Dr. Bartha Csaba: A magyar sportot szolgálni sokféleképpen lehet

Dr. Bartha Csaba: A magyar sportot szolgálni sokféleképpen lehet

2016. 12. 29.
Megosztás

"Ismerem a Magyar Olimpiai Bizottság teljes struktúráját, legyen bármely terület, úgy gondolom, meg tudom értetni magam a kollégákkal, és nagyon jól fogunk tudni együtt dolgozni. Nem hiszem, hogy az új szerepkörömben bárminemű probléma adódna" - fejtette ki a MOB közelmúltban kinevezett főtitkára, dr. Bartha Csaba a Sport1 Televízió Mai helyzet című műsorában, ahol a sportvezető az elmúlt esztendőt értékelte, valamint a MOB jövőt érintő feladatairól is beszélt.

Dr. Bartha Csaba 2012-ben került a Magyar Olimpiai Bizottságba, ahol munkatársként, főmunkatársként, majd sportigazgató-helyettesként dolgozott az olimpiai mozgalomért; a szervezet elnöksége november 22-én határozott arról, hogy a grémium mandátumának lejártáig - a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának elnöki feladatait is ellátó sportvezetőt - főtitkárnak nevezi ki.

A sportvezető az interjúban kifejtette, nehéz időszakban vette át a főtitkári feladatokat, hiszen a sporttörvényi módosításokat követően decemberben 31 kollégájának kellett megtalálni a sportban, a jövőben betöltött szerepét; kétharmaduk az EMMI sportért felelős államtitkárságán dolgozik január elsejétől, egyharmaduk pedig más sportszervezet, szövetség, vagy éppen a létrejövő köztestület munkatársa lesz. "Nagyon érzelemdús és nehéz időszak volt. Sokszor a szakmai munka mellett érzelmi dolgok is vezérlik az embert. Ugyanakkor konstruktív együttműködésben sikerült mindezt dr. Szabó Tünde államtitkárral és kollégáival megoldani. A továbbiakban is nagyon bízom a gyümölcsöző kapcsolatban!"

Arra a felvetésre, mely szerint - ahogy a sajtóban több helyen megfogalmazták - "lefokozták" volna a MOB-ot, Bartha Csaba így válaszolt: "úgy élem meg, hogy a magyar sportot szolgálni nagyon sokféleképpen lehet. Sokan azzal hozták összefüggésbe a "lefokozást", hogy a MOB a riói olimpián rosszul teljesített volna. Az értékelést a MOB megtette. Minden alkalommal elmondtuk, a világon a 12. legjobbnak lenni egy nyári olimpián nagy dolog. A 15 érem, köztük 8 arany pedig bravúros teljesítmény. Olyan szempontból, hogy ezt összefüggésbe hozták a teljes magyar sportélet átrendeződésével és a feladatok kiosztásával, azt pedig onnan közelíteném meg, hogy lehet ezt rossz szemmel nézni, de Borkai Zsolt elnök úrral azt mondjuk, ha már ez így történt, és továbbra is szeretnénk a magyar sportot a sportszakmai és a nemzetközi szintéren szolgálni, akkor két irányvonalunk van. Egyik, hogy a ránk bízott feladatot a nemzetközi eseményekkel kapcsolatban - mint az EYOF-ok, az ifjúsági olimpiák, téli és nyári olimpiák - a lehető legjobban elvégezzük, azokon biztosítsuk a lehető legjobb feltételeket, tisztán a fair play szellemében készítsük fel sportolóinkat a sportszövetségek segítségével, és becsülettel vegyünk részt ezeken a multisporteseményeken. Másik dolog, hogy nem leszünk rosszabb helyzetben sportszakmai területen, Fábián László kollégámmal sokkal nagyobb feladat fog ránk hárulni, hiszen kevesebben leszünk a sportigazgatóságon, de azon leszünk, hogy az államtitkárság végső döntéshozatalát megfelelő sportszakmai javaslattal szolgáljuk. A Kiemelt Edző Program, a Gerevich-ösztöndíjrendszer, a kiemelt sportágfejlesztés, az utánpótlás-programok mind átkerülnek az államtitkárságra, és mi azon leszünk, egy koordinációs munkacsoporton belül még jobb hatékonysággal, még nagyobb alázattal próbáljunk meg a magyar sportért tenni."

A MOB főtitkára a beszélgetés során kifejti azt is, hogy miért nem lehet a két-három évtizeddel ezelőtti olimpiákat a mostaniakkal összehasonlítani, és beszél a kvalifikációk nehézségeiről, valamint sportszakmai irányelvekről is.

A riói olimpiával kapcsolatos legnagyobb tanulságként megfogalmazza: "a sporttudomány és ahhoz kapcsolódó interdiszciplináris területek nagyon gyerekcipőben járnak, még a kiemelt sportágfejlesztésben is Magyarországon. Kétezer-tizenháromban ezzel kapcsolatban már adtunk le koncepciót, ezt az utat tovább fogjuk erősíteni, de ezen a vonalon sokkal nagyobb tudás kell".

A teljes interjú - melyben dr. Bartha Csaba sportszakmai szempontból is értékeli a 2016-os esztendőt Fazekas Erzsébet műsorvezető kérdésére - a Sport1 TV oldalán tekinthető meg.

(MOB)