Babos Tímea párosban, Fucsovics Márton egyesben olimpiai kvótás helyen áll a ranglistán

Babos Tímea párosban, Fucsovics Márton egyesben olimpiai kvótás helyen áll a ranglistán

2020. 02. 03.
Megosztás


A hétvége legkiemelkedőbb eredményét Babos Tímea érte el, aki francia párostársával megnyerte az Australian Open-t. Fucsovics Márton a 16 között búcsúzott, de ezzel a teljesítményével felkapaszkodott az ATP ranglista 53. pozíciójába. Öt kerekes közül kerül ki az olimpia magyar országúti kerékpáros indulója. Öttusában Gulyás Michelle értékes olimpiai pontokat szerzett a budapesti fedett pályás viadalon.

Tenisz. Babos Tímea és Kristina Mladenovic nagyszerű játékkal győzte le 6:2, 6:1-re a Hszie Szu-vej, Barbora Strýcová tajvani, cseh kettőst az Australian Open női páros döntőjében. Timiék másodszor győztek Melbourne-ben, és összességében harmadik Grand Slam-jükön diadalmaskodtak; sima két szettben nyerték a döntőt. Az Australian Openen 2004 óta először menetelt végig egy női páros szettveszteség nélkül.

A férfi egyes versenyszámban Fucsovics Márton a legjobb 16-ig menetelt. Ott a svájci Federer állította meg őt 2 óra 11 perc játékidő alatt 4:6, 6:1, 6:2, 6:2 arányú győzelmével.

A legfrissebb férfi tenisz-világranglistán Márton 14 helyet javítva a 53. helyet foglalja el, Balázs Attila pedig négy pozíciót előre lépve karriercsúcsot jelentő 108. helyen áll. A nőknél Babos Tímea tíz helyet rontva a 98.; ugyanakkor a párosok ranglistáján a 4. helyen áll. További egy magyar teniszező található a top 200-ban, Jani Réka Luca a 192.

Az olimpiai kvalifikációs ranglista június 1-én zárul. A hétfői ranglista helyezései alapján férfi egyesben Fucsovics Márton, női párosban Babos Timea kapna meghívást az olimpiai tornára. A magyar lány egy, az egyéni rangsorban az első 300 között rangsorolt társával szerepelhetne a párosok tornáján.


Kerékpár. Az utánpótlás-versenyzők közül pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el a svájci Dübendorfban Vas Kata Blanka. A 18 éves bringás - Buzsáki Virággal ifjúsági olimpiai bronzérmes - szenzációs versenyzéssel egészen a második helyig tekert az U23-as cyclo-cross világbajnokságon.

Már korábban eldőlt, hogy az országúti kerékpársport olimpiai mezőny versenyében egy férfi versenyzőnk indulhat. Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek adott nyilatkozatában emlékeztetett rá: a magyar topversenyzők különböző országok csapataiban szerepelnek, két-két magyar teker World Tour, prokontinentális és kontinentális sorban. A kapitány leszögezte: az idény legfontosabb versenye egyértelműen az olimpia, emellett még a világbajnokság és az Európa-bajnokság kap kiemelt szerepet a válogatott szempontjából. A tokiói ötkarikás játékokra a szövetségi kapitány májusban öttagú keretből – Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Pelikán János és Kusztor Péter – tesz majd javaslatot az induló személyére. Rámutatott: a magyar versenyzőknek nehéz lesz megmutatniuk magukat, hiszen az olimpián a legjobbak indulnak, őrült hőség, nehéz és hegyes pálya vár a kerékpárosokra, ráadásul a vb-khez viszonyítva kisebb létszámú csapatok miatt kiszámíthatatlanabb lesz a vetélkedés. A szezon előrehaladtával, a nemzetközi mezőnyhöz viszonyított teljesítményüket látva lehet majd célkitűzéseket megfogalmazni. A kijelölésnél figyelembe veszik, ki mennyi pontot gyűjtött a kvalifikációhoz, illetve a formát, valamint a pálya adottságait, amelyek a hegyimenőknek – Valternek és Dinának – jobban kedvezhetnek.


Öttusa. Budapesten nemzetközi fedett pályás öttusaversenyt rendeztek a hétvégén. A viadal értékét növelte, hogy a megszerzett jó helyezések értékes pontokat jelentettek az olimpiai kvalifikációs ranglistán.

A hölgyek döntőjében a Buenos Airesi ifjúsági olimpikon Gulyás Michelle az ötödik helyen végzett. Reggel jó úszással alapozta meg a napot, a harmadik időt tempózta a medencében, a lovaglásban ugyan elhullajtott hét pontot, de a záró számnak, az esti laser runnak így is a hatodik helyről, az élen álló francia Elodie Clouvelhez képest nyolc másodperccel lemaradva vághatott neki. Az erős mezőnyben elért ötödik hely sok pontot ér az olimpiai rangsorban, és önbizalmat, hiszen itt, Budapesten erős, világkupa-színvonalú mezőny gyűlt össze, amelyben rang 19 esztendősen ilyen eredményt produkálni. Alekszejev Tamara a 18., Guzi Blanka a 21. helyet kaparintotta meg a fináléban.

A férfiak csütörtöki selejtezőben 71 öttusázó indult. A hat hazai versenyző közül három jutott a szombati, 36-os fináléba, ahol a legjobb magyar, Bereczki Richárd a 19. helyen zárt. A magyarok a számok többségében a mezőny közepén vagy második felében végeztek, ez alól kivétel volt Regős Gergely, aki lovaglásban mindössze egy pontot vesztve a negyedik legjobb eredményt érte el, és Kardos Bence, aki úszásban kilencedik lett. A BOK Csarnokban rendezett lövészetekkel kombinált futás előtt Bereczki 22., Regős 23., Kardos pedig 30. volt, végül mindhárman kicsit előre tudtak lépni. A magyar válogatott alapemberei közül nem indult a sérülésből lábadozó Demeter Bence és Kasza Róbert.

Az öttusázók nem sokat pihenhetnek, hiszen február 26-án Kairóban lesz az idei világkupa első állomása. Április 29. és május 3. között Budapest, majd május 14-17. a következő két világkupa állomás. Az olimpiai kvalifikációs ranglistát június 1-én zárják, ahonnan 8 sportoló juthat el a tokiói olimpiára.

(MOB-összeállítás, fotók: Getty Images, Hamvas Bálint, pentathlon.hu)