Egy év múlva kezdődik az Európa Játékok Minszkben!

Egy év múlva kezdődik az Európa Játékok Minszkben!

2018. 06. 20.
Megosztás


Kereken egy év van hátra a II. Európa Játékokig, melynek Fehéroroszország fővárosa, Minszk ad majd otthont 2019. június 21. és 30. között.

A minszki játékokon mind az ötven európai nemzet 4082 sportolója küzdhet meg egymással 15 sportban (asztalitenisz, atlétika, birkózás, íjászat, judo, kajak-kenu, karate, kerékpározás, 3x3-as kosárlabda, ökölvívás, sambo, sportlövészet, strandlabdarúgás, tollaslabda és torna), melyek közül az eredmények 10 esetében beleszámítanak az olimpiai kvalifikációba, 4 sportágban pedig Európa-bajnokságnak tekinthetők. Összesen 91 férfi, 89 női és 21 vegyes versenyszám kerül majd megrendezésre június 21. és 30. között. Az Európa Játékokra a jövő áprilisban záródó sikeres kvalifikációt követően lehet kijutni.

Hazánk sportolói közül már többen is kvalifikáltak az eseményre. A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a június eleji guadalajarai Európa-bajnokságon elért 16. helyével szerzett kvótát, azonban az csak jövőre derül ki, hogy ő vagy esetleg más képviseli a magyar színeket Minszkben.

Rajta kívül a kajak-kenu-válogatott a júniusi belgrádi Eb-n, kiváló teljesítményének köszönhetően a megszerezhető 16 kvótából 14-et gyűjtött be, így jövőre a szövetség már biztosan nagyszámú magyar delegációt küldhet a fehérorosz fővárosba.

Az egyik legnagyobb meglepetést a szülés után visszatérő Kozák Danuta szerezte, aki egyéniben 500 méteren arany-, 200 méteren ezüstérmet szerzett, míg a kajak négyes tagjaként (Kárász Annával, Medveczky Erikával, és Bodonyi Dórával) szintén nyerni tudott 500 méteren. Sikerei egyben azt is jelentik, hogy három számban is kvalifikálta magát a minszki játékokra. Nem csak ő jeleskedett azonban az olimpiai versenyszámokban, hiszen a Medveczky Erika és Csipes Tamara alkotta kajak kettős a második helyen futott be 500 méteren, míg egyéniben Kopasz Bálint, a férfiak 1000 méteres versenyében szintén ezüstérmet szerzett, így jövőre mindhárman utazhatnak Minszkbe. A Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összetételű K4 500-as váltónk bronzérme egyben szintén azt jelenti, hogy jövőre viszont láthatjuk őket Fehéroroszországban.

Kenusaink közül Balla Virág nevét érdemes kiemelni, aki egyéniben 200 méteren bronzérmes lett, míg Devecseriné Takács Kincsővel kettesben első lett 500 méteren, mindkét számban kvótát szerezve az Európa Játékokra. Fontos megemlíteni Takács Tamara aranyérmét egyéni 5000 méteren, ami nem olimpiai versenyszám, de győzelmével ő is kvalifikálta magát a jövő évi minszki Európa Játékokra.

Az érmeseinken kívül a kajakos Birkás Balázs kilencedik helyével szerzett kvótát K-1 200 méteren, míg Varga Ádám 5000 méteren elért tizenegyedik helye szintén indulási jogot ért. A nőknél a Hagymási Réka és Szabó Ágnes alkotta kajakpáros 200 méteren elért negyedik helyét fontos kiemelni, hiszen a lányok szintén indulási jogot szereztek a minszki játékokra. Kenusaink közül Kiss Tamás C-1 1000 méteren elért negyedik helyével utazhat Minszkbe, míg a Korisánszky Dávid és Mike Róbert alkotta páros 1000 méteren szerzett hatodik helyével érte el a kvalifikációt.

A Belgrádban elért kiváló eredmények azt jelentik, hogy egyedül férfi K-2 1000 méteren és C1 200 méteren nem sikerült indulási jogot szerezni a jövő évi Európa Játékokra.

A minszki szervezőbizottság idén augusztustól rendez a játékok helyszínén tesztversenyeket. Érdekesség, hogy a fehérorosz város eredetileg a 2019-es nyári EYOF-nak adott volna otthont, amit végül a 2015-ös Európa Játékok házigazdája, Baku rendez az ifjúsági korosztálynak 10 sportágban július 20. és 28. között (a téli EYOF-ot Bosznia-Hercegovina 2019. február 9. és 16. között rendezik; a programba 7 sportág versenyszámai kerülnek.) Az esemény szervezőbizottságnak magyar érdekeltsége is van, hiszen Vajda László vezető tanácsadóként dolgozik a minszki csapatban. A magyar szakember korábban a MOB nemzetközi igazgatója volt, de dolgozott számos olimpia szervezőbizottságában, és ő volt a Budapest 2024 pályázat alelnöke is.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)