Férfi kézilabda olimpiai selejtező - A magyar válogatott edz

A férfi kézilabda-válogatott Tatabányán küzd az olimpiai kvótáért

2024. 03. 13.
Megosztás

Amióta a (férfi) kézilabda olimpiai sportág, minden európai ötkarikás játékokon ott volt a magyar válogatott, amely csütörtöktől vasárnapig Tatabányán harcol Tunézia, Norvégia, majd Portugália ellen, hogy nyáron Párizsban folytatódjon ez a szép sorozat.

Férfi kézilabda olimpiai selejtező - A magyar válogatott edz
MTI/Bodnár Boglárka

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban –, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

A magyar együttes örökmérlege mindhárom ellenfelével szemben pozitív, de a norvégoktól a legutóbbi négy alkalommal, a portugáloktól pedig a legutóbbi három meccsből kétszer simán kikapott. A januári, németországi Európa-bajnokságon történetük legjobb eredményét érték el az 5. helyezéssel. A portugálok hetedikként, a norvégok kilencedikként zártak, Tunézia pedig bronzérmes lett az Afrika-bajnokságon. A tavalyi világbajnokságon mind a négy csapat ott volt: Norvégia a 6., Magyarország a 8., Portugália a 13., Tunézia a 25. helyen végzett.

A magyar válogatott statisztikája a csoportja válogatottjai ellen:
Tunézia ellen 7 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, a legutóbbi mérkőzésen: 26-21 (2019. január 20., Herning, világbajnoki középdöntő)
Norvégia ellen 32 mérkőzés, 18 győzelem, 2 döntetlen, 12 vereség, a legutóbbi mérkőzésen: 25-33 (2023. január 27., Stockholm, világbajnokság, az 5-8. helyért)
Portugália ellen 9 mérkőzés, 6 győzelem, 3 vereség, a legutóbbi mérkőzésen: 20-27 (2023. január 16., Kristianstad, világbajnoki csoportmérkőzés)

Férfi kézilabda olimpiai selejtezõ - A magyar válogatott saj

Tatabánya, 2024. március 11. Mikler Roland kapus, a magyar válogatott csapatkapitánya, Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, a válogatott csapatvezetője és Jose Maria Chema Rodriguez Vaquero szövetségi kapitány (b-j).

MTI/Bodnár Boglárka

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, a nemzeti együttes csapatvezetője elmondta, hogy a cél természetesen a párizsi olimpiára való kijutás, ami óriási fegyvertény lenne, hiszen legutóbb 12 éve szerepelt az ötkarikás játékokon a férfiválogatott.

„Négy nap alatt három mérkőzés vár ránk, nagyon kemény torna lesz. Sosem könnyű elkezdeni egy tornát, számomra az első meccs a legfontosabb, az sorsdöntő lehet. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell, hogy a további találkozókon legyen esélyünk a továbbjutás kiharcolására” – szögezte le Chema Rodriguez szövetségi kapitány. „Papíron a legerősebb, legesélyesebb csapat a csoportban Norvégia, amely szinte mindig jól teljesít, minden posztra két klasszis játékosa van, akik a Bajnokok Ligájában edződnek. Válogatottjukra jellemző a kemény védekezés, a gyors ellenakciók és a kiváló kapusteljesítmény, vagyis a játék minden elemében nagyon magas szinten tud teljesíteni. A portugál válogatottat némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal” – emelte ki a szakvezető.

Férfi kézilabda olimpiai selejtező - a magyar válogatott sajtótájékoztatója.
MTI/Bodnár Boglárka

A magyar válogatott a januári Európa-bajnokságon a bravúros 5. helyet szerezte meg. Az akkori keretből a tornán megsérült Máthé Dominik marad ki, helyére a keretbe Rodriguez Alvarez Pedro került, kapusposzton kimarad Andó Arián.

Az olimpiai selejtezőn ismét Mikler Roland lesz a válogatott első számú kapusa és a csapatkapitánya. A Szeged kapusa kihagyta a januári Európa-bajnokságot, amelyen a magyarok – történetük legjobb eredményét elérve – az ötödik helyen végeztek. Mint elmondta, egyrészt nagyon büszke volt a csapatra, másrészt nehezen élte meg, hogy csak a televízión keresztül kísérhette figyelemmel honfitársait.

„Sok év után maradtam otthon egy világverseny helyett, faramuci helyzet volt számomra. Sokat szurkoltam, sokszor beszéltem az ott lévő kapusokkal, de nem kívánom senkinek, amit otthon átéltem.” Hangsúlyozta: nagyon örül, hogy újra csatlakozhatott a csapathoz, és nagyon reméli, hogy tud majd segíteni a pályán a többieknek. „Már jártam olimpián, átéltem azt, amit ez az egész adni tud. Szeretnék még egyszer ott lenni, és még egyszer, utoljára megélni ezt az élményt” – mondta a válogatott kapusa.

Férfi kézilabda olimpiai selejtező - A magyar válogatott edzésben
MTI/Bodnár Boglárka

A magyar keret az olimpiai kvalifikációs tornára:

kapusok: Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged), Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)
jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA), Imre Bence (FTC-Green Collect), Rodriguez Alvarez Pedro (MOL Tatabánya KC)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (Hamburg, német)
irányítók: Lékai Máté (FTC-Green Collect), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)
balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Krakovszki Bence (MOL Tatabánya KC)
szövetségi kapitány: Chema Rodriguez.

A tornára 18 fő nevezhető, közülük kerül ki a mérkőzésenként pályára lépő 16 játékos. A torna alatt a 18-as és a bő 35 fős keret között öt cserére van lehetőség.

A tatabányai torna menetrendje:

Március 14., csütörtök:
18:30 Norvégia-Portugália
21:00 Magyarország-Tunézia

Március 16., szombat:
17:00 Portugália-Tunézia
19:30 Norvégia-Magyarország

Március 17., vasárnap:
18:30 Tunézia-Norvégia
21:00 Magyarország-Portugália

A három selejtezőcsoport:

1. csoport (Granollers): Spanyolország (vb 3.), Szlovénia (vb 10.), Bahrein (Ázsia 1.), Brazília (Amerika 2.)
2. csoport (Hannover): Németország (vb 4.), Horvátország (vb 9.), Algéria (Afrika 2.), Ausztria (Európa 8.)
3. csoport (Tatabánya): Magyarország (vb 8.), Norvégia (vb 6.), Portugália (Európa 7.), Tunézia (Afrika 3.)

A csoportok első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

A párizsi olimpia férfi kézilabdatornájának biztos résztvevői: Franciaország (rendező), Dánia (világbajnok), Egyiptom (Afrika-bajnok), Argentína (a Pán-Amerikai Játékok győztese), Japán (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Svédország (Eb-bronzérmes, az Európa-bajnok jogán).