Debreceni dominancia hazánk egyik legnívósabb kézitornáján

Debreceni dominancia hazánk egyik legnívósabb kézitornáján

2014. 01. 28.
Megosztás

Hét arany, egy ezüst és egy bronzéremmel zárta a VII. Főnix Kupa Nemzetközi Utánpótlás Kézilabdatornát a Debreceni Sportcentrum – Sportiskola. A 9-14 éves gyerekek rangos viadalán első helyen végzett Vida Gergő 2000-es, Tóth Rózsa 2001-es, és Bujárszki Ádám 2004-es születésű lányokból álló csapata. Szintén a dobogó legmagasabb fokára állhattak Vass György 2001-es és 2002-es „fiai”, valamint Sándor László 2000-ben és Dobszai Jenő 2003-ban született fiúkból álló együttesei. Ezüstérmet ünnepelhettek a Vida Gergő-vezette 2004-es fiúk, míg bronzérmet akasztottak Mészáros Melinda 2003-as lányai nyakába. A 2002-es leánycsapat a negyedik lett.

Tóvizi Tamás, a 2001-es, aranyérmes DSI-csapat átlövője az egyenletes teljesítménynek örült a leginkább. „- Azt hiszem, minden meccs jól ment nekünk ezen a hétvégén. Nagyon örültünk annak, hogy minden találkozónkat 10 fölötti gólkülönbséggel nyertük. Jól csináltuk a figurákat, és bár néhány helyzet kimaradt, utána mindig ki tudtuk javítani a hibáinkat.” Haja Dórát, a 2003-as bronzérmes együttes gólvágóját legfőképpen a döntő helyszíne varázsolta el.

„- Nagyon nagy élmény volt a Főnix Csarnokban játszani. Ott, ahol nemrég még a magyar és a spanyol felnőtt csapatok kéziztek. A döntőben ráadásul megcsináltuk azt a figurát, amit „Főnix”-nek hívunk.” Nagy Balázs, az aranyérmes 2000-es DSI-csapat hálóőre legfőképpen a döntőbeli sikerre volt büszke. „- Nagyon örülök ennek a győzelemnek, legfőképpen annak, hogy meg tudtuk verni ezt a Békést, akikkel pár éve már rivalizálunk, tehát nagy győzelemnek könyvelem el ezt. És hát, utolsó Főnix Kupánkat aranyéremmel zártuk, ez nagyon jó érzés.”

A további három aranymedálon három különböző egyesület osztozott. Egy-egy aranyat vihetett haza az Ikervár (2002 leány), a Postás SE (2003 leány) és a Beszterce DSE Salgótarján (2004 fiú). A VII. Főnix Kupán összességében jól szerepeltek a megyei csapatok is. A sportiskolásokon kívül balmazújvárosi, hajdúnánási, hajdúszoboszlói, nádudvari alakulatok valamint Debrecenből az Amatőr KK tanítványai is pályára léptek. A 2001-es lányok versenyében ezüstéremmel gazdagodott a Hajdúnánás, míg Balmazújvárosba két harmadik hely, a 2001-es és a 2004-es fiú korosztályok bronzérme került.

A háromnapos kézilabda seregszemlén öt fiú és öt leány korosztályban, összesen 89 csapat mintegy 1300 tehetséges ifjú kézilabdázója csiszolhatta és mérte össze tudását. A neves, hazai „utánpótlásműhelyek” úgy, mint a szombathelyi Student Comfort, az Ikervár, vagy épp a Szeged, a Békés, a Nyírsuli, és a Csepel mellett szlovák és román együttesek is a cívisvárosban viaskodtak. A rendező Debreceni Sportcentrum- Sportiskola vendége volt a Kassa, a Dunaszerdahely és a Nagybánya is. Az összesen 232 találkozót 9 debreceni sportcsarnokban játszották.

A nívós utánpótlástorna egyik főszervezője, Törökné Csapó Erika büszkeséggel beszélt a sportiskolás csapatok teljesítményéről, egyben készséggel értékelte a háromnapos viadalt. „ - Nagyon hasznosnak találom az idei Főnix Kupát, mert rengeteg tehetséges gyereket láttunk és a régi, visszajáró csapatok mellett új együttesek is felbukkantak. A mai napon már két telefont is kaptunk. Az egyik egy edzőtől, a másik egy szülőtől érkezett. Mindketten azért hívtak, mert a tornán látottak meggyőzték őket arról, hogy gyerekeik jó helyen lennének nálunk és elgondolkoznak azon, hogy a fiatalok esetleg a mi kötelékünkben folytassák. Ezért is nagyon fontos ez a torna, jó benyomást tettünk és megismertük egymás munkáját, egymás tehetséges játékosait.” A szakmai vezető szerint nagyon lényeges, hogy a fiatalok a „száraz” edzésmunka mellett minél többet játszhassanak, a Főnix Kupa pedig az egyik legjobb színtér erre.

„- A nem kiemelt bajnokságban szereplő együttesek kevesebb mérkőzésen tudnak fejlődni, ezért az ő számukra még nagyobb jelentőségű a tornánk. Itt minden csapat legalább öt meccset játszott, és nem is akármilyen helyszíneken. Sok visszajelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy milyen szép csarnokokban tudtak pályára lépni és, hogy bizony ez mennyire fontos az edzőknek. Különleges adottsága a városnak, hogy 8-10 nagypályát tud adni a Főnix Kupának. Nagyon rendben volt az étkeztetés, és úgy gondolom, hogy a kollégiumok is magasabb szolgáltatást tudtak nyújtani, mint mondjuk más városokban. Összességében azt gondolom, hogy elérte célját a torna, és hát szerintem jövőre sem kell hirdetést feladni, hogy megteljen a létszám és jöjjenek hozzánk a csapatok ” – tette hozzá az egykori kézilabdaklasszis, a DSC-SI szakosztályának vezetője. Törökné Csapó Erika kiemelte továbbá azt, hogy idén már nagyon zökkenőmentes volt a szervezés. Beépítettek más viadalokon szerzett tapasztalatokat, tökéletesítették a tornát. Megköszönte a Sportcentrum szervezési osztályának, valamint gazdálkodási és üzemeltetési osztályainak segítségét, emellett az újságírók aktív közreműködését is.