Edzőtáborban készültek alpesi sízőink Budapesten

Edzőtáborban készültek alpesi sízőink Budapesten

2013. 07. 23.
Megosztás

Az alpesi sí válogatott felkészülési időszakának fontos állomása volt az a 4 napos száraz felkészítő edzőtábor, ahol Zakariás Zsolt edző irányított a munkát.

A neves tréner sikeres karriert futott be Ausztriában, többek között világbajnok terepkerékpárost és számos, ma már NHL-ben játszó jégkorongost készített fel.

A száraz felkészítő edzőtáborban, melyet július 19-22. között Budapestre szervezett a Magyar Sí Szövetség, a foglalkozásokat az Eurocenter SunRise Fitness Clubjának létesítményeiben, többek között az épület tetején található teraszon tartották. Miklós Edit, Szepesi Bertold, Farkas Norbert, Szőllős Benjámin és Szőllős Barnabás vett részt a munkában.

Zakariás Zsolt, aki az év többi részében Miklós Edit és Farkas Norbert fizikai felkészítését irányítja, elismert szakember. A 90-es években többszörös román és osztrák bajnok gyorskorcsolyázó volt, és miután az edzői pályát választotta számos sikert ért el. Felkészítése alatt került 4 jégkorongozó az NHL- be, de a svéd ligába is bekerült az egyik játékos, akivel ő foglalkozott, terepkerékpáros tanítványa pedig ifjúsági világbajnok lett. Korábban megfordult nála golfozó, és egy szlovén síversenyzőt is. Stark Márton, aki jelenleg edzőként segíti Miklós Edit munkáját Zakariás Zsolt segîtőjeként és edzői ismereteinek bővítése céljából vett részt a tréningeken.

Elsősorban konditermi foglalkozásokra épült a magyar felnőtt és ifjúsági korú síversenyzőknek meghirdetett tábor, és a szakember külön edzésprogrammal készült a felnőtt illetve a fiatalabb korosztály számára. A versenyzők napi 6-8 órás edzésmunkát végeztek. Először fizikai állapotfelmérés várt rájuk, majd az edző, a felkészültséget és az életkori sajátosságokat figyelembe véve differenciált edzésprogramot állított össze a következő találkozókra.

A programba bekerült a foci, ugrókötelezés, és a mentálisan felkészítés is, de mindenekelőtt az elsődleges cél az erő-, a gyorsaság - és koordinációfejlesztés volt. A versenyzők számára már ismert és teljesen új feladatok követték egymást. Az olykor monoton tűnő erőfejlesztés mellett izgalmas és élvezetes gyakorlatokat is beiktatott az edző. A leglátványosabb pillanat az volt, amikor a létesítmény teraszán, Budapest felett egyensúlyoztak a sportolók a slackline-on, vagyis a két pont között kifeszített hevedereken.

Világkupa pontszerző versenyzőnk, Miklós Edit, aki nem csak a slackline-ozást élvezte, de a gyakorlatok többségében is jól teljesített, a tábor végén összegezte a tapasztalatai, és a közeli terveiről is beszámolt:

“ Ugyanolyan jó formában vagyok, mint tavaly, kaptam Zsolttól új, nehezebb gyakorlatokat, és ez a fejlődésemnek köszönhető. Úgy érzem, hogy az időszaknak megfelelő a fizikai állapotom. Most síelni megyek Németországba, a wittenburgi fedett sípályára. Még ilyen helyen nem edzettem, nagyon kíváncsi vagyok, milyenek a feltételek. Állítólag nagyon jó, mert kemény a pálya, és kiválóan lehet rajta technikázni, mi szlalomozni fogunk. Most július végén már várom, hogy sízhessek, de főleg a hegyek hiányoznak, így majd az lesz az igazi, ha már gleccserre menjünk edzeni”.

(Forrás: Sí-szövetség)