Bicsák Bence történelmi bronzérme a triatlon világkupa-sorozatban

Bicsák Bence történelmi bronzérme a triatlon világkupa-sorozatban

2019. 05. 20.
Megosztás


A magyarok az olimpiai kvalifikáció szempontjából több sportágban is eredményesen szerepeltek az elmúlt hétvégi nemzetközi versenyeken. Bicsák Bence a magyar triatlonsport történetében elsőként egy bronzérmet szerzett a legmagasabban jegyzet világbajnoki sorozat japán állomásán. Az olimpiai kvótás Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztály kontinens-bajnokságán ismételte meg elmúlt évi ezüstérmes eredményét. A karatés Hárspataki Gábor az isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyen a harmadik helyen végzett. A legrangosabb párbajtőr világkupaversenyen, Párizsban két magyar, Koch Máté és Siklósi Gergely is felállhatott a dobogó harmadik fokára. A hatszoros olimpikon Gádorfalvi Áron a második helyen végzett a Raceboar Eb-n. A férfi asztalitenisz-válogatott megszerezte a jogot az indulásra az idei Európa-bajnokságra. A ritmikus gimnasztika Eb-n Pigniczki Fanni jó szereplésével a magyar válogatott kivívta a jogot a jövő évi olimpiai kvalifikációs Eb-n való indulásra. Az atléta Kovács Andrea 50 km-es gyaloglásban az Európa-kupán javította meg az országos rekordot. A taekwondo világbajnokságon a legjobb magyar Patakfalvi Luca a 9. helyen végzett. Hétvégi összefoglalónk következik.

Triatlon. Sporttörténelmi sikert ért el Bicsák Bence, aki a világbajnoki sorozat (WTS) jokohamai állomásán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ez a magyar triatlonsport első érmes helye a WTS-sorozatban. Bence ezzel a negyedik helyre jött fel az elitsorozatban. A magyar sportoló az elmúlt év májusában az ötödik helyen zárt a jokohamai felvonáson, azóta még öt top 10-es eredménnyel tudott kirukkolni ebben a sorozatban. A tavaly Gold Coaston megrendezett Grand Final-ben, vagyis a vb-döntőben a korosztályában indult, az U23-asok között lett bronzérmes, így búcsúzott el az utánpótlásmezőnytől.

Az idei világbajnoki szériát még nem teljesen úgy kezdte, ahogyan szerette volna, a nyitófutamon Abu-Dzabiban kisebb hibák miatt a 17. helyen végzett, majd jött a bermudai viadal, ahol már a legjobbakkal versenyt futva a hetedik helyet szerezte meg. Jokohama előtt bizakodva nyilatkozott, hiszen jól sikerült a felkészülése, s mint mondta: egy ideje érzi már, hogy képes lehet az áttörésre. Szombaton sikerült is megvalósítani az álmát: a tavalyi sorozatban második helyen záró, a Grand Final-t megnyerő, Európa-bajnok francia Vincent Luis, valamint az olimpiai bronzérmes dél-afrikai Henri Schoeman mögött a harmadik helyen zárt. Bicsák Bence az utolsó 800 méteren szakította le a sportág legeredményesebb versenyzőjét, az ötszörös világbajnok, ötkarikás ezüstérmes spanyol Javier Gomezt.

„Végre jól sikerült az úszás, a bunyóból sikerült kimaradnom, és fel tudtam úszni a legjobbak közé. A kerékpározás során elképesztő volt a tempó, akadt pár neccesebb helyzetem is a kanyarokban, de végül a legjobb időt tudtam tekerni a mezőnyben. A futáson két kilométerig egy nyolcas bolyban haladtam, majd szépen szakadt le mindenki, én is nehezen bírtam Luis tempóját. Fáradtak voltak a lábaim, nem is esett jól a futás, ám csak az lebegett a szemem előtt, hogy ki kell tartanom, mert ha leszakadok, a második boly bedarál. Nyolcszáz méterrel a vége előtt Gomez visszaesett, én meg az összes tartalékomat mozgósítottam, hogy kitartsak a végéig. Hajrázni már nem volt erőm, de hihetetlen érzés volt célba érni, hogy én is felállhattam a dobogóra a világ legjobbjai mellé, pezsgőzhettem Luisékkal. Ő volt az első, aki gratulált a sikeremhez. Azt mondta, már régóta tudta, hogy eljön ez a pillanat is. Az edzéseredményeim és az elmúlt versenyek tapasztalatai alapján én is hittem benne. Nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam valósítani az álmom” – árulta el Bicsák Bence.
A másik magyar induló, a mindössze 20 esztendős Lehmann Csongor, aki az első WTS-futamán rajtolt, a 45. helyen végzett. A nőknél Kovács Zsófia a 30. lett.

Bicsák Bence a yokohamai sikerével az olimpiai pontszerző ranglistán négy helyet javítva a hatodik helyen áll. Az olimpiai kvalifikációs ranglisták itt találhatók.


Vitorlázás.A finn hajóosztály athéni nyílt Európa-bajnokságán Berecz Zsombor a második helyen végzett a kontinentális rangsorban. A medal race-t a magyar világbajnok mind a nyílt versenyben, mind az Európa-bajnoki sorrendben a második helyen kezdte. Vezetett a brit olimpiai bajnok Giles Scott, rá egyedül Berecz lehetett veszélyes, más már nem előzhette meg. A magyar világbajnoknak nagy különbséggel kellett megelőznie Scottot, a kettejük közötti különbség ugyanis 15 pont volt, azaz ha Berecz nyer, Scott nem végezhet a 9. helynél előrébb. Ennek megfelelően páros versenyt vívtak ők ketten, Berecz számára nehezítve azzal, hogy neki hátrafelé is figyelnie kellett, mert a nyílt versenyben az új-zélandi Andrew Maloney 7 pontos hátrányban volt vele szemben, azaz volt esélye megelőzni.

Az olimpiai kvótával rendelkező magyar vitorlázó az utolsó futamban a 9. helyen előzte meg a 10. helyen beérő végső győztes brit riválisát, de a nyílt verseny második helyét nem tudta megőrizni, mert a futamot az új-zélandi nyerte. A teljes mezőnyben Berecz Zsombor vitorlázott a legkiegyensúlyozottabban, ő jegyezte a legkisebb értékű kieső futamot (22.) és neki volt a legkisebb különbség a legjobb (2.) és a legrosszabb (a kieső 22.) futameredménye között.

Az Európa-bajnokságon elkelt négy újabb olimpia kvóta. Azzal, hogy az éremfutamba bejutott a brazil Jorge Zarif (7.) és a norvég Anders Pedersen (9.), két hely elkelt, a másik kettőt az utolsó futamban szerezte meg az amerikai Caleb Paine (11.) és a görög Ioannis Mitakis (13.). A 2017-es balatonföldvári világbajnokságot megnyerő svéd Max Salminen a 25. pozícióban zárt Athénban.

Az angliai Nacra 17 Európa-bajnokságon a Virág Flóra, Molnár Dávid duó a 45. helyet szerezte meg.



Vívás. Férfi és női párbajtőrben világkupát rendeztek Párizsban illetve Dubaiban, a tőrözök pedig egyéni GP-versenyen indultak Sanghajban.

A francia fővárosban az egyéni versenyben két fiatal magyar vívó, Koch Máté és Siklósi Gergely is bronzérmet nyert. Rekordlétszámú, 373 fős mezőny gyűlt össze az egyéni versenyen. Meglepetésre az aktuális hazai ranglista első négy helyezettje közül senki sem jutott el a 64-ig. A legelőkelőbben rangsorolt Rédli András a selejtezőkben a 94 között egy tussal szenvedett vereséget francia riválisától és kiesett. A 64-es főtáblára öt magyar jutott el. Koch és Siklósi mellett Bányai Zsombor, Somfai Péter és Peterdi András is feljutott. A főtáblás magyarok közül Bányai és Peterdi búcsúzott a 64 között, Somfai és Koch egymással vívott a nyolc közé jutásért, utóbbi egyetlen tussal, 13:12 arányban bizonyult jobbnak. A negyeddöntőben Koch újabb nagy csatában, 15:14-re győzött le egy német riválist, míg a másik ágon Siklósi egy ukránt búcsúztatott. A négy között ő a későbbi győztes olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jungtól kapott ki két tussal (15:13), míg Koch az orosz Nyikita Glazkovtól szenvedett 15:10-es vereséget.


A vasárnapi csapatversenyen a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású együttes a 41 gárdát felvonultató hatalmas mezőnyben a 32 között a belgákat, majd a nyolcaddöntőben a lengyeleket győzte le. A negyeddöntőben a franciákkal nem bírt a négy magyar fiú. Az 5–8. helyekért rendezett mérkőzéseken a magyar válogatott előbb legyőzte Izraelt, majd egyetlen tussal kikapott a japánoktól.

A hatodik hely megszerzésével szorosan ott van a magyar válogatott az olimpiai indulásért versenyben lévő nemzetek között. Az első négy helyen európai nemzet végzett. A további helyezéseket figyelembe véve a 6. pozíció pillanatnyilag olimpiai kvótás helyet jelent.

A női párbajtőrözők dubaji versenyének legjobb magyarja a kadet világbajnok 17 esztendős Muhai Eszter a legjobb 32 között búcsúzott.

A női párbajtőr-válogatott, a Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta csapat a nyolcadik helyen végzett a 29 nemzetet felvonultató mezőnyben. A lányok egy kötelező belgák elleni siker után, a nyolcadöntőben bravúros győzelmet arattak a franciák felett. Ezután három vereség következett: a negyeddöntőben a kínaiak, majd a helyosztók folyamán a dél-koreaiak és észtek ellen. A negyeddöntőbe kerülés jó eredménynek számít a nemzetközi rangsorban 12. magyarok számára, de az előrelépéshez, az olimpiai kvóta megszerzéséhez jelentősebb bravúrok kellenek majd.

A tíz egyéni olimpiai kvalifikációs versenyből a másodikat, a másfélszeres szorzószámmal számító sanghaji tőr Grand Prix-t rendezték a hét végén. A vasárnapi, 64-es főtábláknak egyetlen magyar résztvevője volt, Kreiss Fanni volt, aki a 32 között búcsúzott.

Olimpiai szemmel nézve mindez annyit tesz, hogy amennyiben a magyar női csapat nem kvalifikál az olimpiára az első két verseny után, Fanni egyéniben jelen állás szerint ott lenne Tokióban. Ám a cél természetesen továbbra is a csapatkvalifikáció, melyhez a júniusi Eb-n, majd a júliusi, budapesi vb-n lehet közelebb kerülni.

A férfiak tőrversenyén nem volt magyar vívó a legjobb 64 között.


Szörf. (A képen balról: Gádorfalvi Áron, Joao Rodrigues és Borja Carracedo Serra). Gádorfalvi Áron ezüstérmet szerzett a Csehországban rendezett Raceboard szörf Európa-bajnokságon. A 13 futamból álló versenyen a hatszoros olimpikont csak a korábbi világbajnok portugál Joao Rodrigues tudta megelőzni az abszolút kategóriában.
A juniorok között Jancsó Benedek révén ugyancsak magyar ezüstérem született. A szakág világbajnokságát jövőre Balatonfüreden rendezik.

A Raceboard olyan versenyszörf, amely sverttel (uszony) is rendelkezik, hossza 3-4 méter, a legnagyobb vitorla férfiaknál 9.5, a nőknél 8.5 négyzetméteres. A Raceboard-osztályba beletartozik a jelenlegi és a korábbi olimpiai osztály is, így RSX olimpiai felszereléssel is lehet indulni.


Asztalitenisz. A magyar férfiválogatott Izraelt és Írországot is legyőzte a csapat Európa-bajnoki selejtező 2. szakaszának havirovi csoportjában, ezzel kijutott a nantes-i Eb-re.
A csoportból az első két helyezett jutott ki a nantes-i kontinensbajnokságra (szeptember 3-8.). A magyar csapatot két, a minszki Európa Játékokon is induló játékos Szudi Ádám, Ecseki Nándor, továbbá Majoros Bence alkotta.

A szombat esti csoportrangadón már 2:0-ra vezettünk a csehek ellen, ám a házigazdák három döntő szettes mérkőzés megnyerésével fordítottak. A válogatott a második hely megszerzésével csatlakozott a nők mellé, így mindkét magyar válogatott ott lesz az Eb-n.


Ritmikus gimnasztika
. A bakui ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon a felnőttek egyéni versenyében két magyar: Pigniczki Fanni és Juhász Anna voltak érdekeltek. Fanni folytatta pénteki remeklését és buzogánygyakorlatára 18.950, míg szalaggyakorlatára 16.250 pontot kapott. A sportoló összetettben egy helyet javítva 71.950 egységgel a tizenharmadik pozícióban zárt. Juhász Anna buzogányára 16.450, szalagon bemutatott produkciójára 13.800 egységet kapott, összetettben 32. lett (63.275 pont).

A 2019-es Eb-n nemcsak a minél jobb helyezésekért, hanem a 2020-as Eb-kvalifikációért és az azon keresztül elérhető egyetlen plusz olimpiai kvóta lehetőségéért is versenyeztek a tornászok, hisz a következő évi, kijevi kontinensviadalra csak az első huszonnégy rg-s kvalifikálta országát. Pigniczki Fanni eredménye azt jelenti, hogy a magyar egyéni versenyzők számára mindhárom kvalifikációs út még nyitva áll Tokióra.

A sportág olimpiai kvalifikációs szabályai itt megtekinthetők.


Atlétika. A gyaloglók idei legnagyobb kontinentális versenyének, a gyalogló Európa-kupának a litvániai Alytus adott otthont. A balti államban 11 magyar atléta állt rajthoz. Kovács Andrea szenzációs versenyzéssel, több, mint 10 percet javítva a korábbi, saját maga által tartott magyar rekordon, 4:40:05-ös idővel új országos csúccsal a 19. helyen ért célba 50 km-en. A nap zárószáma mindkét nem esetében a 20 km-es viadal volt, a riói olimpikonunk, Kovács Barbara 1:42:41-es idővel a 33. helyen fejezte be az Ek-t.

Taekwondo. Az ötnapos felnőtt taekwondo-világbajnokságon a kétfős, fiatal magyar csapatból Patakfalvy Luca a nyolcaddöntőig jutott és a 9. helyen végzett. Füredi Rebeka a legjobb harminckettő között búcsúzott.

A vb-eredmények ismeretében eldőlt, magyar versenyzőnek világranglistáról nem lesz esélye kvalifikálni a tokiói olimpiára, erre a jövő tavaszi kontinentális selejtező ad majd lehetőséget.


(MOB-összeállítás)