Csipes Ferenc 50 éves!

Csipes Ferenc 50 éves!

2015. 03. 08.
Megosztás

Csipes Ferenc, Szöul olimpiai bajnok kajakozója, megannyi klasszis versenyző mestere vasárnap ünnepli 50. születésnapját.

Csipes Ferenc 1978-ban kezdett kajakozni a Bp. Honvédban. 1985-ben, húszéves korában már első világbajnokságán megnyerte a K-1 1000 méteres számot. A ’88-as olimpián egyesben a kilencedik lett, négyesben viszont megszerezték az első helyet sőt, K-2 500 méteren egy bronzérmet is begyűjtött Ábrahám Attila párjaként.

A következő három évben végig megnyerték a K-4 1000 méteres versenyszámot, a barcelonai játékokról azonban „csak” ezüstéremmel térhettek haza. A következő évben ugyan bekerült a vb-csapatba, de nem megfelelő formája miatt lemondott a szereplésről. Legközelebb 1994-ben hallatott magáról, amikor harmadik lett K-4 500 méteren. Az atlantai olimpiai csapatba is sikerült bekerülnie, ekkor ismét ezüstérmet szerzett a négyessel a németek mögött. Ebben az évben be is fejezte sportolói pályafutását és a Honvéd szakosztály-igazgatója lett, 2004 óta pedig edzőként vállal szerepet sikereiben.

2009-ben kezdett foglalkozni a női válogatott több tagjával. Kovács Katalin, Csipes Tamara, Kozák Danuta és Szabó Gabriella számos világ- és Európa-bajnoki aranyat szerzett irányítása alatt, a londoni olimpián pedig K-4 500 méteren Kovács, Kozák és Szabó is aranyérmet nyert, míg Kozák egyesben volt eredményes.

A MOB Kiemelt Edző Programjában részt vevő Csipes Ferenc (képünkön, legszélső balra) a KEP-ről készült kiadványban elárulta: „Pályafutásom legnagyobb sikerének természetesen az 1988-as szöuli olimpián a négyessel megszerzett olimpiai aranyérmet tartom. Egy ötkarikás siker szerintem mindig is közelebb áll az ember szívéhez, de már csak azért is hatalmas eredmény volt ez a számomra, mert néhány órával korábban egyesben, az egyik esélyesként csak az utolsó lettem a döntőben. Ennyi idő is elég volt azonban ahhoz, hogy talpra tudjak állni, amiért persze a többieknek is jár a köszönet, mert végig mellettem álltak, s így a négyesek döntőjére már újra a régi voltam.”

Mint mindenkit, Csipes Ferencet is érték kudarcélmények, de egyik sem hagyott benne maradandó nyomokat: „Teljes volt a pályafutásom, igazából mindent elértem, amit szerettem volna versenyzőként és edzőként egyaránt.”

A szakember természetesen a riói olimpián is segíti várhatóan a magyar csapat munkáját. Az olimpiai esélyekről úgy nyilatkozott: „A londoni olimpián sikeres sportolók most is mindenféleképpen eredményesek lehetnek. Az 500 méteres számokban feltétlenül az aranyéremre esélyesek közé fogunk tartozni két év múlva is. Kozák Danuta, a szülése után visszatért Kovács Katalin, valamint lányom, Tamara egyesben és csapathajóban is felérhetnek a csúcsra.”

CSIPES FERENC
Születési hely, idő:
Budapest, 1965. március 8.
Magasság, testsúly:
183 cm, 93 kg
Iskolai végzettség:
Testnevelési Főiskola (sportmenedzser)
Edzői minősítés:
szakedző
Munkakör:
edző
Kitüntetések/díjak:
Az év magyar kajakozója (1985, 1986, 1987, 1991), A Magyar Népköztársaság csillagrendje (1988), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1992), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1996), Az év magyar edzője (2011), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2012), Papp László Budapest Sportdíj (2012), Az év magyar edzője választás harmadik helyezettje (2012).
Amire a legbüszkébb:
versenyzőként, edzőként és szakosztályvezetőként is sikerült elérnie a csúcsot, az olimpiai aranyat
Hobbi:



(MOB, fotó: MOB/MTI)