Férfias küzdelem a hóban

Egy varázslatos este „A Káldorban”

2014. 02. 19.
Megosztás

Csak így… „A Káldor”. Egy kis gyöngyszem a Rózsadomb tövében. A neve fogalom, mindent elmond annak a több ezer itt végzett kollégistának, akik középiskolás éveik hétköznapjait e falak között töltötték. Családias melegség árad a kis kollégium minden egyes sarkából.

Nagy napra ébredtek a diákok és a nevelő tanárok február elején egy szürke szerda reggel. Egy – addig soha nem látott – szellemi vetélkedő előkészületei kezdődtek. Segített mindenki; a gyerekek, a média csoport tagjai, a kollégák, de még a takarító néni is. Estére hírességeket vártunk…

Délután öt órakor a MOA elnöke, dr. Jakabházyné Mező Mária köszöntőjével kezdetét vette a „Mozgásban a kollégium” versenysorozat keretén belül megszervezett olimpiatörténeti vetélkedő. Kilenc kollégium tíz csapata vett részt a megmérettetésen. A háromfős csapatok a két órás vetélkedőn nagy tudásról tettek tanúbizonyságot. Voltak gyorsasági kérdések, olimpiai bajnok felismerős feladatok, sportolós puzzle és minden, amit az ókori és újkori olimpiákról tudni érdemes. Persze utóbbiakból elsősorban a magyar érmesek kerültek előtérbe, kiemelt jelentőséget tulajdonítva az öttusának, azon belül is a tizenegy aranyérmet hozó 1988-as szöuli olimpiának. A díszvendég ugyanis, aki egyben a zsűri elnöki tisztét is betöltötte, Martinek János kétszeres olimpiai arany- és egyszeres bronzérmesünk volt. Nem csak bölcs döntéseivel, de érdekes történeteivel, anekdotáival is emelte az est fényét.

A jól felkészült csapatok közül kiemelkedett a József Attila Középiskolai Kollégium első csapata, akik utcahosszal nyerték a versenyt. A második helyről – sportolói nyelven szólva – szétlövés döntött egy villámkérdés formájában, ami az Uzsoki utcai Középiskolai Leánykollégiumnak hozta meg az ezüstérmet, míg a harmadik helyezett a Fábry Zoltán Leánykollégium csapata lett.

A dobogósok nagyon szép és értékes ajándékot kaptak („Magyarok az olimpiai játékokon 1896-2012, könyv Mező Ferenc életéről, 12 alkalmas belépő a Műjégpályára, stb.), de csokoládé, oklevél és kis ajándék a MOA-tól mindenkinek jutott.

Köszönet a szervezőknek és minden diáknak a színvonalas versenyért, a nevelő tanároknak a felkészítésért. A győztes csapat a MOA olimpiai táborában vehet részt. Reméljük jövőre ismét házigazdái lehetünk ennek a nemes versengésnek!