Parizs2024 020

Célegyenesbe fordultunk: egy év múlva rajtol az olimpia!

2023. 07. 26.
Megosztás

Egy évvel a 2024-es párizsi olimpia megnyitó ünnepsége előtt a Magyar Olimpiai Bizottság a Maharttal együttműködve vízre bocsátotta a Team Hungary dizájnnal ellátott Dömös sétahajót, amely mostantól minden nap arra emlékezteti az utasokat, hogy a magyar csapat készül az olimpiára és számít a szurkolásra.

Parizs2024 002

Párizsban előbb bemutatták az olimpiai fáklyát, majd szerdán egy napra megnyitották az olimpiai létesítményeket a nagyközönség előtt, Budapesten pedig vízre bocsátották a Dömös sétahajót, amely ettől a naptól fogva egy éven át Team Hungary dizájnnal közlekedik a Dunán. A magyar csapat várható létszámáról és esélyeiről is esett szó a MOB szerdai sajtótájékoztatóján.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár azzal kezdte köszöntőjét, hogy „célegyenesbe fordultunk”, a magyar sportolókra nagy kihívás vár nemcsak az olimpián, hanem előtte a kvalifikációs versenyek során is. Hozzátette: „Kiemelten fontos az olimpiai eredményesség, a sportállamtitkárság pedig igyekszik minden támogatást megadni ehhez. Ennek jegyében a MOB ismét részesül a társasági adókedvezményből, az idén 167, jövőre pedig 300 milliót hívhat le a keretből.”

Schmidt Ádám hozzátette: a kiemelt versenysport-támogatási rendszerben a korábbi 16 helyett január 1-től már 45 olimpiai sportág kapott helyet. Jelezte, emellett az edzőket és az utánpótlást támogató programok szintén segítik az eredményes szereplést.

Parizs2024 009

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke számszerűsítette, hogy állunk eddig: 5 sportágban 19 sportoló (15 férfi és 4 nő) harcolta ki az olimpiai részvétel jogát.

Az úszók viszik a prímet 12 olimpiai A-szintet elérő sportolóval (Rasovszky Kristóf hosszútáv úszásban is kvalifikálta magát), de büszkék lehetünk az atlétikában, ökölvívásban és öttusában szerzett 2-2 kvótára ugyanúgy, mint a sportlövő Pekler Zalán remek teljesítménnyel megszerzett indulási jogára. Az elnök elmondta: idén vitorlázásban, sportlövészetben, birkózásban, kajak-kenuban, öttusában, tornában várható még magyar kvóta.

„A kvalifikáció ezen szakaszában korai még erről nyilatkozni, de ha mondanom kellene valamit, akkor 150 és 200 között lehet majd a magyar kvóták száma, de a realitás 170 körül lehet. Jövő tavaszig zajlanak le a csapatkvalifikációk – kézi, kosár, vízilabda –, azokon sok múlik majd” – mondta Gyulay Zsolt, majd még hozzátette 10-12 aranyéremre lát esélyt, ugyanakkor a tapasztalatok szerint általában a győzelmi lehetőségek egyharmada testesül meg valódi győzelmekben.

Egyvalami azonban már biztos, mégpedig az, hogy milyen sportfelszerelésben szerepel a Team Hungary Párizsban. 1968 óta viselnek sportolóink adidast az olimpiákon, ez szinte a védjegyünké vált, és most már biztos, hogy sikerül folytatni az együttműködést.

„Az, hogy az adidas az idén is tervezett számunkra nemzeti kollekciót, amelynek darabjait mi már láttuk, ám a hivatalos bemutatóra 2024 áprilisáig várni kell, az 11teamsports Hungary hathatós közreműködésének köszönhető, Katona Zoltán cége hozta ugyanis össze azt a háromoldalú megállapodást, amelyet korábban megkötöttünk. Született egy külön megállapodás is, amelynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerségre lép az 11teamsports Hungary-vel” – mondta még el Gyulay Zsolt.

Parizs2024 011

Katona Zoltán, az 11teamsports Hungary elnöke hozzátette: „A mi cégcsoportunk körülbelül húsz éve foglalkozik csapatsportok felszerelésének forgalmazásával, nagyon sok szakosztállyal szövetséggel állunk kapcsolatban, de a mi szakmánkban egyértelműen ez a mostani megállapodás a csúcs, olyan, mintha nyertünk volna egy olimpiai aranyérmet. Mindent megteszünk azért, hogy a magyar sportolók a lehető legjobb minőségű és legesztétikusabb felszerelésben képviseljék hazánkat Párizsban, sőt, majd Los Angelesben is.”

Parizs2024 023

Hámori Luca az első magyar hölgyversenyző, aki az ökölvívók közül kiharcolta az olimpiai szereplést – hozzá kell tenni, a női ökölvívás csak 2012 óta szerepel a játékok műsorán. Gyulay Zsolt köszöntötte Lucát a csapatban, és egy kis ajándékot adott át neki.

„Göröngyös út vezetett idáig, három nagyon kemény mérkőzéssel sikerült megszereznem ezt a kvótát – nyilatkozta Hámori Luca. – A felkészülést úgy alakítottuk, hogy minden klappoljon az Európa Játékokon, és jó napot is fogtam ki: éreztem, hogy sikerülni fog. Így is lett, az érzést, amit a meccs után éreztem, nem lehet szavakba önteni, és talán még mostanra sem sikerült teljesen feldolgoznom, hogy jövőre ott leszek az olimpián. De nagyon készülök, és mindent megteszek majd, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el.”

366 nap - éppen ennyi van még hátra Lucának (és a magyar csapatnak) a felkészülésből...

A játékok előtt egy évvel, július 26-án délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalosan is megkapta Thomas Bach aláírásával a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a Magyar Csapat meghívóját a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokra.

(MOB-Média)