Dr. Szabó Tamás 70 éves!

Dr. Szabó Tamás 70 éves!

2013. 05. 16.
Megosztás

Hetvenedik születésnapját ünnepli május 18-án dr. Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet alapítója, egykori főigazgatója, a hazai utánpótlás-nevelés egyik meghatározó személyisége.

Szabó Tamás 1943. május 18-án született Budapesten. Az általános iskola és a Kölcsey gimnázium elvégzése után elektro-, és rádióműszerésznek tanult, majd elvégezte a TF-et, ahol testnevelő tanárként és atléta szakedzőként szerzett diplomát. Ezt követően tudományos területen végzett tanulmányokat, az MTA Kísérleti Biológia Szak belföldi aspiránsa; doktori fokozatot szerzett, 1999-2000-ben a Semmelweis Egyetemen habilitált.

Sportágában, az atlétikában – Tipográfia SE, Honvéd SE, TFSE –, a ’60-as évek első felében utánpótlás-válogatott gerelyhajító volt, majd a ’70-es években edzőként tevékenykedett, irányította a válogatottakat is.

1972-től, negyven éven keresztül ugyan abban az épületben, a „Jégszínházban” dolgozott: a KSI módszertani főelőadója, tudományos munkatársa, később igazgatója, a Nemzeti Sportmódszertani Kutató Intézet igazgatója; 2002-től a hazai, állami – jelenleg a MOB keretein belül működő – utánpótlás-nevelési programokat – Héraklész-, Sport XXI. és Sportiskolai program – kidolgozó és koordináló Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet főigazgatója, valamint annak jogutódjaként – NUSI UPI, NSI – működő szervezetek vezetője. Jelenleg, 2012 novembere óta a Budapesti Olimpiai Központ területén található Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központjának igazgatója.

Óraadó egyetemi magántanár a TF-en, a doktori iskolában, területe a terhelésélettan. A Magyar Sporttudományi Társaság alelnöke, a sporttudományos élet meghatározója; számtalan tudományos írás, publikáció, magyar és angol nyelvű szakcikk szerzője humánbiológia, terhelésélettan és társadalomtudományi témákban.

Szabó Tamást a MOB 2005. májusi tisztújító közgyűlésén elnökségi tagnak választották, majd a következő ciklusban, 2009 januárjától 2012 februárjáig a szervezet alelnöke volt, ez idő alatt vezette a MOB Szakmai és tudományos bizottságát is. Pályafutása során, sportvezetőként részt vett több olimpián, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, illetve 2010-ben a szingapúri ifjúsági olimpián is.

Elismerésként 1973-ban az „Év utánpótlásedzője” lett, 2007-ben a Nemzeti Sportszövetség gáláján az „Év sportvezetője” címmel díjazták, 2008-ban megkapta a Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztjének Polgári Tagozatát. A közelmúltban, 2013 májusában, a Magyar Sport Napja alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megbízásából Eszterházy Miksa-díjjal ismerték el munkásságát.