Egyed Krisztina: "A hazai korcsolyasportnak ma a short track a húzóága"

Egyed Krisztina: "A hazai korcsolyasportnak ma a short track a húzóága"

2014. 02. 19.
Megosztás

A négyszeres olimpikon gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina évtizedeket töltött a sportágban, melyben ma bíróként is közreműködik, érzi, tudja annak minden rezdülését. A szocsi olimpián résztvevő gyorskoriskoknak itthonról szurkolt. A cikkben megszólal Kaszala Tamara és Szántó Kornél is.

"Előszőr is gratulálok a lányoknak a pontszerzéshez, szép ez a hatodik hely! Látszott, hogy jól bírják a tempót, foggal-körömmel harcolnak, pariban vannak ellenfeleikkel. Kár, hogy Andi elesett, akár túlszárnyalhatták volna az időeredményüket is" - értékelte a mob.hu-nak a 3000 méteres női váltó keddi teljesítményét Egyed Krisztina.

A Salt Lake Cityben országos csúccsal búcsúzó sportoló az 1992-es, albertville-i téli olimpián vett részt először, a korcsolyasportágat több mint két évtizede ismeri belülről, sokáig a szakág hazai legjobbja volt. "Korábban hosszú ideig, 1932 óta a műkorcsolyázás volt a sportág hazai húzóágazata, Vancouverben Sebestyén Juli révén még volt az egyéni számban indulónk, de Szocsiba már nem jutott ki versenyzőnk. Gyorskorcsolyában nagy és rövidpályán egyaránt sikeresen szerepelünk, zsinórban harmadszor tudtunk pontot szerezni: Torinóban Huszár Erika, Vancouverben és Szocsiban a női váltó révén. A hazai korcsolyasportnak ma a short track a húzóága. Fontos dolog, hogy a szövetségben erre odafigyelnek, támogatják a szakágat, kemény munka folyik a versenyzők és az őket felkészítő edzők, szakvezetők részéről egyaránt" - mondta az egykori gyorskorcsolyázó, aki nem short track-ben, hanem nagypályán érte el sikereit, így az egyetlen szocsi "nagypályásnak", Nagy Konrádnak is gratulált az 1500 méteren elért 26. helyéhez.

"Előszőr Konrád is rövidpályás volt, tavaly tért át a nagypályára. Ott voltam az első próbálkozásainál, láttam a fejlődését. Levélben gratuláltam neki a szocsi futama után. Ha lenne a városligetin kívül más hasonló méretű pályánk, több és jobb edzéslehetőségekkel, nagyobb tömegbázist lehetne szervezni, talán ennek a szakágnak is fényesebb jövőt lehetne építeni. Konrád élete első olimpiáján indult, négy év múlva akár szebb eredményt is elérhet!" - mondta Krisztina.


"Az olimpiai ciklus után, a szocsi téli játékokat követően várható a sportágban közgyűlés, azután eldőlhet, hogy a különböző szakágak és egyáltalán a sportág a jövőben merre felé, milyen úton fog haladni" - tette hozzá az Európa-bajnoki bronzérmes egykori gyorskorcsolyázónk.



A női rövidpályás gyorskorcsolyázók váltóban elért hatodik helyével kapcsolatban Egyed Krisztina mellett Kaszala Tamara is adott egy rövid értékelést a mob.hu-nak.

Kaszala Tamara Magyarország első rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpikonja, 1992-ben, Albertville-ben 16 évesen állt rajthoz, 500 méteren 24. lett.

A ma görkorcsolya és íjászfőtitkárként dolgozó egykori sportoló a mob.hu-nak Szocsi előtt elmondta, rövidpályán évek óta szerepelünk téli olimpiai játékokon, véleménye szerint Heidum Bernadett akár még éremre is esélyes lehet. "Hosszúpályán jelenleg építőmunka folyik, új edzésmódszerekkel dolgoznak, egy sportoló azonban mégis képviseli a magyarokat Szocsiban" - utalt Nagy Konrádra.

"Nagyon örülök a pontszerzésnek, ugyanakkor sajnálom, hogy a váltóban elestek. Összességében óriási dolognak tartom, hogy Berni ilyen jól szerepelt, amikor jómagam 1992-ben Albertville-ben az ötkarikás játékokon indultam, soha nem gondoltam, hogy majd 22 év múlva olyan versenyzőt látok viszont az olimpián, akit én indítottam el az úton. Nővéremmel, Claudiával nem felejtjük el azt a pillanatot, amikor irányításunk alatt Berni felvette az első short track korcsolyáját. Már 20 éve is olyan harcos volt, mint most" - mondta Tamara a nők szereplését követően.

"A futam 27 köréből 18-at vezetve, nagyon szoros versenyben maradt alul a magyar váltó. Meglátásom szerint a csapat már korcsolyázott kevesebb hibával, frissebben a múltban, ez azonban nem csökkenti az eredmény nagyságát. A lehetőségből kihozták a maximumot, tisztességesen helytálltak, bizonyították elszántságukat, akaratukat. Pontszerzőként végezni az olimpián óriási eredmény bármely sportágban. Örülök, hogy ismerhetem a csapat tagjait és mérhetetlenül büszke vagyok arra, amit az elmúlt években és ezen az olimpián elértek" - fogalmazott Szántó Kornél, aki 2002-ben, Salt Lake Cityben a rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyében állt rajthoz.

(Fotó: Lykovcán Balázs és magán gyűjtemény)