Dömölky Lídia 80, Nébald György 60, Ihász Kálmán 75 éves!

Dömölky Lídia 80, Nébald György 60, Ihász Kálmán 75 éves!

2016. 03. 09.
Megosztás

A MOB hagyományait követve kerek születésnaposokat köszöntöttek a szervezet székházában március 9-én. Sákovicsné Dömölky Lídia (80) és dr. Nébald György (60) olimpiai bajnok vívó ezen a napon, Ihász Kálmán (75) olimpiai bajnok labdarúgó pedig március 6-án ünnepelte születésnapját.

A köszöntést a MOB Mező Ferenc Sportbizottsága szervezte, az eseményen részt vett annak elnöke, az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Bodnár András, valamint a MOB főtitkára, az olimpiai vívó Szabó Bence.

A baráti hangvételű ünnepségen a négyszeres olimpikon, tokiói csapataranyérmes tőrvívó, Sákovicsné Dömölky Lídia nem tudott részt venni, hiszen fiánál, Spanyolországban tartózkodik. A különböző hazai eseményeken rendszeresen résztvevő korábbi négyszeres világbajnok jó egészségnek örvend, családja és olimpikontársai körében boldog és aktív nyugdíjas életet él. Ha teheti, eleget tesz az olimpiai körök és iskolák meghívásainak, részt vesz Olimpiai Vándorgyűléseken, aktív tagja az Olimpiai Bajnokok Klubjának, korábban a MOB Nők a Sportban Bizottságát is erősítette.

Ihász Kálmán (alsó képen középen) szintén a tokiói olimpián, 1964-ben ért a csúcsra, amikor csapatával olimpiai bajnokságot nyert. A 75 esztendős Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó szintén jó egészségben, aktívan tölti mindennapjait. Tagja a MOB-nak, rendszeres résztvevője az Olimpiai Bajnokok Klubja eseményeinek. Rendszeresen teniszezik, na és, ha teheti, ellátogat egykori csapata, a Vasas mérkőzéseire. A piros-kékeknél 1953 és '73 között lépett pályára. Részt vett - Dömölky Lídiával és Bodnár Andrással közösen (fenti fotó) - a tokiói olimpia ötvenéves évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán.

A háromszoros olimpikon dr. Nébald György (alsó kép jobb szélén) minden ötkarikás eseményről hozott egy-egy érmet a kardcsapat tagjaként: Moszkvában bronzot, Szöulban - többek közt Szabó Bencével (alsó kép bal szélén) - aranyat, Barcelonában ezüstöt nyert. A hatszoros világbajnok jogi és szakedzői diplomát szerzett, dolgozott ügyvédként, a kardválogatott mellett szövetségi kapitányként. Elnöke a Sport Állandó Választottbíróságnak és az Olimpiai Bajnokok Klubjának, tagja a MOB-nak, a BHSE társadalmi elnöke. Az elmúlt időszakban vezető beosztást töltött be az EMMI sportért felelős államtitkárságán, vezette a Tüskecsarnokot, most egy, a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Zrt. menedzsmentjének tagja.

Szabó Bence elmondta, hogy Ihász Kálmánnak nagy tisztelője volt, hiszen a hetvenes évek elején ő maga is játszott serdülőként a Vasas utánpótláscsapatában, és a hátvéd "meg volt neki gombfociban is". Nébald Györggyel pedig évtizedekig voltak sporttársak a magyar vívóválogatottban.

Gratulált az ünnepelteknek Fábián László sportigazgató, aki versenyzőként szintén lépett pástra, sőt Szöulban bajnoktársa volt Nébald Györgynek is.

(MOB, fotó: MOB/VF, MTI/Honéczi Barnabás, Petrovics László, Németh Ferenc)