Női kézilabda Eurokupa - Magyarország-Ausztria

Csütörtöktől hazai pályán küzd az olimpiai részvételért a magyar női kézilabda-válogatott

2024. 04. 10.
Megosztás

A magyar női kézilabda-válogatott Debrecenben küzd – az utolsó pillanatban megváltoztatott csoportban – az olimpiai részvételért, Svédország, Japán és Nagy-Britannia ellen.

A magyar női kézilabda-válogatott edzése
MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar női válogatott a 2023. évi világbajnokságon elért 10. helyével szerezte meg a jogot, hogy kvalifikációs tornán versengjen az olimpiai részvételért. Eredetileg Svédország (vb 4.), Japán (Ázsia 2.) és Kamerun (Afrika 2.) kapott besorolást a magyarok mellett a debreceni kvalifikációs tornán való részvételért.

A nemzetközi szövetség (IHF), a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium, valamint a nemzetközi diplomáciai szervek erőfeszítései ellenére Kamerun nem tudta megoldani beutazását Európába, és más afrikai csapat sem tudta átvenni az Afrika-bajnokság ezüstérmese, Kamerun helyét, így az IHF Végrehajtó Bizottsága szabályainak megfelelően szabadkártyát adhatott a selejtezőre.

Április 9-én, kedden rendkívüli ülést tartott az IHF Végrehajtó Bizottsága, hogy megvitassák a korlátozott lehetőségeket, és úgy döntöttek, hogy a helyezést elsősorban fejlesztési szempontok alapján ítélik oda, hogy a verseny minél tisztességesebb legyen. A döntés célja az volt, hogy minden csapatnak méltányos esélyt adjon arra, hogy ugyanannyi mérkőzést vívjon, és megpróbálja megtalálni a lehető legjobb kiegyensúlyozottságot és a legjobb esélyt a továbbjutásra minden érintett csapat számára. Ezért a végrehajtó bizottság úgy döntött, hogy a helyet Nagy-Britannia csapatának ítéli oda. Nagy-Britannia az IHF New Markets Project része, és szívesen részt vesz benne, emellett nagyon rövid időn belül meg tud érkezni Magyarországra. Nagy-Britannia válogatottja a rendező jogán szerepelt a 2012-es londoni olimpián, amelyen a 12. (utolsó) helyen végzett 5 vereséggel; Montenegrótól 12, Oroszországtól 21, Brazíliától 13, Angolától 6, míg Horvátországtól 23 góllal kapott ki. A brit (vagy angol) nemzeti csapat sem előtte, sem azóta nem jutott ki sem olimpiára, sem világ-, sem Európa-bajnokságra.

A magyar nõi kézilabda-válogatott edzése

A magyar női kézilabda-válogatott edzése a debreceni Főnix Arénában 2024. április 8-án.

MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott tagjai a húsvéti ünnepeket is már együtt töltötték, és azóta is közösen készülnek a kvalifikációs tornára. Az elmúlt héten Norvégia, majd Ausztria ellen mérkőztek a lányok az Európa Kupában. Vasárnap egy pihenőnapot kaptak a játékosok, s hétfőtől már Debrecenben készülnek az olimpiai selejtezőre.

A magyar női válogatott kerete:

kapusok: Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga, Szemerey Zsófi
jobbszélsők: Faluvégi Dorottya, Győri-Lukács Viktória
jobbátlövők: Albek Anna, Klujber Katrin, Papp Nikolett
irányítók: Vámos Petra, Debreczeni-Klivinyi Kinga, Simon Petra
beállók: Bordás Réka, Füzi-Tóvízi Petra, Pásztor Noémi
balátlövők: Juhász Gréta, Kácsor Gréta, Kuczora Csenge
balszélsők: Márton Gréta, Szöllősi-Schatzl Nadine

Kedden megérkeztek a svédek is. Csapatuk nagyrészt a tokiói olimpián 4. helyezett gárdára épül. A japánok dániai edzőtáborban akklimatizálódtak a tornára.

Swe
facebook/handbollslandslaget

A női olimpiai selejtező programja (Debrecen, Főnix Aréna):

Április 11., csütörtök:
13:30 kapunyitás
15:30 Magyarország–Nagy-Britannia
18:00 Svédország–Japán

Április 12., péntek:
16:00 kapunyitás
18:00 Svédország–Magyarország
20:30 Japán–Nagy-Britannia

Április 14., vasárnap:
14:45 kapunyitás
16:45 Nagy-Britannia–Svédország
19:15 Magyarország–Japán

A tovább két selejtezőcsoport:
Torrevieja: Spanyolország (Eb-9.), Hollandia (vb-5.), Csehország (vb-8.), Argentína (Amerika, 2. hely)
Neu-Ulm:. Németország (vb-6.), Montenegró (vb-7.), Szlovénia (Eb-8.), Paraguay (Amerika, 3. hely)

A csoportok első két helyezettje jut ki az olimpiai játékokra.