Berki Krisztián újra Zuglóban

Berki Krisztián újra Zuglóban

2014. 01. 31.
Megosztás

Az olimpiai- világ és Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián volt az első vendége a Zuglói Olimpiai Esték rendezvénysorozatnak. A Zuglóból indult kiváló sportoló azonban nemcsak ezért tért vissza a kerületbe, a Lipták Villában tartott közönségtalálkozón azt is elárulta, nemrégiben hivatalosan is zuglói lett.

A 2012-es londoni olimpia egyik legizgalmasabb versenyszáma a férfi tornászok lólengés döntője volt. Itt ugyanis holtverseny alakult ki a magyar Berki Krisztián és az angol Louis Smith között. Az akkori szabályok szerint azonban csak egy győztest avathattak, ezért a szabályrendszerbe beépítették, hogy azonos pontszám esetén a gyakorlatok esztétikai értéke a döntő. Ez pedig Krisztiánnak kedvezett, aki így olimpiai bajnok lett.

- Felejthetetlen élmény volt az olimpia, még az előtte levő nehéz időszakkal együtt is – mesélte január 29-én este a Lipták Villa nagytermét zsúfolásig megtöltő közönségnek.

– Rendkívül nehéz volt a kvalifikáció, hisz nem volt elég a szeremen világbajnoki dobogósnak lenni, még másik két szeren is be kellett mutatnom egy-egy gyakorlatot, amit szintén lepontoztak. Az olimpiára megpróbáltam úgy készülni, mintha nem az első ötkarikás eseményem lett volna, ez azonban csak nehezen sikerült. Londonban a selejtezőben hibáztam is, amely szerencsére nem volt végzetes. A döntőre azonban nagyon felkészültem, és életem legjobb gyakorlatát mutattam be. Az edzőmmel, Kovács Istvánnal tudtuk, hogy a rivális angol versenyzőnek egytizeddel erősebb a gyakorlata, mi azonban arra készültünk, hogy a miénk a szebb produkció, és ez be is jött. A végén persze én sem tudtam, hogy holtverseny esetén mi a szabály, ilyen helyzet ugyanis csak ritkán szokott kialakulni. Csak akkor nyugodtam meg, amikor láttam, hogy első helyre írták a nevemet.

Berki Krisztián Zuglóban, a Bosnyák utcában nőtt fel. A közeli Rózsavölgyi téri (ma Rózsavár) óvodába járt, ahol elmondása szerint az egyik legmozgékonyabb kisgyerek volt. Szerencsére a szomszédjukban egy tornaedző lakott, aki felfigyelt az udvari porolón alkalmi tornamutatványokat bemutató kisfiúra. Ő ajánlotta a szülőknek, hogy vigyék le a fiút a KSI-be, akik meg is fogadták ezt a tanácsot. Berki Krisztián 1990-ben került Kovács István csoportjába, és az edzővel azóta is kifogástalan a kapcsolata. A zuglói klubban kezdődött a pályafutása, eleinte ő is hatszeres tornász volt, mint a többiek, ám a 2002-es patraszi junior Európa-bajnokság óta már csak a lóra fókuszál. Ezen szeren az első felnőtt világversenyét 2005-ben, Debrecenben nyerte, ahol Európa-bajnok lett. Azóta ezt a sikert még öt alkalommal megismételte.

A furcsa kvalifikációs szabályok miatt világbajnoki ezüstérmesként lemaradt a pekingi olimpiáról. Ahelyett, hogy ettől összeroppant volna, újult erővel vágott bele az újabb ciklusba, és a négy év alatt szerzett három Európa-, és két világbajnoki címét Londonban a fent említett olimpiai bajnoki címmel koronázta meg. Ezt követően több településen, köztük Zuglóban is díszpolgárrá választották, ez azonban Krisztián esetében akkor már főleg a múltjának szólt. 2007-ben ugyanis a KSI-ből az UTE-ba igazolt át, és a kerületből is elköltözött. London után viszont ismét a kerületben telepedett le, így hivatalosan is zuglóivá vált.

A január 29-i rendezvényen Rozgonyi Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat kiemelten kezeli a sportegyesületek és a sportolók támogatását. London előtt is segítették a kerületi olimpikonok felkészülését, és Rió előtt is hasonlót terveznek.

(Riersch Tamás)