Bicsák Bence nyerte a tiszaújvárosi triatlon-világkupát, az olimpikon Kovács Zsófia 7.

Bicsák Bence jó rajtjával triatlonban megkezdődött az olimpiai kvalifikációs menetelés

2018. 05. 14.
Megosztás


Japánban az elmúlt hétvégén megkezdődött a triatlonisták tokiói olimpiai kvalifikációs pontgyűjtő sorozata. Két év alatt mintegy negyven eseményen lehet pontokat gyűjteni, melyből egyénenként a tizenkét legjobb eredmény számít bele a kvalifikációs ranglistába. Bicsák Bence ötödik helyezéssel kezdte a rajtot.

A hazai triatlonszövetség beszámolója szerint három férfi és egy női versenyzőnk kezdte meg a kvalifikációs pontgyűjtést a világbajnoki sorozat yokohamai állomásán. U23-as Európa-bajnokunk, Bicsák Bence nagyszerű ötödik hellyel rögtön a magyar triatlonsport legjobb eredményét érte el ebben a sorozatban, amellyel kiváló rajtot vett a két éven át tartó kvalifikációban is. A versenyt a kétszeres világbajnoki címvédő, a sorozatot jelenleg is toronymagasan vezető spanyol Mario Mola nyerte, mögötte az ausztrál Birtwhistel és a spanyol Alarza ért még fel a dobogóra. Riói olimpikonjaink, Tóth Tamás a 30., Faldum Gábor a 35. helyen értek célba. A hölgyek versenyében szintén a világbajnoki címvédő diadalmaskodott. A bermudai Flora Duffy ezzel a győzelemmel vette át a vezetést az idei sorozatban. Mögötte az amerikai Zaferes és a brit Stanford szerezte meg az ezüst- és bronzérmet. Kovács Zsófia, aki harmadik olimpiájára próbálja meg kvalifikálni magát, a harminckettedik helyen ért célba.

A triatlon az olimpiák történetében 2000-ig, Sydney-ig tekint vissza; minden nyári felnőtt és nyári ifjúsági olimpián indult magyar triatlonversenyző. Rióban négy versenyzőnk vett részt: Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Tóth Tamás és Vanek Margit. A korábbi, riói olimpikonokat kiegészítik a fiatalok, akik 2017-ben szép sikereket értek el, így erős csapat, olimpiai keret készül a 2020-as olimpiára (3-3 nő és ffi a maximális induló nemzetenként). A NOB 2017-ben az olimpia programjába felvette a mixváltó versenyszámot, ami magyar kezdeményezésnek is tekinthető, hiszen Tiszaújvárosban versenyeztek a számban először. A magyar városban idén is megrendezik a világkupát, mely egyik pontgyűjtő állomása lesz a kvalifikációs sorozatnak.

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára január elseje óta tart a kvalifikációs időszak, melynek zárása július 16. Az előző két nyári ifi olimpiának volt magyar triatlonos résztvevője; 2010-ben Dudás Eszter arany-, 2014-ben Lehmann Bence ezüstérmes lett.

(MOB, fotó: MTI/Vajda János, archív)