Dévai Boglárka aranyérmes Szombathelyen, Babos párosban negyeddöntős a Roland Garroson

Dévai Boglárka aranyérmes Szombathelyen, Babos párosban negyeddöntős a Roland Garroson

2020. 10. 05.
Megosztás



Dévai Boglárka világkupa-arannyal tért vissza a Szombathelyen megrendezett HunChallenge torna világkupán. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elnökével kísérte figyelemmel a helyszínen a vasárnapi versenyeket. Babos Tímea és francia párostársa, Mladanovic már a legjobb nyolc között folytathatja a Roland Garroson. Valter Attila a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszának befejeztével a mezőny első harmadában várja a folytatást.



Torna. A szombathelyi HunChallenge vasárnapi versenynapját a helyszínen nézte végig Morinari Watanabe, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke társaságában.

„Örülök, hogy Szombathely ebben a rendkívüli helyzetben megrendezte a világkupát. Jó volt látni a nemzetközi mezőnyt versenyezni. Ez most egy bátor nyitás volt, remélem, hogy a versenyszezon, ha rendhagyó módon is, de folytatódni fog” – mondta a FIG elnöke.

Kulcsár Krisztián szerint a sportvilág lassan visszatérhet a régi kerékvágásba. „A tornászok világversenye hitet adhat további teremsportok képviselőinek is. Lehet nemzetközi versenyt rendezni megfelelő járványügyi előírások betartásával” – tette hozzá a MOB elnöke.

A világkupán 15 nemzet sportolói vettek részt. Ez volt a koronavírus-járvány „leállása” óta az első világkupaviadal.

Szombathelyen a férfiaknál hét, a nőknél nyolc magyar tornász volt érdekelt az egyes szerek döntőiben. Mind a négy szerdöntőbe beverekedte magát 2-2 magyar női tornász.

Dévai Boglárka hosszabb sérülés utáni lábadozásából tért vissza és ugrásban az élen végzett. „Viszontagságokkal teli időszak van mögöttem. Nagyon izgultam, de nagyon jó volt Szombathelyen meghallgatni a himnuszt. Köszönöm a támogatást mindenkinek, a győzelmemet pedig – többek között – a két orvosomnak is ajánlom” – mondta Boglárka.

A további magyar döntősök közül a térdsérüléssel küszködő olimpiai kvótás Kovács Zsófia helyett a csapatba került Bácskay Csenge gerendán 4., ugrásban 6., felemáskorláton 8., Székely Zója felemáskorláton 6., talajon 7., Makra Noémi talajon 5., gerendán 6. helyen végzett.


A férfiaknál Vecsernyés Dávid kedvenc szerén, a nyújtón állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Kardos Botond hosszú sérülés után tért vissza, a nyújtón nyolcadik, korláton negyedik lett. Mészáros Krisztofer két szeren is döntőzött. „Lólengésben és talajon mutathattam be a gyakorlataimat a fináléban. Nyolcadikként és hatodikként végeztem. Második éve vagyok a felnőttek mezőnyében, úgy gondolom: nem lehetek elégedetlen” – hangsúlyozta a fiatal tornász.

Gyűrűn Tomcsányi Benedek szerzett értékes negyedik helyezést. Kállai Zoltán lólengésben végzett a nyolcadik helyen.

Draskóczy Imre, a nők szövetségi kapitánya elismerően nyilatkozott Dévai Boglárka teljesítményéről. „Több kemény műtéten van túl. Ilyen visszatérést remélt, gondolom. Összességében mindenki megmutatta, hogy hol tart jelenleg. Örülök, hogy több döntős produkció is volt” – értékelt a szövetségi kapitány.

Kovács István, a férfiak szövetségi kapitánya elégedetten összegzett. „Hosszú kihagyás után mindenki odatette magát. Erre a vk-ra rendszerint csúcsformában szoktunk megérkezni, ez most nem így volt, de jó volt látni ismét a mieinket nemzetközi mezőnyben. Folytatjuk a felkészülést, hiszen ha minden jól megy, akkor az Eb következik még ebben az évben” – mondta a kapitány.



Kerékpár. Bodrogi László 2007-es Giro d'Italia-szereplése után 13 évvel ismét magyar bringás indulhat a háromhetes körversenyen Valter Attila személyében. A magyar kerekes az első két etap után a 175 főt számláló mezőnyben az összetett 44. helyén áll.

A második etapon a dobogósok után a főmezőny öt másodperc hátránnyal érkezett a célba, benne az összetett esélyesekkel és Valter Attilával, aki 49 pozíciót lépett előre összetettben a második etapon elért eredményével.



Tenisz. A címvédő Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős a harmadik mérkőzését is megnyerte, ezzel negyeddöntőbe jutott a francia nyílt teniszbajnokságon A magyar, francia duó a vasárnapi nyolcaddöntőben két sima játszmában múlta felül az Andreea Mitu, Patricia Maria Tig román párost. A második helyen kiemelt címvédő duó a nyolc között a Marta Kosztjuk, Aljakszandra Szasznovics ukrán, fehérorosz párossal csap össze.

A világranglistán a 63. helyet elfoglaló Fucsovics Márton a legjobb 16 között a 13. kiemelt Andrej Rublevvel találkozott. A magyar teniszező hatalmas csatára késztette magasabban jegyzet riválisát, de végül közel 4 órás csatában 6:7 (4–7), 7:5, 6:4, 7:6 (7–3) arányú vereséget szenvedett.

Korábban egyesben Babos Timea az első, Balázs Attila a 2. fordulóban búcsúzott.

Balázs Attila 1 óra 46 perc alatt kapott ki a nála jóval előrébb rangsorolt ellenfelétől, élete első Roland Garros-szereplése miatt nem érheti egy rossz szó sem, ráadásul az első fordulóban aratott győzelmének köszönhetően néhány helyet javítani tud majd a világranglistás helyezésén, s várhatóan a 82-83. helyen szerepel majd a neve.

(MOB-összeállítás; fotók: MATSZ/Freschli József, Valter Facebook, Gertty Images)