Egy Amerikában tanuló diák az első magyar érmes Gwangjuban

Egy Amerikában tanuló diák az első magyar érmes Gwangjuban

2015. 07. 04.
Megosztás

A magyar Universiade küldöttség első érmét a kardvívó junior világbajnok Valkai Ferenc szerezte.

A kard egyéniben Valkai egy franciát, egy japánt, majd egy koreait ütött el a továbbjutástól, utóbbi ellen(Park) ráadásul 12-14-ről fordított és így került az elődöntőbe, amivel már bronzérmes is lett, de az orosz junior világbajnok Dmitrij Danilenko ellen akár tovább is fényesíthette volna a medált.


A 25 éves magyar egyetemista diák nem élt nagyobb tapasztalatával, nagyon elaludta a meccs elejét és csak távolról tudta követni technikás orosz ellenfelét. Keveset mozgott, mintha mindent helyben akart volna megoldani. Így a vége 6-15, de a második Universiadéján indult kardozó végül bronzzal utazhat el Gwangjuból.

Valkai Koreából egyenesen New Yorkba tér vissza, ahol már két éve közgazdaságtant tanul és kétszeres amerikai egyetemi bajnoki ezüstérmes.

Kardvívás egyéni:
Universiade bajnok:
Song (koreai), 2. Danilenko (orosz), 3. Valkai Ferenc és Leonardo Affede (olasz),...Sebestyén Puy és Csaba Márton Bence a 32 között estek ki.

A női párbajtőrvívásban mindhárom magyar (Bossányi-Jung Alexandra,Kolczonay Anna,Mihály Kata) kiesett a 32 között. A vívócsarnokban holnap a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni küzdelmeit rendezik.

Vízilabda

A női vízilabdában Olaszország-Magyarország 12-7, a férfi vízilabdában Magyarország-Ausztrália 8-8.

Torna

A férfi mezőny ma három szeren versenyzett a selejtezőben (talaj, ló, gyűrű). Holnap folytatódnak a selejtezők a másik három szeren (ugrás, korlát, nyújtó).
A selejtező az összetett versenyszámra (hat szerre) és a szerfináléra is válogat.
A magyar színeket képviselő kettős állampolgár Ryan Sheppard mai eredményei:
Gyűrű: 13,7 (szuper gyakorlattal!)
Talajon: 13,7 (kis hibával)
Lovon:11,25 (rontással)

Ryan Sheppard néhány hete érkezett Magyarországra, aki az Egyesült Államokban, Dallasban él. A Stanford-i egyetem mérnök szakos hallgatója, 19 éves. Az Universiade előtt pár nappal sikerült honosítani (nagymamája magyar származása miatt). Ez az első nemzetközi szereplése. Gyulai Gergely pillanatnyilag a megbízott edzője. Sikeres versenyzése esetén meghívást kaphat az őszi glasgow-i kvalifikációs világbajnokságra a magyar válogatottba, segítve ezzel az álom cél elérését, a férfi mezőnyben az 1-16. hely megszerzését, amely már két kvótát is adna az olimpiára.

(MEFS/Dobor Dezső, fotók: Marjai Péter)