Csapatvezetői értekezlet: Szocsiba várják a világ legjobb téli sportolóit!

Csapatvezetői értekezlet: Szocsiba várják a világ legjobb téli sportolóit!

2013. 02. 08.
Megosztás

Európa jelenleg leghatalmasabb építkezése és területfejlesztése Szocsiban, a 2014. évi Téli Olimpiai Játékok helyszínén zajlik.

A házigazdák a Fekete tenger partján fekvő üdülő város elhagyott, régen mocsaras területén építik fel a XXII. Téli Olimpiai Játékok létesítményeit a 2007-ben tett vállalásaikkal összhangban. Így a sporttolók 5-10 perces utazással, akár gyalogosan, fogják elérni a versenyhelyszínüket és modern, kényelmes szállásokon készülhetnek életük legcsodálatosabb és emlékezetesebb eseményére, az Olimpiai Játékokra.

2013. február 07. napján pontosan egy évvel a jövő évi megnyitó előtt Szocsiban a nemzeti küldöttségek és csapatok vezetői találkoztak, hogy utoljára és közösen áttekintsék a szervezési előkészületeket, részletes tájékoztatást kapjanak a szervezésről, és a részvételhez kapcsolódó tudnivalókról. A csapatvezetői értekezlet célja hagyományosan egy évvel az Olimpiát megelőzően, hogy az olimpiai csapatok vezetői, úgynevezett „chef de mission”-jai bejárhassák a létesítményeket, találkozhassanak az Olimpiai Játékok operatív vezetőivel, adatokat gyűjthessenek a Játékok alatti lehető leghatékonyabb, zökkenőmentes és jogkövető működés megtervezésének céljával. Az Olimpiai Charta alapján a csapatvezető felel az olimpiai csapat működéséért és tevékenységéért az Olimpiai Játékok hivatalos időszaka alatt, így az Olimpiai Falu(k) hivatalos megnyitása és zárása közötti időszak alatt.

Ezenfelül, szintén az Olimpiai Charta előírása alapján, a csapatvezetőt tekintik a mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mind a Nemzetközi Sportági Szakszövetségek, illetve a nemzetének olimpiai csapata közötti kapcsolattartó személynek, aki közvetlen felel az Olimpiai Faluban lakó sportolók biztonságáért, jólétéért, és zavartalan életérét annak érdekében, hogy a versenyzők a lehető legjobb teljesítményt tudják nyújtani. Ennek van alárendelve minden, Rogge NOB-elnököt idézve „az Olimpiai Mozgalom szíve és lelke egyszerre: a sportolók”, akikről az egész Olimpiai Játékok szól!

Nincs ez másképp Szocsiban sem. Ezúttal is a sportolókat helyezték a szervezők a középpontba, Őértük dolgozik mintegy 1.200 főállású alkalmazott a Szervezőbizottságban, és a jelenleg kiképzés alatt álló közel 20.000 önkéntes.

Szocsi a téli sportok fellegvára lesz már jövőre a 2014. évi Olimpiai Játékokon, majd azt követően is, köszönhetően a világszínvonalú és csúcsminőségű létesítményeknek és környezetnek. A Fekete-tenger partja szinte már tropikus éghajlattal, még télen is akár 15-18 Celsius fokkal és csodálatos napsütéssel várja az ideérkezőket, míg az akár 3.000 méter feletti hegyek megrázó 18-22 Celsius különbséggel csábítják a síelni vágyókat.

Rövid egy-, másfélórás autózás után a kellemes simogató napsütéses melegből a mínusz 8-10 fokos hidegben találjuk magunkat fenn a havas hegyekben. Az időjárásbeli különlegesség a hegyeket és a tengerpart éghajlatát meghatározó sarkköri, illetve tengeri klímának, valamint a magas hegyek védelmének tudható be.

A helyi adottságokat kihasználva és az ígéreteiket megtartva a szervezők ezúttal három Olimpiai Falut alkottak meg: 1) „Tengerparti” Olimpiai Falu, tengerszinti magassággal és kellemes klímával a jeges sportokban versenyzők számára, 2) „Magaslati” Olimpiai Falu az alpesi sí, síugrás, északi összetett, sí akrobatika, hódeszka, bob és szánkó sportágakban versenyzők részére és végül 3) az „Állóképességi” Olimpiai Falu a biatlon és sífutás sportágak képviselőinek adva otthont.

Szocsi, 2013. február 8.

(Forrás és fotók: dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója)