Decsi Tamás kiesett, Szilágyi Áron már elődöntős!

Decsi Tamás kiesett, Szilágyi Áron már elődöntős!

2016. 08. 10.
Megosztás


Felemásan kezdték férfi kardozóink az olimpiát: Decsi Tamás a legjobb 32 között búcsúzott egy remek asszó végén, a címvédő Szilágyi Áron pedig érvényesítette a papírformát, és továbbjutott.

A szerencse sem szegődött Decsi Tamás mellé, amikor a riói olimpia férfi kardtornájának sorsolását elkészítették, hiszen rögtön első asszójában, a legjobb 32 között az ötszörös világbajnok és londoni bronzérmes Nyikolaj Kovaljovval kellett vívnia. A magyar vívó azonban nem illetődött meg, egy 4–0-s rohammal állva hagyta rutinos orosz ellenfelét. Kovaljov megmutatta, miért tudott ötször is a világ legjobbja lenni, már az első harmad végén átvette a vezetést, az eredményjelző 8–6-ot mutatott a javára.

A következő három percben Decsi Tamás újra a mérkőzés eleji remek vívását vette elő, és 10–10-re módosította a mérkőzés állását. Ekkor azonban megtorpant, 12–10-nél pedig egy nagyon fontos tust ítéltek oda az orosznak, ami után Decsi Tamás és édesapja, Decsi István is hevesen reklamált, ám 12–11 helyett büntetőtust is kapott a magyar vívó, így 14–10-re módosult az asszó állása. Innen már nem volt visszaút, az orosz leadta az utolsó tust is rövidesen, így továbbjutott, Decsi Tamás számára pedig véget ért az olimpia Rióban.

„Nagyon szerettem volna győzni, végig azon voltam, és úgy is éreztem, hogy nagyon jól megy a vívás, de nem mindig értettünk egyet a román zsűrielnökkel, valószínűleg nem kedvel engem, régi mumusom, próbáltam kizárni ezt… – mondta kissé csalódottan vereségét követően Decsi Tamás a mob.hu-nak. – Kovaljov visszaadta nekem az egyik találatot, amit ő is tudott, hogy nagyon becsalták neki, de én meg kérdeztem, hogy mi van a másik öttel. Ez egyébként sem elvárható egy ellenféltől. Rögtön 4–0-nál volt egy nagy fordított találat, ami mindig sokkolja az embert, még ha fel is van rá készülve. Ne felejtsük el azért, hogy Kovaljov sokszoros világbajnok, egy kiváló kardvívó, nem olyan könnyű megverni. 12–10-nél az egy nagyon fontos találat volt… Így alakult, eddig bírtam.”

A címvédő Szilágyi Áron a mexikói Julian Ayala ellen kezdett a főtáblán, és a Pánamerikai Játékokon bronzérmes vívó ellen érvényesítette a papírformát, 15–9-re győzött és továbbjutott. A nyolcaddöntőben a fehérorosz Aljakszandr Bulkievics várt rá, aki igencsak megnehezítette London olimpiai bajnokának a dolgát. Olyannyira, hogy az első három perc után még vezetett a fehérorosz, egy tussal (8–7). A második harmadban azonban Szilágyi Áron magasabb fokozatba kapcsolt, és egy 8–4–es rohammal megfordította az asszót és bejutott a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben egy ismerős ellenféllel csörtézett, nevezetesen Tiberiu Dolniceanu. A román vívó Londonban ezüstérmes volt csapatban, 2009-ben pedig világbajnok, szintén többedmagával (egyéniben három bronzérme van a vb-ken). Az első három percben Szilágyi Áron megmutatta, hogy a címvédésért jött Rióba, 8–4-re elhúzott a romántól. Dolniceanu azonban nem adta könnyen a győzelmet, megvillantotta teátrális képességeit, majd sérülése miatt is állt az asszó jó ideig. Olimpiai bajnokunkat azonban nem lehetett megzavarni, magabiztos befejezéssel 15–10-re nyerte a csörtét és bejutott a legjobb négy közé!

Az elődöntőben a koreai Kim Dzsung Hvan következik, magyar idő szerint 23.30-kor. A 32 éves ázsiai vívó Londonban olimpiai bajnok volt csapatban, a világbajnokságon azonban kikapott Szilágyitól.

„Előre sejtettem, hogy ez egy nagyon szoros mérkőzés lesz, legutóbb pont kikaptam tőle – mondta a Dolniceanu elleni negyeddöntő után a mob.hu érdeklődésére Szilágyi Áron. – Örülök annak, hogy a kitalált taktika működött. Decsi András edzőm végig azt kiabálta, hogy maradjak nyugodt, ne foglalkozzak azzal, hogy a román mindent bevet ellenem. Én ezt ki tudtam zárni, ez volt a kulcsa a győzelemnek. Mindig a következő találatra gondolok, így elkerülöm, hogy a külső tényezőkkel kelljen foglalkoznom. A koreai nagyon rutinos, jó formában van, kőkemény csata lesz, elő kell vennem az összes fegyveremet ellene. Legutóbb kétszer is legyőztem, bizakodóan tekintek előre, azt megígérhetem, hogy a maximumot ki fogom hozni magamból.”

Olimpiai bajnokunk hozzátette: fizikálisan kissé elfáradt, így jót fog tenni számára a több mint két óra pihenő az elődöntő előtt, mentálisan azonban van még benne tűz és plusz erő.

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)