Csipes Ferenc:  - Éppen az nem jött be, amire a legjobban számítottam… -

Csipes Ferenc: - Éppen az nem jött be, amire a legjobban számítottam… -

2012. 08. 09.
Megosztás

A csütörtöki döntőkkel a maga részéről annak az akadálypályának a végére ért Csipes Ferenc, amelyet röviden úgy lehetne nevezni, hogy londoni olimpia, hosszabban viszont egészen máshogy: egy három éves kemény küzdelem pompás sikerének, a vágyak beteljesülésének!

A huszonnégy éve a magyar kajak-négyes tagjaként Szöulban olimpiai bajnoki címet nyert „mesterember” június 17-én, tehát nem is olyan régen, a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy mind a négy Londonban vízre szálló magyar női egységet képesnek tartja az aranyérem megszerzésére. Emellett azt is, hogy a merész jóslatában a legmagasabb rizikófaktorral az 500 méteres egyéni versengésben kell számolnia.

„Jól átgondoltam a dolgot, mielőtt nyilatkoztam volna, és ma is úgy érzem, hogy nem a levegőbe beszéltem – mondta Csipes Ferenc , amikor a T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársa a 22 nappal ezelőtt elhangzott szavaira emlékeztette. – Egy nagy lehetőség ma sajnos elúszott, egy másik a K1- 200 méteres döntőben viszont még fennmaradt, így a jóslatom 75 százalékosan még megvalósulhat, ami egy olimpián nem is olyan rossz arány.”

A kajak egyes sikerben győztes tanítványával, Kozák Danutával 100 százalékig „benne volt” a tudománya, az ugyancsak olimpiai bajnok női négyesben pedig 75 százalékosan, mert annak a kötelékében Szabó Gabriella, Kovács Katalin és Kozák is az általa vezetett Dominó Honvédes „versenyistállót” képviselte. Ilyen számítások alapján az athéni és a pekingi bravúr után most a dobogó második fokág jutott Kozák-Janics páros ezüstérméhez szakmai tudásával 50 százalékban járult hozzá, mert Natasát szegedi mesterei, férje Andrian és Kovács László készítették fel.

„Be kell vallanom, hogy éppen az a tervem nem valósult meg, amiben a legjobban bíztam – folytatta Csipes Ferenc. – Katalinnak és Natasának nyernie kellett volna, de sajnos a sorsuk már az első száz méteren megpecsételődött. A németek „lerajtolták” a mieinket, és végig tartani tudták azt az előnyüket, amelyik nem sokat változott a táv végéig. Ilyen rajtot nem lett volna szabad megengedniük maguknak.”

Csipes Ferenc edzőként most először jutott el az olimpiára, ezzel szemben tanítványai közül Kovácsnak már az ötödik, Kozáknak és Szabónak a második nagy lehetőség adatott meg.

„Három éve erre a néhány napra, pontosabban ezeknek a néhány perces küzdelmeknek a megvívására készültünk és ebben a versenyzőim teljes mértékben a partnereim voltak. Munkájukról csak jót mondhatok. Az idei Európa-bajnokság eredményei egy kicsit elbizonytalanítottak, noha pontosan tudtam, hogy mi miért történt, illetve miért maradt el. Itt Londonban Kozák esélyei csak növekedtek, amikor a nagy vetélytársai közül a német Wagner elbukott a döntő előtt, a négyes viszont óriásit fejlődött a kontinensbajnokság óta, amelynek összehangolását a felkészülés hajrájában rám bízták. Ismétlem önmagamat: a párosunkban is benne volt a győzelem kódja, de azt csak egy jobb rajttal fejthették volna meg a lányok.”

Csipest tavaly az év edzőjének választották meg, ennek megismétlődésére idén is számíthat. Folytatja a munkáját, és biztos lehet abban, hogy vele tart majd a következő négy éves hosszú úton Kozák és Szabó is, Kovács Katalin terveit azonban még nem ismeri, de néhány héten belül bizonyára a „kajak-királynő” is meghozza majd a maga döntését.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)