Birkózás: Remény az olimpia programban maradásra

Birkózás: Remény az olimpia programban maradásra

2013. 05. 29.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó bizottságának szentpétervári ülésén határozott a végrehajtó bizottság: a baseball/softball, a birkózás és a fallabda maradt talpon a 2020-as programba pályázó sportágak közül.

A testület szerdán Szentpéterváron zárt ajtók mögött hallgatta meg az olimpia programjából februárban elhagyni javasolt birkózás, valamint a hét új jelentkező - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, továbbá a baseball/softball - 20-20 perces prezentációját, és ezután foglalt állást. A birkózás már a voksolás első körét követően biztosította helyét a szűkített listán, ugyanis a lehetséges 14 szavazatból nyolcat begyűjtött. A baseball és a softball, valamint a fallabda a szavazás második fordulója után került a továbbjutók közé.

A döntés azt jelenti, hogy a megnevezett három sportág maradt versenyben a NOB szeptember 10-, Buenos Aires-i közgyűléséig, amelyen a tagok kiválasztják majd azt az egyet, amely bekerül a 2020-as olimpia műsorába.

Korábban arról volt szó, hogy a végrehajtó bizottság kettő, esetleg csupán egy sportágat terjeszt majd a NOB-közgyűlése elé, ám végül hármat nevezett meg. A többi sportág a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a karate, valamint a wakeboard biztosan nem lesz ott a 2020-as programban.

A továbbjutottak közül a birkózás már az ókori játékokon, majd - az 1900-asat leszámítva - valamennyi újkori olimpián jelen volt, ám februárban a NOB vb úgy döntött, hogy a hét év múlva sorra kerülő eseményre - a londoni játékokon szerepeltek közül egyedüliként - nem garantálja a helyét. A határozat sokként érte a sportág képviselőit, és szinte lavinaszerű változásokat indított el a nemzetközi szövetségben (FILA). Néhány nappal később megvonták a bizalmat az addigi elnök Raphakl Martinettitől, és ideiglenesen, majd másfél hete Moszkvában véglegesen is a szerb Nenad Lalovicot bízták meg az elnöki teendőkkel. A közvélemény elsősorban a kívülállóknak kissé átláthatatlan szabályok megváltoztatását várta, míg a NOB olyan hiányosságokra hívta fel a FILA figyelmét, mint a női és a sportolói képviselet szinte teljes hiánya a szövetségben. A FILA ezért az elmúlt időszakban nem csupán világméretű kampányt indított a birkózásért - az amerikaiak és az irániak is látványos gesztusokkal fogtak össze -, hanem az elvárt változtatásokat is végrehajtotta, mind szervezetileg, mind a szabályokat tekintve.

A másik szerdán továbbjuttatott sportág, a fallabda viszont nagyon is új. 2005-ben és 2009-ben sikertelenül próbálkozott a műsorba kerüléssel, most azonban egyelőre megmaradt az esélye erre. A sportág nemzetközi szövetsége 1967-ben alakult meg, ma öt kontinens 185 országa a tagja, és mind az öt földrész adott már világbajnokot. A fallabdázók férfi és női tornát szeretnének az olimpián, mindkettőben 32 versenyzővel, és a küzdelem pedig öt napig tartana. A mérkőzések lebonyolításához két, üveggel körülhatárolt pályára lenne szükség, a helyes bírói döntések meghozatalához videós visszajátszást, a nézőknek pedig óriáskivetítős közvetítést ajánl.

A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. A programban legutóbb a 2008-as, pekingi játékokon szereplő, azóta már nemzetközi szövetségi szinten is egyesült sportágak ezúttal közösen próbálkoznak a visszakerüléssel. A mostani pályázat két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmaz. A többi jelentkezőhöz képest a baseball és a softball jelentősen növelné az olimpián résztvevők létszámát, mivel összesen 296 sportoló utazna el a játékokra.

„A végrehajtó bizottság tagjai kiváló prezentációkat tekinthettek meg a nyolc nemzetközi sportszövetségtől. Nem volt könnyű döntés, de úgy érzem, kollégáim helyesen határoztak, hogy a baseball és softball, a birkózás, valamint a fallabda mellett tették le voksukat, és ezek a sportágak versenghetnek Buenos Airesben" – kommentálta a döntést a NOB elnöke, Jacques Rogge.

A végrehajtó bizottsága döntést hozott a 2016-ban az ötkarikás programban szereplő sportágak közötti pénzelosztásról, melyet a televíziós jogdíjakból befolyó összegekből fedeznek.

Az osztozkodás nagy győztesei a tornasportok és a vízi sportok lesznek, ugyanis mindkét sportágcsoport a kiemelt, A kategóriába került – amelybe eddig csupán az atlétika tartozott (és ott is maradt). Az IAAF így aztán nem is elégedett, hogy elveszítette egyedüli kiemelt pozícióját.

„Remekek az úszósportok, szép sportág a torna, de nem lehet ezeket összehasonlítani az atlétikával. A mi sportunk teszi univerzálissá a játékokat. Kilenc napig megtöltöttük a londoni stadiont. Rióban igazán akkor kezdődik az olimpia, amikor az atlétika is. Ez a sport teszi különlegessé az ötkarikás játékokat" – vélekedett Lamine Diack, az atlétikai szövetség első embere.

A B-csoportba került a kosárlabda, a kerékpár, a labdarúgás, a tenisz és a röplabda, a C-be az íjászat, a tollaslabda, az ökölvívás, a cselgáncs, az evezés, a sportlövészet, az asztalitenisz és a súlyemelés.

A magyar sikersportágak a D-csoportban: ide került a kajak-kenu, a vívás, a kézilabda, a birkózás, illetve a lovaglás, a vitorlázás, a tékvandó, a triatlon és a gyeplabda. Az újonnan létrehozott E-csoportban van az öttusa, illetve a két új sportág, a golf és a hetes rögbi.

2012-ben az A-csoportba kerülő atlétika 47 millió amerikai dollárt kapott, a B-csoportos sportágak 22 milliót, a C-csoportosak 16 milliót, a D-csoportosok pedig 14 milliót.

OLIMPIAI PÉNZELOSZTÁS A SPORTÁGAKNAK, 2012 ÉS 2016
A 2012-ES ELOSZTÁS A 2016-OS ELOSZTÁS
A: atlétika A: vízi sportok*, atlétika, tornasportok*
B: vízi sportok*, kosárlabda, kerékpár, labdarúgás, tornasportok*, tenisz B: kosárlabda, kerékpár, labdarúgás, tenisz, röplabda
C: lovassport, kézilabda, gyeplabda, evezés C: íjászat, tollaslabda, ökölvívás, cselgáncs, evezés, sportlövészet, asztalitenisz, súlyemelés
D: íjászat, tollaslabda, ökölvívás, kajak-kenu, vívás, cselgáncs, öttusa, vitorlázás, sportlövészet, asztalitenisz, tékvandó, triatlon, súlyemelés, birkózás D: kajak-kenu, lovassport, vívás, kézilabda, gyeplabda, vitorlázás, tékvandó, triatlon, birkózás
E: öttusa, golf, hetes rögbi
*: Vízi sportok: úszás, műugrás, szinkronúszás, vízilabda • Tornasportok: szertorna, ritmikus gimnasztika, gumiasztal

(Forrás: NSO, MTI)