Berki remekelt

Berki Krisztián rontott - kiesett a vb-n, Böczödő Dorina harmadik csoportjában (videóval)

2013. 10. 01.
Megosztás

A lólengés olimpiai és világbajnoka, Berki Krisztián, az antwerpeni tornász világbajnokság keddi selejtezőjében leesett a szerről, így nem jutott a döntőbe.

A címvédő Berki Krisztiántól mindenki érmet, lehetőség szerint aranyat várt. Az olimpiai bajnok felkészülése jól sikerült, a kinti tréningeket is jól teljesítette. A szokások szerint készült a selejtezőre, saját bevallása szerint egyáltalán nem izgult, se a melegítésnél, se a szólításnál. Az előzetes tervek szerint a 6.7-es kiinduló pontú gyakorlatát mutatta be, ám keze az egyik sornál szinte beragadt a két kápa közé, így lendületet vesztett, nem tudott koncentrálni és a Magyar-orsót nem tudta végigcsinálni, leesett a szerről. Világversenyen az Európa-bajnokkal ilyen még soha nem fordult elő. Állítása szerint edzésen már történt ilyen, de ez is még a legelején, amikor az új gyakorlatot kezdte megtanulni. Így végül 14.633 pontot kapott, amellyel a 24. helyen végzett. Kállai Zoltán végül 12. pozícióban zárta a világbajnokságot ugyanezen a szeren. A férfiaknál ma még Vecsernyés Dávid mutatkozott be, aki négy szeren szerepelt, gyűrűn (13.233), talajon (12.983), korláton (13.766) és nyújtón (12.100 pont). A hatszeres Tálas Bence végül a 44. helyen végzett egyéni összetettben.
Az Újpest 28 éves tornásza közel kilenctized ponttal maradt le a döntőről, a nyolc versenyzőt felvonultató fináléba utolsóként bekerült japán Kamejama Kohej ugyanis 15,400 pontot kapott a produkciójára.

Az hamar eldőlt, hogy nem jut be a lólengés szerenkénti döntőjébe Berki Krisztián egyik legnagyobb riválisa, az olimpiai bajnok magyar címvédőt a moszkvai Európa-bajnokságon legyőző brit Daniel Keatings. A specialista, kétszeres Eb-aranyérmes Keatings gyakorlat közben leesett a lóról, pontszáma mindössze 14.033 lett.

„A két kápa között leragadt a fogásom, utána már »kénytelen« voltam terpeszteni, aztán pedig elkapkodtam az orsót. A hiba miatt elfogyott a lendületem – mondta Berki Krisztián a Nemzeti Sportnak. – Sajnálom, nem sűrűn szoktam leesni a lóról, világbajnokságon pedig kiváltképp nem szokott ilyen történni velem. Ám azt hiszem, nem szabad túl sokáig gyötrődnöm ezen a hibán.”

„Az orsóval bajlódtunk eleget korábban is, azt most elkapkodta Krisztián, előtte pedig elakadt a keze, nyilván ez zavarta őt meg – tette hozzá Kovács István, Berki edzője. – Persze, hogy szomorúak vagyunk, de ebből a helyzetből is fel fogunk állni. Szerdán már itt, a vb helyszínén edzeni fogunk, vagyis megyünk tovább, előre.”

A selejtezőben az olasz Alberto Busnarié a legmagasabb pontszám, a 35 éves veterán tornász 7.100 nehézségi kiinduló pontszámú gyakorlatot mutatott be hétfőn, s 15.633 ponttal a rangsor élére került a mexikói Daniel Corral Barrón (15.600) és a kínai Csang Hong-tao (15.541) előtt.

Talajon a mezőny legfiatalabb tornásza, a japán Sirai Kenzo hétfőn szenzációt keltő gyakorlatával messze maga mögé utasította a mezőnyt: a félelmetesen nehéz (először bemutatott, így a jövőben a Sirai névre hallgató elemet is tartalmazó) bemutató 16.233-at ért – ez a selejtezők egyetlen, 16 pontnál erősebb gyakorlata volt. Ha a szerenkénti döntőben nem ront, akkor Sirai aranyérmét nem lehet elvenni – az ifjú japán 0.633-at vert a kvalifikációban a szeren szintén világklasszis brazil Diego Hypolitóra.

Gyűrűn a kínai Liu Jang (15.866) kapta a legmagasabb pontszámot, de a brazil Arthur Nabarrete Zanetti és az amerikai Brandon Wynn szorosan a nyomában van. Ugrásban a koreai Jang Hak Szeon és az ukrán Oleh Vernjajev kapott 15 pontnál többet, korláton a görög Vaszileosz Colakidisz nyerte meg a selejtezőt (épphogy megelőzve az üzbég Anton Fokint), nyújtón pedig a „tornakirály" japán Ucsimura Kohei volt a legjobb a kvalifikáció során a német Fabian Hambüchen és a biztonsági gyakorlattal előálló, a nagy dobást a döntőre tartogató holland Epke Zonderland előtt.

Egyéni összetettben várhatóan nem sok kérdés lesz, a minden idők egyik legjobb összetett tornászának számító Ucsimura egyedüliként a mezőnyben minden szeren legalább 15 pontot kapott – a huszonnégyes fináléban alighanem megszerzi sorozatban a negyedik aranyát a legnagyobb presztízsű számban. Sokatmondó tény, hogy ő volt az első a tornatörténelemben, aki három egymást követő világbajnokságon megnyerte az egyéni összetettet (akár férfi, akár női versenyzőről van szó) – és most nagyon érik az újabb elsőség. Ucsimura a selejtezőben 2.392 pontot vert az amerikai Samuel Mikulakra.

A világbajnokság hivatalos honlapja szerint sem a szerenkénti döntőkben, sem az egyéni összetett fináléban nem lesz magyar férfi tornász.


Berki Krisztián:
Kicsit el vagyok keseredve, de próbálok nem túl nagy ügyet csinálni belőle. A hibázás lehetősége benne van a tornában, én most rontottam, tudom, hogy nem a legjobbkor, de ez van. Én sem vagyok gép. A kezem letapadt és mire a Magyar-orsóhoz értem, elfogyott a lendületem, leestem a szerről. Jól felkészültem, semmi sem zavart, mégis ez történt. Új gyakorlatom van, ezt még be kell versenyeznem, hiszen mindössze két magyar viadalon szerepeltem ezzel. Ma még végignézem a versenyeket, holnaptól pedig már edzek, készülök a jövő hétvégi Mesterfokú bajnokságra.

Altorjai Sándor, csapatvezető:
Krisztiánnak az edzések és a mai melegítés is jól ment, az elmúlt napokban csakúgy szórta a 6.7- és és a 7.0-ás kiinduló pontú gyakorlatokat. A szólításnál viszont nem ment neki, hibázott. Persze jobban örültünk volna, ha fináléba kerül és ott az éremért, esetleg az aranyért száll harcba, de nincs tragédia, ez nem Watreloo. A ciklus elején tartunk, új elemeket tanult, ez az év a gyakorlást szolgálja. Akármi is történt Berki Krisztián a mi Berki Krisztiánunk, most így alakult.

Berki Krisztián vb-gyakorlata:



TORNA-VB, ANTWERPEN:

A FÉRFI SZERENKÉNTI DÖNTŐSÖK

TALAJ: Sirai (japán), D. Hypolito (brazil), Ucsimura (japán), Hambüchen (német), Purvis (brit), Dalton (amerikai), Morgan (kanadai), Legendre (amerikai)

LÓLENGÉS: Busnari (olasz), Corral Barrón (mexikói), Csang Hong-tao (kínai), Seligman (horvát), Petrov (orosz), Sellathurai (ausztrál), Whitlock (brit), Kamejama (japán)

GYŰRŰ: Liu Jang (kínai), Nabarrete Zanetti (brazil), Wynn (amerikai), Balandin (orosz), Van Gelder (holland), Ait Said (francia), Pinheiro Rodrigues (francia), Jamamuro (japán)

UGRÁS: Jang Hak Szeon (dél-koreai), Vernjajev (ukrán), Sasaki Junior (brazil), Thomas (brit), D. Hypolito (brazil), Sirai (japán), Berbecar (román), Legendre (amerikai)

KORLÁT: Colakidisz (görög), Fokin (üzbég), Lin Csao-pan (kínai), Jü Hao (kínai), Berbecar (román), Wynn (amerikai), Orozco (amerikai), Ucsimura (japán), Zonderland (holland)

NYÚJTÓ: Ucsimura (japán), Hambüchen (német), Zonderland (holland), Mikulak (amerikai) , Calvo Moreno (kolumbiai), Bretschneider (német), Kato (japán), Lin Csao-pan (kínai)

Böczögő Dorina harmadik lett vb-csoportjában


Kedden a nők is megkezdték a szereplést a világbajnokságon a selejtezőben. Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint Böczögő Dorina nagyon jól gyakorlatokat adott elő, mindössze a második ugrását rontotta el. Az egyéni összetett pontszámba azonban az első számított, így ebből a szempontól nincs jelentősége, ám ha nem ül le, ugrásban finálé közelében lehetett volna. Böczögő az első csoport után 52.498 ponttal a harmadik helyen áll. Ugrás: 13.666, felemáskorlát: 13.033, gerenda: 13.066, talaj: 12.733 pont.
Szerdán Makra Noémi mutatkozik be 16 órakor a negyedik csoportban.

A szerdai program:

női selejtező

16.00 4. csoport Makra

(MTI)