Boczkó Gábor is bronzérmes az olimpiai kvalifikációs Eb-n

Boczkó Gábor is bronzérmes az olimpiai kvalifikációs Eb-n

2015. 06. 08.
Megosztás

Szász Emese hétvégi sikere után újabb magyar bronzéremmel folytatódott a svájci Montreuxban a vívók olimpiai kvalifikációs Európa-bajnoksága. Boczkó Gábor az elődöntőig jutott, ahol egyetlen találattal 15-14-re szenvedett vereséget a svájci Max Heinzertől.

A selejtezőből mind a négy magyar vívó továbblépett, de Imre Géza nem tudott felkapaszkodni a 64-es táblára. Ott Boczkó, Rédli András és Somfai Péter is győzelemmel folytatta, de a 16 közé már csak Boczkó jutott tovább.

A magyar párbajtőrőző ezután az olasz Pizzot és a francia Gustint is legyőzve került az elődöntőbe. A hazaiak kiválósága az Európa-bajnok Heinzer elleni asszó érdekesen alakult. Először a hazaiak kedvence négy tussal is elhúzott, de később „Boczek” 14-13-ra visszavette a vezetést, azonban a svájci a rendes vívóidőben kiegyenlített. A hosszabbítás nem a magyar fiú sikerét hozta. Bronzérme 30 ponttal gyarapította olimpiai kvalifikációs pontjainak számát, s ezzel az összesített olimpiai kvalifikációs ranglista második helyére kapaszkodott fel.

“Abszolút elégedett vagyok, csak ahhoz már kicsit öregnek érzem magam, hogy egyfolytában vigyorogjak… A veretlen csoportköröm önmagáért beszél, és utána olyan ellenfeleket is legyőztem, akiknek a stílusa egyáltalán nem fekszik nekem. A jó eredmény azért is nagyon fontos volt számomra, hogy újra kiemelt lehessek a moszkvai világbajnokságon. Az elődöntőben a kelleténél jobban elhúzott a svájci, de sikerült fordítanom. 14:13-nál úgy éreztem, annyira közel kerültem hozzá, hogy el kell engednem a támadást, centiken múlott, hogy ki tudta halászni, sajnálom. Ugyanakkor ami a legfontosabb, hogy az elmúlt időszakban végzett sok munka visszaigazolódott. Őszintén elmondom, voltak kételyeim magamban, annak ellenére, hogy kívülről csak biztatást kaptam. Aki már volt a csúcson, az nehezen fogadja el, hogy lejjebb kerül. Ezt a májussal kezdődő két hónapos időszakot szántam arra, hogy eldöntsem, hogyan tovább. Ez az időszak viszont nagyon jól sikerült, úgyhogy ismét minden a helyére került. Jöhet a csapatverseny, dobogósok szeretnénk ott is lenni!” - nyilatkozta Boczkó Gábor, aki hét Európa-bajnoki aranyérme után második egyéni bronzérmét nyerte.

A férfi párbajtőrőzök mellett a női kardozók is pástra léptek. A 64-es táblán még mind a négy vívónk, Márton Anna, Mikulik Júlia, Garam Nóra és Várhelyi Anna is érdekelt volt, de a legjobb 16 közé egyik magyar hölgy sem jutott el.

Hétfőn a férfi kardozók és a női tőrözők küzdenek az érmekért.

Mint arról korábban beszámoltunk, a női párbajtőrözők egyéni küzdelmeiben Szász Emese meg sem állt az elődöntőig, ahol bronzéremmel búcsúzott, az olimpiai kvalifikációhoz 30 ponttal gazdagodott.

(MOB, hunfencing.hu Fotó: hunferncing.hu)