Egerszegi Krisztina már két éve felfigyelt Késely Ajnára

Egerszegi Krisztina már két éve felfigyelt Késely Ajnára

2014. 10. 30.
Megosztás

Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának már két éve a gyerekbajnokságon megakadt a szeme az akkor még csak 11 esztendős Késely Ajnán, akit első látásra megkedvelt. A Kőbánya SC fiatal üdvöskéje a minap érkezett haza riói edzőtáborból, ahol az ifi olimpiai bajnok Szilágyi Liliánáékkal ismerkedett a 2016-os olimpia helyszínével.

„Azonnal feltűnt, hogy milyen szépen és jól úszik, miközben sorra döntötte a korosztályos rekordokat, köztük az enyémet is. Még ott, a miskolci eredményhirdetés után odajött hozzám ez az aranyos és tehetséges kislány, és azonnal a kedvencem lett. Egy ifjú „szakmabéli”, akinek az útját érdemes figyelemmel kísérni. Azóta is tartom a kapcsolatot vele és az édesanyjával, olykor tanácsokkal is ellátom, de ezek tartalma szigorúan csak kettőnkre tartozik. Kívánom neki, hogy a jövőben is elsősorban az eredményeivel és a szerénységével hívja fel a figyelmet magára. Szívemből örülök annak, hogy Kiss Laci „Bácsi”, a szövetségi kapitány őt is elviszi Dohába, az év végi rövid pályás világbajnokságra, ahol nagyon sokat tanulhat a „nagyok” között” – nyilatkozta Egerszegi Krisztina a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

„Egér” csak most tudta meg, hogy a finn eredetű Ajna keresztnév jelentése a szépség, a báj, a kedvesség és Isten kegyelme.

„Hát ez mind illik a kedvencemre, és én tényleg nagyon szorítok neki, hogy az elkövetkezendő években, egészen a 2021. évi budapesti világbajnokságig a legszebb tervei is valóra válhassanak” – tette hozzá az újkori olimpiai játékok egyik legsikeresebb szereplője, akinek az idejében még nem voltak pénzdíjas világkupaversenyek, és aki csupán egyetlen rövidpályás kontinensbajnokságon próbálhatta ki magát.

Késely Ajna a Kőbánya SC sportolója, ahol a szakembergárda élén az egykor még Egerszegivel is foglalkozó Turi György áll.

„Ajnában minden megvan ahhoz, hogy beérje a magyar élmezőny legjobbjait és a nemzetközi versenyeken is bizonyítani tudjon – vette át a szót a szakember. - Örökölt képességei, az izomzata, az ízületi hajlékonysága és a csontösszetétele, ennek köszönhetően az ideális vízfekvése mind-mind a javára vannak, és mindehhez ott van még a tanulékonysága, az otthonról hozott jó nevelése, a korát meghazudtoló érett gondolkodásmódja. Ilyen egybeesés ritkán adódik, és éppen ezért merem kimondani, hogy ez a kislány, aki lassan elérkezik a nagylánnyá válás korszakába, a szakosztályunk féltve őrzött kincse” – hangsúlyozta Turi György.

Késely Barnabás, Ajna édesapja nem titkolja, hogy tudatos döntések sorát hozták meg annak érdekében, hogy az egészen mostanáig háromnegyed 5-kor kelő, naponta 5-6 órát edző lányuk dolgát meg tudják könnyíteni. Miközben persze a sportszakmai előrehaladását is biztosítani tudják. Így került a nagyobbik lányuk az augusztusi A hónap műhelye-díjban részesült Kőbánya SC kötelékébe, az ahhoz közel eső kispesti Pannónia Általános iskolába, és a szülők még munkahelyet is változtattak, hogy többet tudjanak tenni Ajnáért.

„A lányunk 8 éves volt, amikor először vett részt egy kétnapos agykontroll tanfolyamon, talán azért is, mert a nagymamája egy ilyen kurzuson sok hasznos tapasztalatot szerzett. Később még tovább is képezte magát, hogy a gondolkodásmódja még pozitívabbá válhasson. Képessé vált arra, hogy képzeletben levetítse maga előtt a következő versenyét, a rajtkőhöz érkezéstől a táv teljesítéséig, „beállítsa” magát a szükséges részidők teljesítésére. Hatékonyan alkalmazza a tanultakat, és erre újabban nagy szükség is van, mert élesedik a tehetségek között a rivalizálás, az adok-kapok. Az agykontroll az iskolai munkájában is érezteti a hatását. Könnyen tanul, jók az eredményei. Természetesen, mint minden sportoló, Ajna is szembesült már azzal, hogy mit jelent a fásultság, mi rosszat hoznak a mélypontok, és milyen érzés hetekig távol lenni a szülői háztól. Úgy gondoljuk, hogy addig van minden a helyén, amíg kedvére úszik, és töretlen a fejlődése. Ha meg jönnek a nehézségek, edzőknek és nekünk szülőknek együtt kell azokon átlendíteni. Ráerőltetni viszont soha semmit nem fogunk” – szögezte le Késely Ajna édesapja.

Egerszegi Krisztina kedvence – a jól sikerült riói edzőtáborozás után – a jövő héten a téli rövid pályás bajnokságon áll rajthoz, majd gőzerővel folytatja a felkészülését élete első felnőtt világbajnokságára.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter-MOB, fotó: Utanpotlassport.hu/Facebook)