként láttuk viszont. Nem lehetett lebeszélni a teniszről."

- Kegyetlen szerep az apa-edző, apa-menedzser szerep. Milyen viaskodás során tudja legyőzni az apát az edző, a menedzser? Fordítva is elképzelhető?

"Viszonylag egyszerű a helyzetem, mert a lányom akart teniszező lenni, nem én erőltettem rá. A célokat sem én tűztem ki, hanem ő. Igaz az elején az orráig sem látott, nem tudta mi mivel jár. A célokhoz viszont már én rendeltem hozzá a munkát. De edző csak a pályán vagyok, azon kivül újra apa, akit a lányai az ujjaik köré csavarnak. Otthon nincs tenisz! Csak így lehet működtetni ezt a felállást. De ez még így is iszonyúan nehéz: szenvedni, sírni és zokogni látni a gyerekedet és közben azt mondani, hogy ez így kevés a cél eléréséhez. Ilyenkor mindig belehalok egy kicsit vagy nem is egy kicsit."

- Korról korra hogy változott a kapcsolatuk?

"Könnyítette a helyzetünket az, hogy Timi az adott korosztályban mindig az élvonalhoz számított és így fel sem merült benne, mi is lehetne, ha nem én állnék mögötte. Bízik bennem és egy nagy szó. Elfogadja azt, amit nyújtunk, azt, hogy ma már minden mozdulata rögzítve van, minden egyes kalóriát mérünk, minden szívdobbanás regisztrálva. Kihasználjuk a tudomány adta lehetőségeket, nem hiszem, hogy valaha is készült magyar teniszező ennyire tudatosan, mint ő."

- A számolhatatlan utazás közepette lánya esetében hogy jelenik meg a családi háttér, szemben azzal a sportolóval, akinek minden nap ebédet főz a mama, majd a szerelést is kimossa?

"Feleségem Sopronban él, felügyeli a vállalkozásainkat, Zsuzsi lányunk a Berkeley-n végzett és Washingtonban dolgozik. Ritka nagy ünnep ha együtt vagyunk, ilyen a US Open és a karácsony. Elfogadtuk, hogy így van ez rendjén. Timi már egy jó ideje évente átlagosan négyszer repüli körbe a földet. Szerencsére jól viseli."

- Timi kit fog elsőként felhívni egy-egy meccse után?

" Az biztos, hogy elsőként anyukája hangját szeretné hallani.

(Forrás: Dobor Dezső)