Benne van a kalapban Szolnokon Kárász Anna duplázása és az 500-as vb-szereplése

Benne van a kalapban Szolnokon Kárász Anna duplázása és az 500-as vb-szereplése

2015. 07. 14.
Megosztás

Öt hét telt el a kajakozók és kenuzók Szegeden megrendezett első válogatóversenye óta, amelynek meglepetésembere a női 500 egyesben és – Vad Ninettával – a kettesben is győztes Kárász Anna volt. A hétvégén következő második válogatón a 23 esztendős szegedi versenyző már nem hazai vizeken, hanem a szolnoki edzőközpontban készül újabb bravúrra, és Storcz Botond szövetségi kapitány, valamint Kovács László, az edzője szerint is benne van a kalapban az 500-as világbajnoki szereplését jelentő duplázása.

„Nem az ölébe hullott Kárász Annának a győzelem a szegedi „első menetben”, hiszen a mögötte célba érkező Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Kovács Katalin is jó idővel jó pályát ment, így az első helyre még inkább büszkébb lehetett. Ha a szegedi után a szolnoki csatát is megnyeri, nincs mese, ő indulhat a milánói világbajnokságon a „királyszámban”, ha viszont a visszavágásra dacosan készülő Kozák ér elsőként célba, akkor jövő hétfőn, a bajnokság másnapján szokás szerint „szétlövés”, ki-ki párharc következik. Kárász moszkvai világbajnoki 200 páros és 500 négyes aranyérmesként már tavaly feljebb lépett a a nagy reménységek kategóriájából a magasan jegyzett kajakozók osztályába, az olimpiai bajnoki címvédő Kozák viszont nagy küzdőként és a rutinjával bizonyára a korábbinál élesebb küzdelemre fogja kényszeríteni.” - így hangzott a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Storcz Botond előrejelzése, aki az egyes versennyel kapcsolatban arról is beszámolt, hogy Janics Natasát az első válogató kudarcai sem késztették meghátrálásra, így a 200-on biztos, az 500-on pedig valószínűleg rajthoz áll majd Szolnokon.

„Annának sokkal nehezebb dolga lesz a most következő hétvégén, mint az első válogatón, mert egyszeriben célponttá vált, az ő legyőzése jelentheti a vetélytársak érvényesülését, illetve adhatja meg Danutának és a többieknek az esélyt az 500-as távon az indulásra. A második válogató ugyan több esélyes, de azt bátran elmondhatom a hétfő reggeli időre menés után, hogy a versenyzőm ugyanolyan jó, vagy még talán jobb is annál a Kárásznál, aki már Szegeden is iskolakajakozást mutatott be. Jó erőben van, nyugodt, és az sem zavarta meg, hogy új párral vívja meg a kettesben a második válogatót” – vette át a szót Kovács László, aki Janics Győrbe igazolása, illetve Mexikóba költözése előtt sokáig a háromszoros olimpiai bajnok mestere volt.

Az első válogatót a papírformát cáfolva a K-2 500 méteren tehát Kárász és Vad nyerte, a második helyet pedig a két olimpiai bajnok, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina alkotta egység szerezte meg. Itt történt, hogy Janics a feladásával olimpiai bajnok társát, Kovács Katalint is magával rántotta, aki ezzel esélytelenné vált kettesben a világbajnoki részvétel kivívására. A pár nélkül maradt 31-szeres világbajnoknő a maga karakánságával ennek ellenére is áll az újabb kihívás elé Szolnokon, de már csak egyesben. A nem várt júniusi sorrend, majd a bakui Európai Játékok „vegyes” tapasztalatai viszont oda vezettek, hogy a válogatás második fordulójában egy-egy régi-új, illetve új páros áll majd rajthoz. Kozák „visszakérte” és vissza is kapta Szabó Gabriellát, miközben Kárásznak – valószínűleg csak egy időre – Vad Ninettának kellett búcsút mondania: így „örökölte meg” az elhagyott Fazekas-Zur Krisztinát. Mint ismeretes, eltiltása miatt Csipes Tamarát senki sem hívhatja a párjának, aki jelenleg Dunavarsányban, nem az édesapja irányításával, tehát félig-meddig magányosan Medveczky Erika hajótársaként próbál edzésben maradni, hogy a milánói VB-t követő országos bajnokságon újra depóba állhasson. Bármilyen sorrend is alakul ki a második válogatón a kettesben, úgy tűnik, a képlet bonyolultan nehéz döntés elé állíthatja Storcz Botond szövetségi kapitányt.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MOB/Szalmás Péter)