Edzők számára hirdet életműdíjat a NOB

Edzők számára hirdet életműdíjat a NOB

2018. 07. 10.
Megosztás


Második alkalommal írja ki nyílt pályázatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mellyel a kimagasló edzői munkát kívánják elismerni, hiszen minden sikeres sportoló életében ott van az a szakember, akinek a segítsége nélkül nem tartana ott, ahol. A jelöléseket augusztus 12-ig várják.

A díj azoknak a szakembereknek az elismerése, akik az olimpiai értékekkel összhangban készítették fel és ösztönözték sportolóikat a kiemelkedő eredmények és teljesítmények elérésében, a nyári illetve téli játékokon. Ez egy egyedülálló alkalom arra, hogy megünnepeljük azokat az aktív és nyugállományú női és férfi edzőket, kinek tanítványai legalább egy olimpiai számban részt vettek, és akiket támogattak sportos álmaik elérésében - írja a NOB honlapja.

A jelöléseket többek között olimpikonok, a nemzetközi szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok, valamint a NOB tagjai 2018. augusztus 12-ig tehetik meg.

„Tavaly, az első díjra számos jelölés érkezett, ami bizonyítja az edzők fontosságát a sportolók életében, ahogyan azt az olimpiai mozgalom is felismerte" - mondta Sergej Bubka, a NOB Diplomáciai Bizottságának elnöke. „Az idei évben úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a jelöléseket, hogy olyan aktív edzők is szerepelhessenek, akik kiemelkednek az olimpiai értékek előmozdításában."

A NOB sportigazgatója, Kit McConnell hozzátette: „Az edzők inspirálóak a sportolók számára. Nem csak technikai tanácsadók, hanem mentorok is, akik karrierjük során támogatják a sportolókat, figyelnek az egészségükre és a biztonságukra. Úgy véljük, fontos elismerni ezeket a pozitív példákat, és rávilágítani arra, hogy az olimpiai mozgalmon belüli milyen alapvető hatásuk is van a sportolók életére ".

A győzteseket 2018. október 5-én és 6-án, a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpia idejére és helyszínére meghirdetett cselekvési fórumon választják majd ki.

Az elmúlt évben a díjat a japán szinkronúszóedző, Kaneko Masako - akinek tanítványai 1984 és 2004 között minden olimpián éremet szereztek -, valamint Jon Urbancjek, amerikai úszó edző kapta. Utóbbi 34 olimpiai úszót nevelt, akik összesen négy világrekordot állítottak fel, öt aranyat, hat ezüstöt és négy bronzérmet úsztak össze öt olimpián.

A díjakról és a jelölési eljárásról bővebben a Athlete365 honlapon lehet tájékozódni.

(olympic.org, fotó: NOB)