Parizs0

Csapatvezetői szeminárium egy évvel a párizsi olimpia előtt

2023. 07. 19.
Megosztás

A nemzeti olimpiai csapatok vezetői részére tartottak szemináriumot július 13. és 18. között Párizsban a 2024-es olimpiai játékok szervezői, alig több mint egy évvel a megnyitó előtt. A Team Hungary-t háromfős delegáció képviselte a francia fővárosban. A sportvezetők számos verseny- és edzéshelyszínt megtekintettek.

A magyar küldöttség tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Fábián László főtitkár-csapatvezető, dr. Bartha Csaba operatív igazgató és Szarka Tünde nemzetközi munkatárs.

„A plenáris ülések alkalmával tájékoztatást kaptunk az előkészületekről a különböző területekre vonatkozóan. Hallottunk beszámolókat sportszakmai, logisztikai, vagy éppen marketing-kommunikációval kapcsolatban. Az előadások után személyesen is bejártuk a verseny- és edzéshelyszínek jelentős részét, felkerestük az olimpiai falut, ahol a magyar csapatot is el fogják szállásolni. Utóbbi még építési terület, védőfelszerelésben engedtek be bennünket, védősisakban, bakancsban és mellényben. Az étkezdét viszont számunkra tesztjelleggel megnyitották, ott több ezer embernek fognak étkezési lehetőséget biztosítani, mint ahogy ez ilyenkor lenni szokott – tájékoztatott Fábián László. – Küldöttségünk járt például a Grand Palais-ban, ami a vívásnak, taekwondónak, az Alexander Bridge-n, ami a triatlonverseny része, a vizes központban, a Concorde-téren, ami a breaktáncnak, a South Paris Arénában, ami az asztalitenisznek, kézilabdának és súlyemelésnek, vagy például az Invalidusok terén, ami az íjászatnak ad majd otthont. Egyértelműen dedikálják, hogy melyik lesz a versenyeké, és melyik az edzések helyszíne. A Champs de Mars Aréna érdekessége, hogy kevesebb mint egy napja lesz a szervezőknek átalakítani a judotermet birkózóteremmé, így a tatamit szőnyegre cserélni. A legtöbb helyszín az olimpiai falutól egy 10 kilométeres körön belül helyezkedik el” – tette hozzá a főtitkár-csapatvezető.

Parizs1

„A Chef de Mission-szeminárium kulcsszerepet játszik a játékok előkészítésében, mert minden sportoló mögött egy nemzeti olimpiai bizottság áll, és a csapatvezetés létfontosságú felelősséggel tartozik nemzetük csapatainak sikerében. Ez az öt nap fontos szerepet játszott számukra abban, hogy felkészítsék sportolóikat a 2024-es párizsi versenyre. A sportolók és kíséreteik zökkenőmentes élményének biztosítása kulcsfontosságú lesz a játékok sikeréhez és ahhoz, hogy egy felejthetetlen sportesemény legyen!” – nyilatkozta az esemény honlapján a szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet.

Az eseményről néhány érdekesség a számok tükrében. A szervezők több mint 200 nemzet 15 ezer sportolójára, 13,5 millió nézőre, 50 ezer önkéntesre, 20 ezer akkreditált újságíróra számítanak. A megnyitót a Szajna mentén rendezik, a biztonságot 32 ezer rendőr fogja vigyázni.

A XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik Párizsban.

(MOB-Média)