Cseh Laci már nagyon várja a téli olimpiát

Cseh László az úszás napján 2021 méteren a vizes vb-t hírdeti

2014. 06. 18.
Megosztás


Szombaton, a Magyar Úszás Napján az olimpiai ezüstérmes úszó, Cseh László is úszik a balatonban. Nem is akármilyen távon: 2011 méteren a budapesti vízes világbajnokágra fog emlékeztetni. A vele készült interjúban a 400 vegyesről is beszél.

Hat év telt el azóta, hogy Pekingben Európa-rekordot javítva lett olimpiai ezüstérmes Cseh László a 400 méteres vegyes úszásban, de az ott elért 4:06.16 perces teljesítményét az óta csak megközelíteni tudta. Az újabb csúcsdöntéshez 2009-ben a római világbajnokságon volt a legközelebb, amikor a bronzérem kiérdemléséhez 4:07.37 percet kellett úsznia. A szívéhez oly közelálló versenyszámban ugyanakkor keserű csalódások is érték, amelyek már-már oda vezettek, hogy Cseh László elkezdett foglalkozni a hosszabbik vegyes úszó szám "elengedésével"...

A búcsúra azonban mindezidáig nem tudta, vagy inkább nem akarta elszánni magát, amiből arra lehet következtetni, hogy ebben a számban, a versenyprogram talán legnehezebb próbatételében még mindig vannak megvalósításra váró tervei.

"Túlságosan is a szívemhez nőtt a 400 vegyes, amelyben már 11 évvel ezelőtt Barcelonában is világbajnoki ezüstérmet tudtam nyerni, egy évvel később pedig az athéni olimpiai bronzot. Aztán következett a 2005-ös montreali VB, pályafutásom egyik legmagasabb csúcsa a dobogó legfelső fokának elérésével. A későbbi kudarcok ellenére is úgy érzem, hogy ennek a számnak a "rabságában" vagyok, talán azért, mert mindig is vegyes úszónak vallottam magamat, a 400 méter teljesítését pedig az egyik legnagyobb kihívásnak" - nyilatkozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának a hétvégi "Magyar Úszás Napja" nagyszabású hivatásos és szabadidős rendezvény sajtótájékoztatója után.

A "menni vagy maradni" kérdés úgy került napirendre, hogy Cseh László a négy hét múlva esedékes országos bajnokságon elért 400-as eredményétől teszi függővé az augusztusi berlini Európa-bajnokságra megválasztott versenyprogramjának a véglegesítését.

"Úgy érzem, hogy a debreceni országos bajnokságon az időhatár mércéjét előrelátóan 4:12 percre kell állítanom magam előtt, ha ennél lassúbb leszek, akkor fájó szívvel valószínűleg le kell mondanom a 400-as szereplésemről, és inkább a többi lehetőségemre összpontosítani" - hangsúlyozta a Kőbánya SC válogatott sportolója, akit vállfájdalmak akadályoztak a monacói versenyen, illetve gátoltak meg abban, hogy ezt követően Rómában rajthoz állhasson.

"Arra kértek fel, hogy szombaton a "Magyar Úszás Napján" 2021 méter leúszásával emlékeztessek mindenkit arra, hogy hét év múlva, azaz 2021-ben Budapest világbajnokságnak adhat otthont. Nem kizárt, hogy a jó hangulat és a sok-sok résztvevő lelkesedése magával ragad majd, és meg sem állok az 5 vagy a 10 kilométer végéig, persze csak úgy könnyedén, hiszen itt tényleg nem az idő, hanem a részvétel és a példamutatás a fontos..."

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter - MOB, fotó: MOB/Kovács Anikó)