Gazdasági témákat tárgyalt a MOB elnöksége

Dávid Sándor: Az írás mindennek az alapja!

2016. 03. 23.
Megosztás

"Szinte egyedül vagyok a sportújságírószakmában, aki húsz-húsz évig dolgozott az írott és az elektronikus médiában is. Az írást, azt soha nem hagytam el, az az alap" - fejtette ki a mob.hu-nak a MOB Média Életműdíjas Dávid Sándor. "Engem semmi más nem érdekelt, és nem is értek máshoz, csak a sporthoz" - emelte ki a másik életűdíjas, Jocha Károly.

A Nők a Sportban- és a Média-díjakat - összesen 15 kategóriában - március 22-én adta át a MOB képviseletében Borkai Zsolt elnök, Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, a MOB elnökségének tagja, a MOB Nők a Sportban- és Riskó Géza, a MOB Média Bizottságának vezetője. Életműdíjat kapott két újságíró: Dávid Sándor és Jocha Károly.

"A pályafutásom azzal kezdődött, hogy vívóválogatott voltam, és a Népsport akkori, egyik vezető újságírója, Szombathy Pista jött tudósítani az ifjúsági vívó világbajnokságra. Megismerkedtünk, összebarátkoztunk, és megkért, hogy - miután nem értett a víváshoz - segítsek neki a tudósításoknál. Majd 1959-ben, a budapesti világbajnokságon szerződtettek külsős munkatársnak, hogy segítsek a lapnak a vb idején. A többi az már jött magától. 'Rádumáltak', hogy menjek oda gyakornoknak, onnan kezdve 18 évig én írtam a vívást a Népsportnak. Hetvenhatban pedig - miután több éve külsőztem - a Radnai áthívott a Magyar Televízióhoz, ahol napra pontosan húsz évet töltöttem belső munkatársként. Az írást, azt soha nem hagytam el, az mindennek az alapja. Szinte egyedül vagyok a sportújságírószakmában, aki húsz-húsz évig dolgozott az írott és az elektronikus médiában is" - emlékezett vissza Dávid Sándor, aki az alábbi videóben azt is elmondja, mivel foglalkozik most, közel a nyolcvanhoz.

Dávid Sándort ma már a Formula-1-es újságírás magyarországi doyenjeként emlegethetjük, hiszen már 1976-ban futamot kommentált, de ne felejtsük el, honnan indult. Vívásban például országos bajnoki címig, a Népsportnál pedig szolgálati ideje alatt az olimpiai sportágak rovatvezetőségéig vitte. Balczó Andrásról, a magyar vívó- és tornasportról is jelent meg könyve, a technikai sportok rajongóit pedig számolatlan publikációval gazdagította. Hitelességével, szakértelmével, jellegzetes hangjával közel hozta a nézőkhöz a technikai sportokat és szeretette meg azokat. A Magyar Televízió Sportosztályán több mint egy évtizeden keresztül vezette az Autó-Motor-Sport című magazint. A Forma 1-es futamokat mintegy két évtizeden keresztül kommentálta. Dolgozott több olimpián, az Eurosport egyik alapító tagja, a magyar szerkesztőség munkatársa, a Hungaroring sajtófőnöke. Közeledve a nyolcaik „x”-hez ma is aktív, a hazai újságírás elismert alakja.

"Akkoriban fizikai munkás voltam Kőbányán. Az akkori Népsportban, egy hétfői napon találtam egy érdekes hírt, amit minden készülés nélkül megválaszoltam. Még azon a héten megjelent az "Olvasóink írják" rovatban. Azóta engem semmi más nem érdekelt, és nem is értek máshoz, csak a sporthoz" - nosztalgiázott az egykori honvédos atléta, Jocha Károly. "Gyulai István felettem egy évvel minden héten futotta az országos ifjúsági rekordokat, én meg ámulattal néztem" - emlékezett vissza. A jochapress.hu öt olimpiát megjárt szerkesztője - akinek írásai alkalmanként a mob.hu-n is megjelennek - az alábbi videóban a sporthoz való viszonyáról hosszabban is beszél. "Az olimpiai eszme, az olimpiai versenyzők személyes közelsége, egyéniségüknek a varázsa komolyan megmozgatott" - vallja a több ötkarikás könyvet megírt szerző. "Olyan sportemberekkel beszélgettem, akik a mai napig is komoly motivációt jelentenek."

Jocha Károly ötven éve a Népsport tudósítójaként kezdte újságírói pályafutását. 1974-ben lett főállású újságíró. Az MTI mellett a Népszavának és a Pest-megyei Hírlapnak is dolgozott. 1995-től, mint szabadúszó újságíró tevékenykedik. Öt olimpián vett részt akkreditált újságíróként, mindig saját költségén. Négy könyvet írt a magyar olimpikonokról: az aranyérmesekről, az ezüstérmesekről, a bronzérmesekről és ismét az aranyérmesekről. Könyveit a NOB is elismeréssel méltatta. Nyolc különféle nívódíjat nyert el, köztük a MOB Oklevelét (2003) és Nívódíját (2005). Jelenleg ötödik könyvén dolgozik, amely a tornászokról, a lólengés magyar királyairól szól. Három éve működteti a jochapress.hu sporthírportált, több mint tíz éve rendszeresen ír a Magyar Edző folyóiratba is, cikkei alkalmanként a mob.hu-n is megjelennek.

Az újságírókat 1992-től ismeri el a MOB, a nők sportjáért tevékenyen résztvevők 2002 óta kapnak elismerést.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)