Dónusz Csanádi 20240124 1

Dónusz Éva a Csanádiban, könyv jelent meg Bene Ferencről

2024. 01. 30.
Megosztás

Dónusz Éva olimpiai és világbajnok kajakozó volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Gimnázium éttermében január 24-én. Az Újpesti Városháza dísztermében mutatta be Bene Ferenc olimpiai bajnokról, világválogatott labdarúgó legendáról szóló könyvét Dunai Ede január 26-án.

Dónusz Éva előbb érkezett, így a beszélgetés előtt volt ideje megtekinteni az iskolát, valamint a folyosóin található számtalan sportereklyét. A kör tagjai körében Molnár István, a baráti kör kajak-kenu szakértője beszélgetett Évával. A hallgatóság így megtudhatta, hogy karrierje hogyan indult Vácról, milyen út vezetett az olimpiai bajnoki címig, illetve pályafutása befejezése után hogyan lett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség munkatársa. A szimpatikus bajnok, aki 1992-ben az év női kajakozója és az év magyar csapatának (női kajak négyes) tagja volt, nagyon kedvesen válaszolt minden felmerült kérdésre, ami által a résztvevők kerek képet kaphattak sportolói és sportvezetői pályafutásáról. A színvonalas beszélgetés végén a résztvevők tapssal és ajándékkal köszönték meg Dónusz Évának a látogatását. A rendezvényen részt vett Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

Dónusz Csanádi 20240124 3

Január 26-án az Újpesti Városháza dísztermében mutatta be Bene Ferenc olimpiai bajnokról, világválogatott labdarúgó legendáról szóló könyvét Dunai Ede. A Bene, az újpesti mesterlövész című könyv az írónak a tizedik lila-fehérekkel foglalkozó könyve, amely a kerületben található Bene Ferenc Általános Iskola névadójának életét, pályafutását meséli el. A könyvbemutatón többek között jelen voltak az újpesti legenda egykori csapattársai, az éppen 50 éve bajnokságot nyert, BEK-elődöntőbe jutott lila-fehér csapat tagjai is, akiket Újpest polgármestere köszöntött. A rendezvényre a névadó iskolájának, az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskolának néhány tanulója, tanára, valamint Győr Béla MOA-főtitkár, a szerző barátja is meghívást kapott.

Az iskola 2012. szeptember 1-jétől viseli Bene Ferenc nevét. A névfelvétel hatalmas feladatot rótt az iskolára, méltónak lenni Bene Ferenc sportolói és emberi nagyságához. Az elmúlt évek alatt minden tőlük telhetőt megtettek ennek érdekében. Rengeteg egyedi, innovatív, csak az iskolára jellemző programot, eseményt szerveztek tanulóinknak, ami nemcsak élményekben gazdagította őket, hanem közösségépítő, képességfejlesztő, a hazájukat szerető, az elődöket tisztelő egyénekké is nevelte, alakította őket. 2005-től ilyen innovatív, különleges programjuk az olimpiai bajnokok, neves sportolók kéz-, illetve lábnyomának vétele. Bene Ferenc volt az első sportoló, aki Göröcs János és Várhidi Pál, olimpiai bronzérmes labdarúgók társaságában lábnyomát adta intézménynek, amit a Dicsőségfalukon őriznek. A bemutatót Gergely Gábor asztaliteniszező világbajnok moderálta, aki beszélgetett többek között az íróval, Dunai Edével, édesapjával, idősebb Dunai Edével (olimpiai ezüstérmes labdarúgó) és ifjabb Bene Ferenccel is, aki örömét fejezte ki, hogy Újpesten van az az iskola, amely az édesapja nevét viseli. Boldog, hogy ápolják az emlékét, biztosítják, hogy a jövőben az utódok is emlékezzenek a legendás sportolóra. A könyv írója az eseményen résztvevő, az intézményt képviselő, sportoló tanulóknak egy-egy dedikált könyvet ajándékozott. A gyerekek elmondták, büszkék arra, hogy a „Benés” diákok jó hírnevét keltik Újpestnek. Elhangzott jelmondatuk is: A Bene, ahol jó lenni!

Bene könyvbemutató 20240126

(MOA-GyB; ME; fotó: Róth Tamás; Bene FÁI)