Met mob konf parizs 23 06 06

Edzőtovábbképzés a párizsi olimpia jegyében

2023. 06. 06.
Megosztás

A Magyar Edzők Társasága és a Magyar Olimpiai Bizottság közös online Zoom-konferenciát rendezett június 6-án, Párizs 2024 – egy évvel az olimpia előtt címmel. A virtuális fórumra 138 sportszakember jelentkezett be. A jövő évi nyári olimpiával kapcsolatban Fábián László MOB-főtitkár, dr. Bartha Csaba operatív igazgató, Pignitzky Dorottya sportszakmai- és Tor Tamás nemzetközi munkatárs adott tájékoztatást az aktualitásokról, az előkészületekről és a sportszakmai vonatkozásokról a megnyitó előtt 416 nappal.

A résztvevőket Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának főtitkára, a MOB tiszteletbeli tagja köszöntötte, aki korábban a MOB igazgatójaként maga is több olimpián tagja volt a magyar küldöttségnek.

Fábián László bevezetőjében köszönetet mondott az edzőtársaságnak, amiért a MOB lehetőséget kapott az aktuális információkat az edzőkkel is közvetlenül megosztani. „A szövetségekkel, azok vezetőivel jó és szinte napi a kapcsolatunk, de az edzőkhöz közvetlenül nem feltétlenül jutunk el – erre ez a mai nagyon jó alkalom” – jelentette ki. A MOB-főtitkár bemutatta az olimpiász multisporteseményeit (téli-nyári felnőtt és ifjúsági olimpiák, téli-nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok, Európa Játékok és Strand Világjátékok), megosztotta a párizsi csapatvezetői találkozókon, helyszínbejárásokon szerzett tapasztalatait, és röviden vázolta a MOB olimpiai eseményekkel kapcsolatos feladatait, melyekről részletesen a munkatársai számoltak be.

Tor Tamás a nemzetközi ügyeket, a szervezési és előkészületi feladatokat ismertette. Kitért az akkreditációval, nevezéssel kapcsolatos adminisztrációra, a szállás, utazás szervezésére, a jegyértékesítésre, az olimpiai versenyhelyszínekre, az olimpiai falura, a csapatiroda, egészségügyi stáb kialakítására, működtetésére, a pandémia alatti oltási és szűrési programra, az egészségügyi szűrésekre, dopping- és drogtesztekre, a diplomáciai feladatokra, a konzulátusokkal való kapcsolattartásokra, a pénzügyi elszámolásokra, állami és NOB-támogatásokra és az Olympic Solidarity-ösztöndíjra,a NOB-bal és a szervezőbizottsággal való folyamatos konzultációkra.

Dr. Bartha Csaba köszönetet mondott a társszervező MET-nek, illetve főtitkárának, Köpf Károlynak, amiért szívén viseli(k) az edzőtovábbképző konferenciákat, amiért jelen esetben „valós, közvetlen kommunikációt tudunk folytatni a sportszakemberekkel”. Az alkalmat megragadva a sportági szakszövetségek vezetőivel való közös munkát, együttműködést is méltatta. A sportszakmai feladatokért is felelős operatív igazgató elmondta, hogy már több alkalom volt a helyszínbejárásra, a szervezőbizottsággal folyamatos a konzultáció, a MOB küldöttsége július közepén is ellátogat a francia fővárosba, hogy a legaktuálisabb információkkal gazdagodjanak és ezáltal a szövetségek tájékoztatása mellett a felkészülést segítsék. A sportvezető az olimpiához köthető rendezvényekről, a kommunikációról és a marketing területéről adott képet. Kiemelte, hogy a média területén Tóth Anita vezetésével felkészült csapat dolgozik a MOB-ban. Beszélt a szövetségi tájékoztatókról, a ruhakiosztásról, az adidas-szal való együttműködésről, a fogadalomtételről, a Magyar Antidopping-csoport jelentőségéről, a dopping-tájékoztatókról, a csapatfogadásról, a csapatkönyvről, a szurkolói aktivitások közt a közönség és a fiatalok bevonásáról, a média-akkreditációs folyamatról, a MOB média-felületeinek tartalmi fejlesztéséről, a szponzori vonatkozásokról, továbbá a sportszakmai vetületekről, a konzultációkról és beszámolókról.

Pignitzky Dorottya a sportszakmai vonatkozásokról beszélt, köztük a kvalifikációs útvonalat ismertette. Emlékeztetett, hogy a párizsi ciklus a pandémia miatt egy évvel rövidebb a megszokottnál – 3 év a 4 helyett –, és nagyon későn láttak napvilágot a kvalifikációs szabályok. Kitért a tokióihoz képest megváltozott sportprogramra, kvótaszámváltozásra, versenyzői létszám maximalizálására (10500 fő), a kvótatípusokra (nemzeti és névre szóló; 18 sportágban nemzeti kvóta, 7 sportágban tisztán névre szóló kvóta, többiben vegyes rendszer működik). Hangsúlyozta, hogy „minden sportágnak megvan a saját kvalifikációs szabályrendszere, amelyet a nemzetközi szövetségek dolgoztak ki a NOB-bal egyeztetve és általa jóváhagyva, ami többször is frissítésre kerülhet a kvalifikációs időszak alatt”. A MOB sportszakmai munkatársa a csapatlétszám prognosztizálásával kapcsolatban óvatosan fogalmazott: „még nagyon a kvalifikációs út elején járunk, minimum 115-120 sportolóra számítunk, ez a szám a legideálisabb esetben, a csapatsportágak sikeres kvalifikációja esetében 200 is lehet, de reálisan 150 fő körül gondolkodunk; a MOB novemberi közgyűlésén már valósabb képet szeretnénk adni”.

(MOB-Média)