„Csak az nem hibázik, aki semmit sem csinál”

„Csak az nem hibázik, aki semmit sem csinál”

2014. 05. 30.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb cikkében Struhács Györggyel beszélgettünk.

A rutinos birkózóedző pályafutása a Ferencvárosnál indult, majd az ott töltött négy év után Dabas volt a következő állomás. Nem az a hűtlen típus, tizenkét esztendőt húzott le a városban, hogy azt követően az utánpótlással foglalkozzon a Héraklész Program vezetőjeként.

2006-ban nevezték ki a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányának, amellyel kiváló eredményeket ért el a 2012-es londoni olimpián, két versenyzője is felállhatott a dobogóra. Emellett kapitánysága alatt egy világ- és három Európa-bajnoki címet is szerzett a válogatott.

Azonban nemcsak azokra a sikerekre büszke, amelyekről egy egész ország beszél, hanem többek között arra is, hogy részt vehetett az első magyar birkózóiskola elindításában – részben ennek tulajdonítja, hogy a magyar birkózás megbízhatóan szállítja a kiemelkedő eredményeket a világversenyeken.

A riói olimpiával kapcsolatosan az a minimális elvárása, hogy megismételjük az előző játékok eredményességét, de ha véletlenül túlszárnyalnánk, amiatt se lenne boldogtalan.

– A 2012-es londoni olimpián két versenyzője is felállt a dobogóra. Volt ennél felemelőbb pillanat pályafutása során?
– Nagyon büszke voltam Lőrincz Tamásra és Módos Péterre, hatalmas eredményt értek el azzal, hogy éremmel térhettek haza, egy ország ünnepelte őket. Ugyanakkor azt is kiemelném, hogy komoly szerepet játszottam az első magyar birkózóiskola létrehozásában, amivel sokat javultak az eredményeink, és lehetőleg sok fiatal kedvet kapott ahhoz, hogy lemenjen a birkózócsarnokba.

– Van olyan mozzanat karrierje során, amelyre esetleg kudarcként tekint vissza?
– Ha visszamehetnék az időben, biztosan sok mindent másként csinálnék, de csak az nem hibázik, aki semmit sem csinál. Olyasmit, ami miatt hosszú ideig álmatlan éjszakáim lettek volna, nem tudnék mondani, ám ha bármit elrontottam, abból mindig igyekeztem azonnal levonni a tanulságokat, hogy legközelebb ne lépjek ugyanabba a folyóba. Azt, amit nagyon szerettem volna, többé-kevésbé elértem, összességében elégedett lehetek az eddigi pályafutásommal.

– Feltételezem, Ön is üdvözli a Kiemelt Edző Programot.
– Remek kezdeményezésnek tartom, hiszen a birkózás nem tartozik azok közé a sportágak közé, amelyekbe csak úgy ömlik a pénz, holott szépen szállítjuk az eredményeket világversenyről világversenyre – igaz, ugyanezt el lehet mondani az öttusáról vagy éppen a kajak-kenuról is. Örülünk, hogy az állam végre elismeri a teljesítményünket, az anyagi biztonság nyugodt, alkotó környezetet eredményez.

– Minden bizonnyal az is plusz motivációt jelent, hogy a birkózás végül maradt az olimpiai programban.
– Szerencsére a döntéshozók még időben belátták, hogy egy ilyen komoly múlttal rendelkező sportágat nem lehet egyik pillanatról a másikra leírni. És ezt nem csak az ért mondom, mert mi, magyarok, hagyományosan erősek vagyunk benne.

– És mire lehetünk képesek Rióban?
– Addig még nagyon sok idő van hátra, de a folyamatok afelé mutatnak, hogy 2016-ban is szép eredményeknek örülhetünk. Néhány érem mindig benne van a Magyar Olimpiai Csapatban, a formaidőzítésen, és persze a szerencsén sok múlhat.

STRUHÁCS GYÖRGY – NÉVJEGY
Születési hely, idő: Budapest, 1959. március 31.
Magasság, testsúly: 170 cm, 88 kg Iskolai végzettség: érettségi
Edzői minősítés: középfokú edző
Kitüntetések, díjak: Magyar Érdemrend Lovagkereszt (2012)
Mire a legbüszkébb: család
Hobbi: főzés Sportolói pályafutása: 1969-1982
Klubjai: FTC, H. Szondi SE, Bp. Spartacus
Legjobb eredményei: ifjúsági (1976) és junior (1977) magyar bajnok
Edzői pályafutása: 1983-1987 Ferencváros, 1989-2001 Dabas, 2001-2006 Héraklész Program vezetője, 2006- kötöttfogásúak szövetségi kapitánya
Legismertebb versenyzői: Bácsi Péter, Kiss Balázs, Lőrincz Tamás, Módos Péter
Eredményei: 2006. Eb: 1. Lőrincz Tamás 2007. Eb: 3. Kiss Balázs 2008. Eb: 1. Bácsi Péter, 3. Módos Péter; olimpia: 2. Fodor Zoltán 2009. vb: 1. Kiss Balázs; Eb: 3. Deák Bárdos Mihály 2010. Eb: 3. Módos Péter, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter 2011. Eb: 2. Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, 3. Deák Bárdos Mihály 2012. Eb: 2. Módos Péter, 3. Lőrincz Viktor; olimpia: 2. Lőrincz Tamás, 3. Módos Péter 2013. Eb: 1. Lőrincz Tamás; vb: 3. Módos Péter, Lőrincz Viktor, Kiss Balázs 2014. Eb: 1. Lőrincz Tamás, Bácsi Péter

(Czövek Oszkár)