Elbúcsúztatták dr. Szabó Bélát, kiállítás nyílt Debrecenben

Elbúcsúztatták dr. Szabó Bélát, kiállítás nyílt Debrecenben

2022. 01. 18.
Megosztás


Január 14-én elbúcsúztatták Dr. habil. Szabó Béla, professzor emeritust, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának korábbi tagját Jászárokszálláson. Január 10-én Belvárosi olimpikonok címmel nyílt kiállítás Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek Könyvtárában. A Magyar Olimpiai Akadémia aktuális hírei következnek.

Január 14-én délelőtt örök nyugalomra helyezték Dr. habil. Szabó Béla, professzor emeritust, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának egykori tagját Jászárokszálláson. Az eseményen a családtagok mellett sokan megjelentek volt tanítványai, kollégái, sporttársai, barátai közül. A római katolikus szertartást Szántó József plébános celebrálta, aki maga is az elhunyt tanítványa volt a Jászárokszállási Gimnáziumban. A plébános hálás szívvel emlékezett volt tanárára, ahogy az 1968-ban érettségizett osztályának nagyszámban megjelent tagjai és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviselői is. A Magyar Olimpia Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében Győr Béla MOA-főtitkár, dr. Szikora Katalin, a MOA tanácsának tagja és Veres Vince, a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja vett részt a szertartáson, és helyezték el a szervezet koszorúját az elhunyt sírján.

Január 10-én Belvárosi olimpikonok címmel nyílt kiállítás Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek Könyvtárában. A tárlat az egykor Debrecen belvárosi iskoláiban tanuló, vagy a környéken élt olimpikonok életét és sportpályafutását mutatja be korabeli fotók és dokumentumok felhasználásával. A tablókon 11 kiemelkedő élsportoló eredményeit csodálhatják meg az érdeklődők. A jelenlevőket Pósán László, a Magyar Országgyűlés Tudományos, Kulturális és Sportügyekkel Foglalkozó Bizottság elnöke köszöntötte. A kiállítást Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője, sportjogi szakokleveles tanácsadó nyitotta meg. A szakosztályvezető a beszédében külön megemlékezett Hódos Imre légsúlyú, kötöttfogású birkózóról, aki 94 évvel ezelőtt 1928. január 10-én született Debrecenben. Hódos Imre három olimpián versenyzőként szerepelt, öt olimpián, mint versenybíró vett részt; 1952-ben, a helsinki olimpián aranyérmet szerzett. Az 1956-os melbourne-i olimpián negyedik, 1960-ban, Rómában nem kerül döntőbe. Ezután részletesen ismertette a tárlaton szereplő többi olimpikon pályafutását is (Hódos Imre, Békési Sándor, Gyarmati Olga, Fux Irén, Kocsis Károly, Mogyoróssy Győző, Mogyoróssy-Klencs János, Mudin Imre, Némethi Gyula, Tóth Lajos, Törös Olga). A megnyitót a Cívis Consort vonósnégyes zenés összeállítása zárta. A sporttörténeti tárlatot a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének munkatársai állították össze. A kiállítás a járványügyi szabályok betartásával január 27-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

(MOB-MOA/GyB, PKT; fotó: család; haon.hu)