Cseh a legjobb idővel elődöntős, Hosszú és Jakabos is a 16 között

Cseh László tizenkettedszer is Európa-bajnok!

2014. 08. 21.
Megosztás

Pályafutása 12. Eb-aranyát szerezte meg Cseh László – egyszersmind élete legszorosabb győzelmét aratta az Eb-ken: 7 századdal érte előbb a falat német riválisánál. Laci zsinórban ötödször nyerte meg a számot, ilyenre az Eb-k történetében korábban szintén csak ő volt képes, 400 vegyesen…

„Nagy mák volt, életem legszorosabb Eb-sikere – mondta utóbb. – Akárhogy is nézem, az idő nem igazán jó, úgy is mondhatnám, gyenge (egy tizeddel ment rosszabbat, mint az elődöntőben). A mellúszásomon kell még javítani: most tanultam egy új technikát, alapvetően jól bevált, de még nem működött annyira, mint szeretném. Az állóképességemmel nincs baj, viszont kellenek az új módszerek, mert a sebességet muszáj növelni, azt pedig már csak technikával lehet. Remélem, a jövőben jelentősen tudok gyorsulni, erre szükségem lesz, hogy ott legyek az elején.”

Amennyivel nyert Laci, csaknem annyival maradt el a 200 gyors bronzérméről Kozma Dominik. Cseh kőbányás klubtársa fantasztikusan ment, ám az utolsó métereken az 1-es pályán úszó francia világklasszis, Yannick Agnel 13 századdal előtte érte el a falat (közben a belső pályákon a szerb Sztjepanovics két századdal megelőzte a hazaiak kedvencét, Paul Biedermannt).

Doma mindazonáltal egyáltalán nem volt elkeseredve: „Na már ezért megérte: végre meghaltam a végére. Jó volt, baromi jó, nem zavar, hogy nem lett meg az érem. Persze, álmodtam jobbról, mindig álmodunk, de semmi gond, hogy most nem lett még meg. Ehhez a számhoz kell a rutin, Agnel is megmutatta ma, nagy klasszis, az egyes pályán lett dobogós. Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!”

Harmadik finalistánk, Gyurta Gergely sajnos nem tudott a többiekkel menni 1500 gyorson, akik – különösen a viadalt vezető Gregorio Paltrinieri – iszonyatos iramot diktáltak. Az olasz bődületes Európa-csúcsot úszott (első európaiként került 14:40 alá), Gege pedig végül a 6. helyen ért célba.

„Most ennyire tellett – nyilatkozta az ifjabbik Gyurta.
– Az látszik, hogy nem igazán megy egyszerre a nyíltvízi meg aztán a medencében az 1500 – de ezt majd megbeszélem az edzőimmel. Ez a mezőny most bivalyerős volt, ugyanez az idő két éve elég volt a bronzhoz, most csak hatodik lehetett vele lenni, bár így is életem második legjobbja, és ha megúszom a legjobbat, az is csupán az ötödik helyre lett volna elég itt ma. Örülök, hogy így le tudtam úszni az ezerötöt egymás után kétszer, a nyíltvízi úszások után.”

Elődöntőseink is remekül szerepeltek: Hosszú Katinka új Európa-bajnoki csúccsal lett első 200 vegyesen, erről csupán annyit mondott, „jobban is nyomtam volna, de aztán eszembe jutott, hogy ez még csak az elődöntő.” Később 100 háton a 3. legjobb idővel ment tovább, ezután pedig közölte, mivel csütörtökön lesz egy óra a két szám között, érmet remél ezen a távon is, csak még a rajtján kell csiszolnia.

Verrasztó Evelyn szintén 200 vegyesen jutott a fináléba, 4. idővel, azaz – ahogy mondani szokták – ebből is lehet még bármi. Evelyn szerint is: „Ez már jobban esett, mint a délelőtti. Gyorson még egy kicsit több kell, szerintem bennem is van, meglátjuk, mennyire tudom kihozni magamból holnap. Annak örülök, hogy az utolsó hosszra még együtt tudtam fordulni Belmontéval.”

Biczó Bence is abszolválta a 200 pillangót, ugyancsak ígéretes teljesítménnyel, hiszen a 3. legjobb időt úszta összesítésben: „Ez olyan úszás volt, amit szerettem volna látni magamtól egy ideje. Utána vettem egy nagy levegőt, és most nagyon úgy érzem, hogy egyáltalán nem vett ki belőlem sokat. Sőt, még van is benne, a második ötven ugyanis nagyon laza volt, csak a második százat nyomtam meg, mert nagyon együtt volt a mezőny. Úgyhogy ha a második ötvenbe még beleteszek, akkor szerintem ott lehetek az elején a döntőben is.”
Folytatás csütörtökön – remélhetőleg folytatódik az aranymenet!

Eredmények:

Úszó Euróőa-bajnokság, Berlin

Férfiak:

200 M VEGYES
Európa-bajnok: CSEH LÁSZLÓ 1:58.10, 2. Philip Heintz (német) 1:58.17, 3. Roberto Pavoni (brit) 1:58.22

200 M GYORS
Eb: Velimir Sztyepanovics (szerb) 1.45:78, 2. Paul Biedermanm (német) 1.45.80, 3. Yannick Agnel (francia) 1.46:65, 4. KOZMA DOMINIK 1.46.78

1500 M GYORS
Eb: Gregorio Paltrinieri (olasz) 14.39.93 p – Európa-bajnoki csúcs, 2. Pál Joensen (feröeri) 14.50.59, 3. Gabriele Detti (olasz) 14.52.53,...6. GYURTA GERGELY 15.06.26

Nők:

100 M GYORS
Eb: Sarah Sjöström (svéd) 52.67, 2. Femke Heemskerk (holland) 53.64, 3. Michele Coleman (svéd) 53.75

100 M MELL
Eb: Rikke Möller Pedersen (dán) 1:06.23, 2. Jennie Johansson (svéd) 1:07.04, 3. Arianna Castiglioni (olasz) 1:07.36

(Forrás: MUSZ)