Czene Attila: „Az EYOF-ot élvezzétek, csak ennyi az egész!"

Czene Attila: „Az EYOF-ot élvezzétek, csak ennyi az egész!"

2017. 07. 17.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának szervezésében folytatódott a sorozat, melynek keretében olimpiai bajnokok keresik fel a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) készülő magyar kitűnőségeket. A program keretében a korábbi klasszisok lelkesítik a fiatalokat és tanácsokkal látják el őket. A bajnokok korábban a tornászoknál tettek látogatást, ezúttal Czene Attila néhány úszót keresett fel.

Az egykori 200 m-es vegyes úszó (1992 bronz- és 1996 aranyérmese) látogatta meg az utódokat a budafoki Hajós Alfréd tanuszodában. A Győrben rajtoló úszócsapat éremesélyesei edzenek itt a Budafóka XXII SE vezetőedzője, Horváth Tamás irányítása mellett. Ő mutatta be a versenyzőit: Böhm Sebestyént (100, 200 m mell), Galyassy Szilárdot (200, 400, 1500 m gyors), Zombori Gábort (100, 200 m hát, 200, 400 m vegyes) és a társaival edző Márton Richárdot is, aki az ifjúsági vb-n indul.

Czene Attila hamar megadta a találkozó alaphangját.

- Mennyire zavaró ebből a hatpályás 25 m-es uszodából átlépni az ötvenméteresbe? Annak idején Hargitayék is ekkora medencében készültek, én meg egy 33-as-ban.

- Minket az sem zavar - szólt az egyhangú válasz.

- Akkor ti ufók vagytok - állapította meg Czene, aki a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy edzője, Széchy Tamás a két olimpia közti négy évben képes volt mindent feláldozni azért, hogy a következő olimpia sikeres legyen. Magamban sokszor nem értettem egyet vele, de az idő bizonyította, hogy a mesternek mindig igaza van. Amikor alszol rá egyet, rá kell jönnöd, hogy nincs más, akibe kapaszkodhatsz, mert ő az egyetlen, aki ugyanúgy akarja a győzelmed, mint te. Az edződ tudja azt, hogy mikor hova kell helyezni a hangsúlyokat és ezzel segít. Széchy megtanított arra, hogy az utolsó másodpercig kell küzdeni, soha nem lehet feladni. Széchy mondogatta, hogy az ellenfélből készülünk, de nem rá figyelünk!

- Hogy lett ebből Atlantában egyes pálya, ahonnan nem szokás aranyat nyerni, de neked sikerült?

- Az ember hajlamos délelőtt nem úszni, nekem se nagyon ment. Ha az egyest kaptad, el kell hinned, hogy onnan is ugyanúgy lehet nyerni, mint a többi hét pálya bármelyikéről.

Esélylatolgatás gyanánt Böhm Sebestyén elmondta, hogy egyéni csúcsokban reménykedik és bízik az éremben. Galyassy Szilárd győzelemre készül az 1500 méteren (a 14 éves fiatalember később a nyíltvízi hosszútávúszásban is érdekelt lesz). A 14 éves Zombori Gábor, aki a serdülő ob-n a tavalyi kilenc után idén hét elsőséget szerzett, Győrben minden számában érmet vár magától, s a 400 méter vegyesen át szeretné törni a 4:20-as határt, ami aranyat is hozhat.

Czene Attila végül ezekkel a tanácsokkal búcsúzott a fiataloktól: „Innen, ebből a kismedencéből, ebből a kis közösségből is kinőhetnek óriások, legyen önbizalmatok! Az olimpiai fesztivál nagy forgatag lesz. Sok kihívással találkozik az ember egy ilyen giga rendezvényen. Érezzétek jól magatokat, élvezzétek a verseny minden percét, a sikert. Megérdemlitek, megdolgoztatok érte!"

(MOBK, fotó: Róth Tamás)