„Csak az egészség meglegyen” – sportegészségügyi tájékoztatóval hangolódunk Tokióra

„Csak az egészség meglegyen” – sportegészségügyi tájékoztatóval hangolódunk Tokióra

2019. 10. 03.
Megosztás


A tokiói olimpiára felkészítő szövetségi tájékoztatóink sorát folytatva dr. Tállay András és dr. Tiszeker Ágnes tartott eligazítást az érintett sportágak képviselőinek mire kell, illetve lehet számítani a játékokon sportegészségügyi, és doppingellenőrzési szempontból.

Szeptemberben Dósa Viktória csapatvezető általános tájékoztatásával kezdődött az a konzultáció sorozat, melynek célja a jövő évi olimpiára a lehető legtöbb információt átadva segíteni a sportági szakszövetségeknek a felkészülésben. Október 3-án a MOB Orvosi Bizottságának elnöke, dr. Tállay András, valamint dr. Tiszeker Ágnes, a HUNADO (Magyar Antidopping Csoport) vezetője tartott sportegészségügyi eligazítást az olimpiai sportágak képviselőinek jelenlétében. Az esemény elején Vékássy Bálint, a MOB főtitkára bevezetőjében hangsúlyozta, a sportegészségügyi tájékoztatónak nem a riogatás a célja, hanem azoknak a minimum követelményeknek az ismertetése, melyeket még ez év májusában fogadott el a MOB közgyűlése, és amik az olimpián induló minden sportoló számára kötelező érvényűek.

Dr. Tállay András elmondta, a NOB adatai alapján a játékokon az egészségügyi ellátás 1/3-át betegségek, míg a 2/3 részét a sérülések teszik ki. A sportolók 6-17%-a megbetegszik a játékok alatt, melyeknek 50 %-a általában felsőlégúti, a második legnagyobb számú pedig a gyomor, illetve emésztőrendszeri problémák. Ezért is fontos a prevenció, illetve az, hogy a sportolók ne betegen érkezenek a játékokra, hiszen a meggyengült immunrendszer növeli a sérülékenységet, továbbá erőcsökkenést is okoz. A phjongcshangi játékok előtt volt az első olyan kurzusa a NOB-nak, ahol felhívták a nemzeti bizottságok egészségügyi vezetőinek figyelmét arra, mit és hogyan tehetnek a megelőzés érdekében, például kézfertőtlenítő folyadék kiosztása a csapat részére, valamint az utazást megelőző 1-2 hétben probiotikum szedése. Hogy mennyire komolyan veszi a nemzetközi szervezet Orvosi és Tudományos Bizottsága a feladatát, az is bizonyítja, végeztek egy olyan kutatást, minek eredményeképpen kiderült, hogy a hosszú repülőutak alkalmával az ablak melletti helyeken ülők sokkal kisebb arányban kaptak el bármi betegséget, mint a folyosó mellett helyet foglalók.

Tállay doktor elmondta, a játékok helyszínét illetően a következőkre érdemes felkészülni: 7 órás időeltolódásra, a magas, 28-37 C fokos hőségre, melyhez nemcsak megemelkedett hőérzet, de magas páratartalom is társul, utóbbi a gyakori esőzéseknek is köszönhetően, illetve nem árt felkészülni a légkondi miatti külső és belső hőmérséklet nagyarányú eltérésére, és a napvédelemre.

Ahogy Rióban is, úgy a Japán fővárosban is „tűmentes” lesz az olimpia, így csak orvosilag megfelelően dokumentált, és alátámasztott alkalmazás engedélyezett. Az olimpián kizárólag olyan szakemberek vehetnek részt, akik megfelelnek a NOB, valamint a MOB követelményeinek. Az egészségügyi team kiválasztása a MOB Orvosi Bizottságának, illetve a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat ajánlásának alapján, a közgyűlés jóváhagyásával történik. Cél, hogy a fontosabb szakorvosi területek legyenek fedve, továbbá, hogy olyan szakemberekre essen a választás, akik ismerik a sportolókat, és ők is bizalommal fordulnak hozzájuk. Az eü. csapat 0-24 órás ügyeletet lát majd el az olimpia alatt, és törekszik arra, hogy minden doppingvizsgálatra elkísérje a sportolókat, valamint az edzés és versenyhelyszíneken is jelen legyenek. A MOB-nak van egy jól felszerelt gyógyszer-, illetve gyógyászati segédeszköz arzenálja, de a szövetségektől várja a további javaslatokat, illetve „felajánlásokat” a játékok idejére, hogy tényleg minden igényt kielégítő, és minden problémát lefedő „klinikát” alakíthasson ki a Magyar Csapat számára a faluban, az ottani poliklinikán felül.

A NOB és a japán szervezők mindent elkövetnek, hogy a játékok ideje alatt minden egészségügyi ellátást a legmagasabb szinten biztosítsanak a sportolók és kísérőik, illetve a nézők, a média és az olimpiai családhoz tartozók számára a verseny- és edzéshelyszíneken egyaránt. Az olimpián induló magyar sportolók mindegyikének – és kísérőiknek is célszerű – kötelező részt vennie az OSEI szűrővizsgálatán.

Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy minden kiutazó sportolónak a játékok kezdetét megelőző 365 napban 4 érvényes doppingvizsgálaton szükséges átesnie, továbbá kérte a szövetségek segítségét is, hogy a kvótaszerzőkről, illetve keretszűkítésekről folyamatosan tájékoztassák a HUNADO-t a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Tiszeker Ágnes felhívta a figyelmet arra is, hogy a sportolók vezessék precízen az ADAMS-rendszerben a holléti információs adataikat a félreértések és a kellemetlenségek elkerülésének érdekében. Továbbá kérte, hogy a különböző étrend-kiegészítőket is küldjék meg nekik bevizsgálásra. Tállay doktorral egyetemben hangsúlyozták, hogy a Sportkórházban, illetve a keretorvos által felírt gyógyszereket minden alkalommal még az alkalmazás előtt egyeztessék.

A tájékoztató zárásaként Tállay doktor egy sportdiplomáciai sikerről is beszámolt, ugyanis az idei marketing szeminárium után, 2020. szeptemberében Budapest ad majd otthont a NOB keretorvosi kurzusának.

(MOB)