A toronyban és a tatamin folytatódtak konzultációink

Csinghaj: a téli sportok új birodalma?

2020. 07. 24.
Megosztás

A 2022. évi pekingi téli olimpiai játékokkal Kína nagy szeletért jelentkezett be a turisztikai…

A 2022. évi pekingi téli olimpiai játékokkal Kína nagy szeletért jelentkezett be a turisztikai piacon. Azonban a távol-keleti ország a világversenyen kívül még szélesebb körben tervez nyitni a téli sportok szerelmesei felé. Ennek központja egy félsivatagos és elhagyatott régió, Csinghaj.

A népköztársaság kormányzata pénzt, időt és infrastruktúrát nem sajnálva fejleszti a Tibettel határos, hegyvidékes, Magyarországnál nyolcszor nagyobb tartományát. Annak ellenére, hogy a lakosainak száma nem éri el a hatmillió főt a közel 1,4 milliárd fős országban, az utóbbi évek sportberuházásokra szánt forrásainak jelentős részét itt fektették be. Új edzőközpontok és arénák épültek, ahol ma már világszinten is jegyzett sportversenyek kerülnek megrendezésre.

Ilyen kezdeményezés, hogy 2016 óta a tartomány fővárosa, Hszining ad otthont az egyik legrangosabb curlingtornának, a Qinghai International Curling Elite-nek. Az eseményen a sportág sztárjai vesznek részt rajta évről évre, a Nemzetközi Curling Szövetség elismerésére pedig már a nemzetközi pontszerző versenyek közé került.

A tavalyi viadal után a dél-koreai férfi curlingválogatott edzője, Lim Myung-sup is méltatta a tornát: „Nagyra értékeljük a profi szervezést, és hogy nemzetközi szinten is kimagasló felszereltségű létesítményeket használhattunk.”

Hsziningben tovább dübörögnek az építkezések. Pár hónapja adták át a legújabb jégkorongcsarnokot, illetve egy curlingarénát. Nem titkolt célja a régiónak, hogy 2021-ben saját versenyt – Csinghaj Téli Játékok – tudjanak szervezni. A Kínai Turisztikai Akadémia legutóbbi előrejelzése szerint a 2021-22-es téli szezonban az országot 340 millió turista fogja felkeresni, ami 97 milliárd dollárra tornászhatja fel a szektor bevételét.

A tartományt érintő fejlesztésekről a New China TV készített összefoglaló videót:

(insidethegames.biz; fotó: MOB/Szalmás Péter)