Bronze63 TKM HUN1 1656217633 1656217633

Egy harmadik hellyel kezdték a judósok az olimpiai kvalifikációt

2022. 06. 27.
Megosztás

Varga Brigitta bronzéremmel kezdte meg a judosok olimpiai kvalifikációs pontszerző versenysorozatát Ulánbátorban. Európa-bajnok a férfi kardcsapat. Milák Kristóf két aranyérmet szerzett a világbajnokságon. Két magyar bronzéremmel zárult az öttusázók világkupa-döntője.

GS J6006 1656161147 1656161147
IJF, Sabau Gabriela

Judo. Ulánbátorban megkezdődött a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat. A kvótákból 343-at az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján osztanak ki, különféle szempontok alapján, ezek közül a legfontosabb: a rangsor zárásakor minden súlycsoportban a legjobb tizenhét judós (egy országból legfeljebb egy) megszerzi az indulási jogot. A többi kvóta már számolgatással jár... A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországnak jár, tizenöt szabadkártyáról pedig háromoldalú bizottság dönt – ez utóbbiakat leginkább olyan országok kaphatják meg, amelyek nem tudtak indulási jogot szerezni a sportágban, esetleg más sportágban sem. Olimpiai kvalifikációs pontokat világbajnokságon, World Judo Masters-viadalon, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, Continental Open-tornákon, illetve kontinensbajnokságokon lehet szerezni. Az olimpiai kvalifikációs időszak 2022. június 24-től 2024. június 23-ig tart.

Péntektől három napon át a mongol főváros volt az IJF World Judo Tour újabb eseményének helyszíne, s az ulánbátori Grand Slam-tornán két magyar versenyző, Boros Bence (73kg) és Varga Brigitta (63kg) harcolt a kvalifikációs pontokért. Brigitta egészen a dobogóig menetelt: bronzérmet szerzett. Nem járt szerencsével a másik magyar induló, Boros Bence, aki ipponnal kikapott a Grand Prix-győztes üzbég Sahram Ahadovtól, és megsérült a döntő akciónál. A sorozat első európai eseménye a Grand Slam Hungary lesz, július 8. és 10. között a Papp László Sportarénában.

029
MOB, Peter Szalmas

Úszás. Befejeződött a medencés úszók világbajnoksága a Duna Arénában. A magyar úszók 16 versenyszámban verekedték be magukat a fináléba. Kimagaslott Milák Kristóf teljesítménye, aki 100 és 200m pillangón egyaránt világbajnoki címet szerzett. Az utóbbi számban a versenyóra 1:50.34-et mutatott, ami világcsúcs. A sportolóink az olimpiai eredményességi számításban 30 pontot gyűjtöttek össze. Tokióban ez 28 pont volt.

A döntős magyar úszók:

Magyardontosok
NSO grafika

A vízilabdázók az elődöntőért mérkőzhetnek: kedden a nők Ausztrália, szerdán a férfiak Olaszország ellen.

Korcsolyázóink betörtek a világelitbe - reális lehet az olimpiai éremszerzés

Budapest, 2022. június 26. Rasovszky Kristóf, Olasz Anna, Rohács Réka és Betlehem Dávid (b-j), a második helyezett magyar válogatott tagjai a nyíltvízi úszók csapatversenyének eredményhirdetésén a budakalászi Lupa-tónál

MTI, Szigetváry Zsolt

A hosszútávúszók egy ezüstéremmel melegítettek a Lupa-tó vizén a 6km vegyes váltó számban. A váltó tagjai Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf.

Ffi kardcsap arany

.

hunfencing.hu

Vívás. Az egyéni küzdelmek utána a férfi és női csapatversenyekkel zárult az Európa-bajnokság.

A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat mindhárom ellenfelét legyőzve szerzett aranyérmet.

A női kardcsapat – Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca – egészen az elődöntőig menetelt, de ott az ukránok állította meg a lányokat, így lemaradtak a dobogóról.

Az 5. helyen fejezte be a csapatversenyt a fiatal erőkből álló női párbajtőr gárda, Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter és Nagy Kinga.

A férfi párbajtőrözők a negyeddöntőben Dániától kaptak ki 43-45 arányban. Így az alsó ágon folytathatták, végül a hetedik helyen végeztek.

A női tőrcsapat Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Pöltz Anna összeállításban szintén 7. lett.

A férfi tőrcsapatnak – Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő – a 10. hellyel kellett megelégednie.

Svd 32961

Öttusa. Ankarában a világkupa-fináléban Gulyás Michelle és Bőhm Csaba egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A férfiak mezőnyében további két magyar szerepelt. Szép Balázs a 8. Marosi Ádám a 15. helyen zárta a versenyt. Szép Balázs és Gulyás Michelle megnyerte a vegyespárosok versenyét. A világkupa befejeztével június 28-án mutatják be Ankarában egy tesztverseny keretében az új ötödik tusát.

(MOB-összeállítás)