Bemutatták a párizsi olimpia kabaláit

Bemutatták a párizsi olimpia kabaláit

2022. 11. 14.
Megosztás


Hétfő délelőtt sajtótájékoztató keretében lerántották a leplet a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia hivatalos kabaláiról. A kabalafigurák ezúttal életre kelt frígiai sapka-lények.

A kabalák története egészen az 1968-as grenoble-i olimpiáig nyúlik vissza, azóta az ötkarikás események szerves részét képezik, és fontos nagykövetei az olimpiai eszmének. A most bemutatott, életre kelt frígiai sapka-lényektől azt remélik a szervezők, jelképezik a sport mindent megváltoztató erejét és erősítik annak társadalmi szerepét. A kúp alakú fejfedők kisázsiai eredetűek, Phrügia tartományának lakói viselték, de a francia forradalomban is fontos szimbólummá, a szabadság jelképévé váltak. A házigazdák azt remélik, a kis sapka alakú lények a francia mindennapokba is becsempészik a testmozgás fontosságát, ezzel pedig elősegítik a sport forradalmát.


„Inkább egy eszményt választottunk ezúttal egy állat helyett" – mondta Tony Estanguet, a Paris 2024 szervezőbizottság elnöke. „Azért esett a frígiai sapkára a választásunk, mert Franciaország igen fontos szimbóluma, a szabadság jelképe. A tény, hogy a paralimpiai kabalának látható fogyatékossága van, szintén fontos üzenetet közvetít: támogassuk a befogadást!"

A párizsi olimpiát alig több mint 600 nap múlva, 2024. július 26. és 2024. augusztus 11. között rendezik majd a francia fővárosban.

(olympics.com; fotó: paris2024.org)