Bokel: A tiszta sportolók támogatják a szigorúbb doppingellenes lépéseket

Bokel: A tiszta sportolók támogatják a szigorúbb doppingellenes lépéseket

2013. 11. 14.
Megosztás

Sok támadás érte az atlétákat azért, mert olyan törvényeket elleneztek, mint a 4 éves tilalom és a holléti nyilvántartás. Claudia Bokel, a NOB Sportolói Bizottságának elnöke és volt vívó olimpikon, azonban kijelentette, hogy a „tiszta” sportolók örömmel fogadták az elrettentő és bűntető lépéseket a csalásokkal szemben.

Bokel, a WADA (Nemzetközi Antidopping Szövetség) johannesburgi világkonferenciáján tartott beszédében kifejezte, hogy megérti, hogy a sportolóknak el kellett tűrniük az doppingellenes intézkedések által okozott kellemetlenségeket az esetleges csalások elkerülése érdekében.

„Nagyon nem tetszett”, emlékszik vissza Athén 2004 ezüstérmese első reakciójára a holléti nyilvántartásra. „Tiszta voltam és most mégis meg kell mondanom, hogy hol leszek a következő három hónapban? Mintha tudnám! Teljes zűrzavarnak tartottam… Aztán beszéltem pár társammal a szövetségből és rájöttem, hogyha e nélkül soha nem lennénk képesek egy doppingoló sportolót sem elkapni. Sőt, ami még fontosabb, hogy semmi nem tartaná vissza az embereket a különböző szerek használatától. Nemcsak a leleplezettekről van itt szó, hanem inkább a holléti nyilvántartás elrettentő hatásáról.”

A Nemzetközi Szövetség és Nemzeti Antidopping Szövetség szorosabb együttműködésének hatására Bokel karrierje alatt a dolgok fokozatosan javultak. Sikerült egy olyan szisztémát létrehozni, ami csökkentette a tiszta sportolókra gyakorolt korlátokat, ugyanakkor megnehezítette a csalók helyzetét. Például bevezettek egy olyan központi számítógépes rendszert, ami képes nyomon követni a sportolók hollétét, továbbá integrálták a dopping ellenőrzéseket. Emellett a 24 órás kontrol helyett, elég csak egy órát megnevezni, amikor tesztelhetik az adott sportolót.

Annak ellenére, hogy a sportolónő és a NOB Atlétika Bizottsága is az erős korlátozások híve, Bokel még mindig azon dolgozik, hogy enyhítse a nyomást a tiszta sportolókon.

„Nem elég egy jogi dokumentumot (WADA Kód) odatenni a sportolók elé. Sportbarát módon kell őket tájékoztatni a változásokról és elmagyarázni, hogy pontosan mi mit jelent. Gondoskodnunk kell arról, hogy a becsületes sportembereket minél kevesebb atrocitások érjék. Hogy mindez létrejöjjön, meg kell osztanunk az információkat a doppingellenes szervezetek között, megtalálni a legjobb technikát a holléti nyilvántartás gyakorlására és szigorúan büntetni a csalókat, legyen az maga a sportoló vagy bárki a kíséret tagjai közül .”- magyarázta Bokel.

(Forrás: olympic.org/news , fotó: IOC)