Bronzérmes a női vízilabda-válogatott, a spanyoloké az arany (Merész András videóval)

Bronzérmes a női vízilabda-válogatott, a spanyoloké az arany (Merész András videóval)

2013. 08. 02.
Megosztás

A magyar női vízilabda-válogatott bronzérmes lett a barcelonai vizes világbajnokságon, miután a pénteki helyosztón legyőzte Oroszország legjobbjait.

Ez azt jelenti, hogy a barcelonai vb-n mindkét vízilabdacsapat dobogóra állhat - mivel a férfiak döntőbe jutottak -, ez legutóbb 2005-ben fordult elő. A nők korábban két arany- (1994, 2005) és egy ezüstérmet (2001) nyertek világbajnokságokon.

A babonások aligha a statisztikát hívták segítségül a vb bronzmeccse előtt, tudniillik a közös pólós múlt adatai szerint a legutóbbi két magyar-orosz vb-összecsapást az oroszok nyerték. A pénteki rivális ráadásul diadalmaskodott a néhány héttel ezelőtti Világliga-elődöntőben is, igaz, a júniusi, dunaújvárosi nemzetközi tornán magyar siker született.

A harmadik vb-csata mindenesetre rosszul indult Merész András csapata számára, merthogy gyors egymásutánban kétszer is orosz gól született. Az első negyed közepén Menczinger Kata szépített (1-2). Aztán újabb emberelőnyüket is értékesítették az oroszok (1-3), teljes létszámnál viszont Tóth Ildikó centerezett hatásosan, majd Szücs Gabriella ejtett mérnöki pontossággal, jelezve, hogy az álmosabb rajt után magához tért a magyar csapat (3-3).

A második negyed első percei nem hoztak változást, mígnem a játékrész felénél Keszthelyi Rita szerzett pompás ejtéssel vezetést, ám - fórból - azonnal egalizált az ellenfél (4-4), amely viszont utána kettős előnyből sem tudta bevenni Bolonyai Flóra kapuját. Annál inkább "ült" Szücs távoli bombája, viszont a nagyszünet előtt pillanatokkal még egy orosz találat esett (5-5).

A harmadik nyolc perc érdemi felvezetéseként Tóth másodszor is bevette az orosz kaput centerből, majd emberelőnyből érkezett az orosz felelet (6-6). A negyed felénél büntetőhöz jutott a magyar csapat, Keszthelyi keze nem remegett meg, az oroszok viszont éltek a hat az öt elleni játék kínálta újabb esélyükkel (7-7). Tóth harmadszor is nagyszerűen alakított (8-7).

A magyar vezetés-orosz egyenlítés forgatókönyvet az utolsó szünet törte meg, ugyanis négy perccel a vége előtt meglett a kétgólos magyar előny: orosz kiállítást követően Keszthelyi bombája csapódott a hálóba (9-7). Ám az oroszok nem adták fel (9-8), csakhogy Takács Orsolya vagy tíz méterről remekül ívelt az orosz kapuba (10-8), ezzel eldőlt a meccs, vb-bronzérmes lett a magyar csapat!



Eredmény, női vízilabda, a 3. helyért:
Magyarország-Oroszország 10-8 (3-3, 2-2, 3-2, 2-1)
a magyar góldobók: Tóth, Keszthelyi 3-3, Szücs 2, Menczinger, Takács 1-1


Menczinger Kata (balra) és Antal Dóra



A spanyol válogatott szerezte meg az aranyérmet, miután a pénteki döntőben 8-6-ra legyőzte az ausztrál csapatot.
A spanyol együttes kapitánya, Jennifer Pareja lett a világbajnokság legjobb játékosa, a csapat egy másik tagja, Laura Ester érdemelte ki a legjobb kapus címét. Mindketten bekerültek a torna álomcsapatába is. Ennek tagja Bujka Barbara és Keszthelyi Rita is, valamint a holland Lieke Klaasen, az orosz Jekatyerina Prokofjeva és az ausztrál Rowena Webster.

Eredmény (a viadal honlapja alapján):

döntő:
Spanyolország-Ausztrália 8-6 (2-1, 3-2, 1-1, 2-2), Játékvezetők: Radoslaw Koryzna (lengyel), Axel Bender (német)
Aisztrália: Lea Barta, Jayde Appel, Hannah Buckling, Holly Lincoln-Smith, Isobel Bishop, Bronwen Knox, Rowena Webster (1), Glencora McGhie (1), Zoe Arancini (1), Ashleigh Southern (1), Keesja Gofers, Nicola Zagame, Kelsey Wakefield
Spanyolország: Laura Ester, Marta Bach, Anna Espar, Roser Tarrago (1), Matilda Ortiz, Jennifer Pareja (1), Lorena Miranda, Pilar Pena, Andrea Blas (1), Ona Meseguer, Maica Garcia (1), Laura Lopez (2), Patricia Herrera
Emberelőny: 10/4 ill. 14/4 Ötméteres: 0/1 ill. 1/1

a 3. helyért:
Magyarország–Oroszország 10–8 (3–3, 2–2, 3–2. 2–1) , Játékvezetők: Drury (amerikai), Bianchi (olasz)
Magyarország: Bolonyai – Antal, Keszthelyi 3, Takács O. 1, Bujka, Szücs 2, Kisteleki D. Csere: Menczinger 1, Tóth 3, Miskolczi, Illés A., Garda.
Oroszország: Karnauk, Tyimofejeva, Prokofjeva, A. Antonova 3, Beljajeva 2, Ivanova, Bjelova 2. Csere: Karimova, Grineva, Tankejeva 1, Zelencsova.
Emberelőnyök: 8/3, ill. 11/5 Ötméteres: 1/1, ill.. –
Kipontozódott: Tyimofejeva (25. p.)

az 5. helyért:
Egyesült Államok-Görögország 11-11 (4-4, 2-1, 3-1, 1-4, 0-1, 1-0) - ötméteresekkel: 4-1

a 7. helyért:
Hollandia-Kanada 12-9 (5-1, 3-2, 3-4, 1-2)

(Forrás: MTI)