Benkó László: "Három verseny dönt a nanjingi hegyikerékpáros indulóról" (videóval)

Benkó László: "Három verseny dönt a nanjingi hegyikerékpáros indulóról" (videóval)

2014. 04. 09.
Megosztás

Arról már korábban írtunk, hogy kerékpársportban január 31-én lezárult a kvalifikáció Nanjingra, ahol - az eredmények tükrében - Magyarországot két fiúversenyző képviselheti. Jelenleg még két országúti és három hegyikerékpáros fiatal van versenyben a két helyre.

Somogyi MIklós országúti utánpótlás-kapitány korábban azt mondta, az ifjúsági olimpián két hegyikerékpáros, továbbá két országúti eseményen és egy vegyes csapatversenyben állnak majd rajthoz a fiatalok. "Vannak elő számú favoritok, de a tavaszi világkupákon fog kialakulni, kik lesznek a résztvevők" - mondta néhány héttel ezelőtt a moszkvai Barátságverseny győztese.

Szingapúrban négy kerekes képviselte a magyar színeket: Fenyvesi Péter (hegyikerékpárban 14., országúti mezőnyversenyen 47. helyezést ért el), Kéri Zsófia (bmx 16., hegyikerékpár 17., országúti egyéni időfutam 24. hely), Stubán Ferenc (országúti mezőnyversney 36., egyéni időfutam 28. helyezés) és Szoboszlai Patrick (bmx-krosszban 18. helyen zárt).

Jelenleg az országútis Gyöngyösi Kevin, Karl Dávid és Móricz Dániel, valamint két hegyikerekes, Dina Márton és Erdélyi Attila (a fotón 204-es és 203-as rajtszámmal) szerepel a bő keretben.

A mob.hu megkérdezte a válogatási elvekkel kapcsolatban Benkó Lászlót, a hegyikerékpárosok utánpótlás-kapitányát, aki a nanjingi versenyszámokról is adott tájékoztatást. A szakember elmondta, a kvótaszerzéshez a versenyzők a 2013 szeptemberi, dél-afrikai világbajnokságon járultak hozzá - Erdélyi akkor 27., Dina 42. lett. Nanjingba két osztrák és egy magyar, salgótarjáni viadalon keresztül vezet az út...

A hegyikerékpáros Dina Márton 1996. április 11-én született Budapesten, a Pilis Cross Country Cloub versenyzője. Korábbi mestere Benkó László, ma Cser Gábor irányítja a felkészülését. Magyar bajnok, Európa-kupafutam győztes, célja, hogy előbb-utóbb profi csapatban tekerhessen. Fél évig triatlonozott, 2009-ben kezdett aktívan sportolni. Apai nagyapja, Dina Károly válogatott sífutó volt, édesapja, Dina Péter, lesiklásban szerepelt a nemzeti legjobbak közt. Marci a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium diákja, hobbija a zenehallgatás. Példaképe a svájci U23-as vb-második, Lukas Flückiger.

Erdélyi Attila 1996. július 15-én látott napvilágot Budapesten. A csömöri fiú Valter Tibor tanítványaként a Cube-Csömör hegyikerekese, az aktív sportolást 2008-ban kezdte. Attila, legjobb eredményei közt ifi Eb-negyedik helyét és többszörös korosztályos magyar bajnoki címeit jegyzi. Hobbija a gokartozás, példaképe Manuel Fumic, német vb-ezüstérmes hegyikerekes. Attila a Csanádi iskola diákja. Célja, ha kijut Naningba, a top 10-ben szeretne végezni.

Gyöngyösi Kevin országúton van versenyben a kvótáért. 1997. január 5-én született Budapesten, a Csanádi iskola 11-edikes hallgatója. Hat évesen kezdett tornázni majd aikidózni, 12 évesen tért rá a kerékpározásra. A KSI Csepel SE kerekeseként először hazai györgy, ma Somogyi Miklós tanítványa. tavaly országúton, hegyen és a kritériumversenyben is bajnoki címet nyert. Szabadidejében olvas, illetve a másik szakágnak hódol, "montizik". Hosszú távon készül a profi karrierre, példaképe Kusztor Péter, pekingi olimpikon országúti kerékpáros.

Karl Dávid három év szertorna után tért rá a versenykerékpározásra. 1996. július 29-én született Budapesten, ma a Berzsenyi gimnázium 11. osztályába jár. Harmadik éve a Bikeexpress SE sportolója, edzője a korábbi országúti bajnok, Garamszegi László. Eredményei hamar jöttek, 2012-ben páros időfutambajnokságot nyert. Hobbija a gokartozás. Példaképe az időfutamban, Pekingben olimpiai bajnok svájci Fabian Cancellara és a spanyol mountain-bike világbajnok, Jose Antonio Hermida. Hosszú távon külföldi istállóban szeretne nemzetközileg is eredményes lenni.

Móricz Dániel Budapesten született 1996. március 26-án. Kevin csapattársa a KSI-ben, Hazai György kezei közül került Somogyi Miklóshoz. Fél évig triatlonozott, 2008-ban maradt a bringánál. Többszörös korosztályos magyar bajnok országúton és pályán, jegyez 14. helyezést osztrák viadalon. A Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskolában tanul, hobbija a rajzolás, zenehallgatás. Példaképéhez, Lance Armstronghoz hasonlóan maga is profi kerekes szeretne lenni, ahogy fogalmaz: "magyar besorolású csapatban".

(Fotó: Facebook - Reinhardt Bscherer)