Csúcsnevezés a természetjáró fesztiválra

Csúcsnevezés a természetjáró fesztiválra

2012. 03. 12.
Megosztás

Népek tavasza elnevezéssel, megemlékező teljesítménytúrát rendez a B.-A.-Z. Megyei Diáksport Tanács és a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója tiszteletére.

Az útvonal a Bükk hegység csodálatos tájain halad. Érdekesség, hogy a sorban ez lesz a tizennegyedik rendezvény.

Ugyancsak érdekes, hogy a teljesítménytúrára ezúttal csúcsnevezés érkezett be! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács a Megyei Természetjáró Szövetséggel közösen szervezi Március 15-e méltó megünneplésére a Bükk-hegység legszebb túraútvonalain a teljesítménytúrát. A Diáksport Tanács a régió iskoláiba küldte el a kiírást. Az iskolai csapatok 10 és 15 km-es táv megtételére jelentkezhettek. Az előzetes nevezési határidőig Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentkeztek iskolai csoportok.

A hagyományos rendezvényre 1300 fő regisztrálását küldték meg előzetesen az oktatási intézmények. Természetesen a Király-asztaltól induló túrákra március 15-én reggel, a helyszínen is lehet jelentkezni, erre 8 órától lesz mód a nevezési pultoknál.

A túráról visszaérkezőket meleg tea és zsíros kenyér várja. Az eseményre március 15-én, csütörtökön kerül sor. Diáksport szervezeteknek, iskolai csoportoknak 15 km és 10 km teljesítménytúrát írtak ki. A 10 kilométeres rajt 8-10 óra között egyénileg történik, indulás a Királyasztaltól.

Az útvonal főbb állomásai: Királyasztal, Keskeny-lyuk, Nagy-galya, Ortás tető, Királyasztal. A távolság 9.5 kilométer, a szintkülönbség 272 méter, a szintidő pedig kereken 5 óra. A 15 kilométeres rajtra is 8-10 óra között kerül sor, ez ugyancsak egyénileg történik, rajt a Királyasztaltól. Az útvonal főbb állomásai: Királyasztal, Lencsés-nyereg, Csókás, Kaszás-réti elágazás, Keskeny-lyuk, Nagy-galya, Ortás tető, Királyasztal. A távolság 16.5 kilométer, a szintemelkedés 519 méter, a szintidő pedig 5 óra. A célban, mindkét távon, a Királyasztalnál a túrázókat forró tea és zsíros kenyér várja. Itt vehetik át a túrázók a teljesítésért járó kitűzőt.

Minden iskola emléklapot kap. Kérnek minden résztvevőt, hogy viseljen kokárdát. A rajtnál névszerinti regisztrációs lapot kell kitölteni. Az iskolai csoportoknak lehetőségük van a kedvezményes belépésre a Miskolci Vadaspark területére (csak az előzetesen bejelentkezett csoportoknak tudják biztosítani ezt a lehetőséget!)

A túra az EDF DÉMÁSZ Ötpróba London 2012 elnevezésű szabadidősport rendezvénysorozat pontszerző eseménye is egyben. A legtöbb 18 év alatti tanulót mozgósító iskolának a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség Hollóházán lévő kulcsos házában 18 főig 2 éjszakára térítésmentes szállást biztosít a nyári időszakban. A Természetjáró Fesztivál a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrási Minisztérium támogatásával valósul meg.

(Forrás: szervező bizottság)