Csütörtökön veszik át a japánok az olimpiai lángot

Csütörtökön veszik át a japánok az olimpiai lángot

2020. 03. 18.
Megosztás


Mint hírül adtuk, március 12-én fellobbant az olimpia lángja Olümpiában, hogy hét nap alatt görög földön érjen az 1896-os, első újkori ötkarikás játékokra épített Panathinaiko stadionba.

A lángstaféta útja Spárta városáig zökkenőmentesen haladt. A 10. állomáson viszont nagy tömegek fogadták a skót szinészt, Gerard Butlert a lánggal, így a Görög Olimpiai Bizottság (HOC) az Egészségügyi Minisztériummal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal konzultálva úgy döntött, hogy a fáklyafutás útját biztonsági okok miatt megszakítja.


Hét nappal a lánggyújtás után, március 19-én, csütörtökön veszi át a lángot a tokiói szervezőbizottság Athénban. A HOC bejelentése szerint az átadóünnepségre rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, a nyilvánosság kizárásával kerül sor. A rövid programban a papnők tánca szerepel, amelyben azonban kevesebb, mint 10 fő szerepelhet.



A lángot görög részről két olimpiai bajnok, a rúdugró Katerina Stefanidi és a tornász Lefteris Petrounias adja át a két japán háromszoros olimpiai bajnok társának, a judós Tadahiro Nomurának, és a birkózó Saori Yoshidanak, akik a 2020-as olimpiai lángot kis mécsesben szállítják repülőn Görögországból Japánban.

A láng átadóceremóniáját élőben sugározza a Hellenic Broadcasting Corporation (ERT), a japán NHK csatorna, az Olympic Channel, magyar idő szerint 10:30-tól.

Az eseményről tudósító 20 médium képviselőit a Tokyo 2020 szervezőbizottság választotta ki. A világ minden tájára a fotókat az Agence France-Presse (AFP) és az Eurokinissi fotóügynökség szolgáltatja.

Japánban a lángfutás március 26-án a fukusimai prefektúrában lévő J-Village-ből indul el, és érinti majd a szigetország mind a 47 prefektúráját, mielőtt megérkezik az ötkarikás játékok nyitóünnepségére. A lángfutás útvonala nem változik, és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek azonban elmaradnak.

(MOB, fotók: AFP, Reuters, Kyodo News)