Cseh László európai második: „Kezd összeállni a kép”

Cseh László európai második: „Kezd összeállni a kép”

2014. 04. 20.
Megosztás

Az európai rangsor második helyére úszott Cseh László 200 pillangón a Budapest Open harmadik napján, amelyet egy holtversenyes aranyérem is színesített. Kis Gergő viszont megsérült az 1500 méter közben.

Két nívósabb csatát ígért a szombat – melynek során megannyi középdöntős szám is műsoron volt –, ezek közül a 200 pillangó hozta a parádés ütközetet: Cseh László remek teljesítménnyel győzött a két ifjú Bence, Biczó és Pulai előtt. Cseh ideje (1:56.86) a második legjobb eddig Európában – nem véletlenül nyilatkozott elégedetten a bajnok:

„Kifejezetten jól ment az úszás – egészen százhetvenöt méterig. Az utolsó huszonöt méteren viszont teljesen beállt a vállam, akartam volna menni, fokozni a tempót, hiszen jöttek rám, de sehogysem tudtam már gyorsulni. Tipikusan az az eset, amire azt mondják: ledobta a vasmacskát. Azaz itt még van mit javítani, technikában is – ám összességében elégedett vagyok, egyre inkább összeáll a kép.”

Biczó Bence sem volt elkeseredve, bár ezúttal kevésbé tudta megszorongatni riválisát, mint a múltban (sőt, anno meg is előzte olykor az ilyen viadalokon): „Márciusban jött egy olyan tíz nap, amikor az ágyból alig tudtam kikelni, a lakást meg bajos lett volna elhagyni. Egy szörnyen radikális vírus kapott el – engem is, plusz elég sok ismerőst –, öt kilót fogytam. Nem szeretnék semmit erre fogni, de ennyi kihagyás után, két hét edzéssel most aligha lehetett volna sokkal jobbat úszni. Még nem éreztem elég erőt magamban ahhoz, hogy akár az elejét, akár a közepét jobban megnyomjam, ráadásul az idén ez volt az első versenyem, nem mertem kockáztatni. Viszont éppen az első hónapok visszajelzései, az edzéseken elért idők alapján mondhatom, az idei évben végre szeretném elérni azt a szintet, amit mindenki vár tőlem – és én is magamtól.”

A másik nagy ütközetnek Kis Gergő és Gyurta Gergely csatája ígérkezett 1500 gyorson – ám ez végül elmaradt, mivel az ajkaiak kiválóságának úszás közben kiújult a hátsérülése. Becsületére legyen mondva, nem adta fel, ám csupán hatodikként ért célba, idei legjobbjától csaknem egy perccel elmaradva.

Gyurta Gege ugyanakkor jól érezte magát a vízben: „Meg akartam dönteni a legjobbamat, ami 15:04, ez majdnem sikerült is – ilyen jót ebben a periódusban még nem úsztam, úgyhogy bizakodom a jövőt illetően. Szerintem 14:55 környékét fogok tudni nyáron, úgy gondolom, azzal már oda lehet érni a dobogóra. Igaz, az olaszok nagyon erősek, ott van (Kis) Gergő is – remélem, hamar felépül –, azaz nem lesz egyszerű, de az ezerötszáz mikor volt az?”

A nap érdekességei közé tartozott, hogy 50 mellen ketten is nyertek: Horváth Dávid és Szabó Tamás egyaránt 29.02-nél állította meg az órát, azaz holtversenyben lettek elsők. A hölgyek sprinttávján Verrasztó Evelynt nem tudták megszorítani, míg 400 gyorson a 800-at is megnyerő Novoszáth Melinda aratott fölényes győzelmet. A vegyes gyorsváltót a Kőbánya SC vitte el, viszont a napzáró női gyorsváltóban kivételesen nem a kék-sárgák nyertek: a BVSC kvartettje vitte el a pálmát.

A Budapest Open vasárnap zárul – a döntők 17 órától kezdődnek, az érdeklődők a www.musz.hu-n szokás szerint élőben követhetik az eseményeket, a MÚSZ TV jóvoltából.

A 3. nap bajnokai

Férfiak
50m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) és Szabó Tamás (Hód Úszó SE) 29.02
200m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC) 1:56.86
1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 15:06.57

Nők
50m hát: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC-Veolia) 29.57
400m gyors: Novoszáth Melinda (Szegedi ÚE) 4:14.59
4x100m gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:56.02
(Mór Baranyai Erika, Böszörményi Borbála, Zombai Annamária, Böszörményi Bettina)

Férfi-női
4x100m vegyes gyorsváltó: Kőbánya SC 3:40.24
(Reményi Ármin, Késely Ajna, Szilágyi Liliána, Seres Edwin)

(Csurka Gergely)