Elhunyt a NOB tiszteletbeli japán tagja

„Csak szorosan együttműködve őrizhetjük meg a sport integritását”

2017. 02. 17.
Megosztás


A sport integritásának megőrzése volt a központi témája a svájci Lausanne-ban tartott konferenciának, melyet Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nyitott meg és vezetett le – írja a szervezet hivatalos honlapja.

Másodszor rendezték meg a sport integritásáért tartott fórumot (IFSI) az Olimpiai Múzeumban. A két évvel ezelőtti, első IFSI-hez hasonlóan az Agenda2020 iránymutatásait kívánták tovább erősíteni, két fő témában: a manipuláció megelőzésének erősítése és a korrupcióellenes harc támogatása. Ennek érdekében több mint 180 fő vett részt a tanácskozáson, többek között az ENSZ, az Európa Tanács, az Európai Unió, az INTERPOL, az Europol képviselői, valamint az olimpiai mozgalom kiemelkedő alakjai is.

„A mai fórum is jól tükrözi, az egyes országok kormányai milyen fontos szerepet töltenek be a sport hitelének megőrzésében – mondta nyitó beszédében Thomas Bach NOB-elnök. – Ahogy a sport társadalmi szerepe egyre nő, úgy nő az emberek elvárása a sportszervezetek hitelessége felé. A kormányzás fejlődése is elengedhetetlen. A legutóbbi, 2015-ös találkozásunk is megmutatta, mennyire fontos a közös gondolkodás. Mindannyiunknak megvan a maga felelőssége. Csak szorosan együttműködve és partnerséggel tudunk igazán hatékonyak lenni.”

A fórumon résztvevők megállapodtak egy nemzetközi munkacsoport létrehozásában, amely a manipuláció megelőzését hivatott segíteni az olimpiai mozgalomban, valamint letették az alapjait egy nemzetközi sportintegritási partneri programnak.

(MOB)