Címvédőként indult, kétszeres bajnokként érkezett - újra itthon Szilágyi Áron!

Címvédőként indult, kétszeres bajnokként érkezett - újra itthon Szilágyi Áron!

2016. 08. 13.
Megosztás

Visszaérkezett az olimpiáról Szilágyi Áron kardvívó, aki címvédőként érkezett Rióba és kétszeres olimpiai bajnokként tért haza Magyarországra. A 11 óra után landoló gépen utazott a judós Karakas Hedvig, a hatszoros olimpikon vívó Mohamed Aida és sporttársa, Knapek Edina is.

A Magyar Olimpiai Csapat kisebb különítményét több százan várták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, noha érkezésük korábbra volt tervezve.

Knapek Edinát is szívélyesen köszöntötték a repülőtéren.

Szilágyi Áron a leszállást és köszöntést követően sajtótájékoztatón beszélt sikeréről, riói élményeiről. Az eseményen részt vett edzője, Decsi András, illetve klubja, a Vasas SC egykori olimpikon teniszező elnöke, Markovits László is.

"Még nem volt időnk és alkalmunk az ünneplésre, majd itthon a barátokkal, családtagokkal közösen fogunk itthon összejönni" - kezdte London és Rio bajnoka.

"Tettem a dolgomat aznap, felkeltem, mentem reggelizni, készültem, bedugtam a fülhallgatót a fülembe, ment a zene, indultunk a busszal a versenyre. A bemelegítésnél, az első asszónál éreztem azt, hogy valamivel feszültebb vagyok, valamivel jobban szorongok, mint a londoni versenyen, így picit nagyobb energiákat kellett arra szánni, hogy ezt a versenydrukkot legyőzzem, megnyugtassam magam. Segítségemre volt edzőm, Decsi Andris, aki folyamatosan lelki nyugalmat árasztott, ami rám ragadt" - emlékezett vissza Szilágyi Áron. Hozzátette: az, hogy címvédőként léphetett pástra Rióban, az számára nem teher volt, hanem motivációt jelentett. "Akartam újra a dobogó legfelső fokán állni, és ezért tettem bele apait-anyait a felkészülés során" - fogalmazott.

Szilágyi Áron arról is beszélt, hogy ha újabb gyermekeket lát meg a Vasas vívótermében, az egy jó visszacsatolás lesz számára. "A felelősséggel tisztában vagyok most is, mint London után is. Látom a gyerekek szemén a csillogást, amikor engem néznek, és megpróbálják ellesni a mozdulatokat. Ezek azok az ösztönzők, amikért megéri sportolni" - mondta.

A bajnok az edzőváltással kapcsolatban úgy fogalmazott: "ez az eredmény nem kíván különösebb kommentet. Nagyon örülök annak, hogy jól összehangolódtunk Andrissal, hogy már az elejétől kezdve harmonikusan tudtunk együtt dolgozni".

"Ez egy óriási megtiszteltetés volt, hogy Áron megkeresett és felkért, elmondta az elképzeléseit, én is elmondta, hogyan tudom elképzelni a közös munkát, rövid időn belül döntöttem is. Számomra egy kihívást jelentett a közös munka, nem teherként, hanem inspirációként éltem meg, hogy ezen a szinten is dokgozhatok. Örültem, hogy lehetőségem lett visszatérni Magyarországra, és hogy végre a magyar kardvívásért is tevékenykedhetek! Ez az aranyérem feltette az 'i'-re a pontot" - mondta Decsi András edző. Hozzátette: "a felkészülés során nem merültek fel nehézségek, amiket elterveztünk, abban a formában zajlottak le. Jó hangulatú felkészülés volt, a szakmai munkát el tudtuk végezni, a lehetséges ellenfelekből fel tudtunk készülni maximálisan".

A riói olimpia első öt aranyérmét a Vasas sportolói nyerték. "Rengeteg szülő keresett meg, amióta ilyen sikeres a Vasas, a gyerekek igen büszkék arra, hogy ebben a klúbban sportolhatnak. A Vasasnak most minden összejött, és én nagyon büszke vagyok a sportolóinkra. Szász Emeséhez többet, Hosszú Katinkához kevesebbet tettünk hozzá. De Áron például gyermekkora óta a Vasashoz tartozik. Nem véletlen, hogy az 5. napon, az 5. aranyérmet, egyben az 50.-et szerzi meg a Vasasnak" - emelte ki Markovits László.

A hatszoros olimpikon Mohamed Aida örömmel osztotta a megérkezéskor az aláírásokat...

(MOB, fotó: Róth Tamás)