Sport - VIT Bukarest

Elhunyt helsinki bronzérmese, Zarándi László

2023. 08. 15.
Megosztás

A család tájékoztatása szerint 94 éves korában elhunyt Zarándi László, a helsinki olimpia 4x100 m bronzérmes váltójának tagja, Európa-bajnok atléta.

Sport - Atlétika - Futás

Zarándi László rövidtávfutó.

MTI Fotó/Magyar Fotó: -

1929-ben Kiskunfélegyházán született, sportkarrierjét a Szegedi VSE futballcsapatában kezdte csatárként. Édesapja állatorvosnak szánta, de sikerült elérnie, hogy felvételizhessen a Testnevelési Főiskolára. Gyorsaságát és robbanékonyságát hamar felismerték, így 1949-ben a TF MEFESZ igazolt atlétája lett. Egyetemi és főiskolai országos bajnokságokon indult – elsöprő sikerrel.

1950-ben a férfi 4x100 méteres síkfutó váltó tagja lett: a Zarándi László, Varasdi Géza, Csányi György, Goldoványi Béla kvartett a pozsonyi, Csehszlovákia elleni válogatott találkozón győzelemmel mutatkozott be.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Helsinki

Varasdi Géza (elöl) és Zarándi László (fehér) atléták a XV. nyári olimpiai játékokon.

MTI Fotó/Magyar Fotó

Sikeres nemzetközi premiert követően egyre stabilabb lett ez a négyesfogat, amely későbbi sikereit nem a váltóban szereplők kivételes futógyorsaságának, hanem rendkívül precíz váltásainak köszönthette.

Ifjúság - Sportolók az V. Világifjúsági Találkozón

A VIT 4x100 méteres futó váltó versenyén gyõztes magyar csapat tagjai: Goldoványi Béla, Csányi György, Varasdi Géza és Zarándi László az V. Világifjúsági Találkozó ideje alatt.

MTI, MTI Fotó/Magyar Fotó: Komlós Tibor

A helsinki olimpián dobogóra állhatott fel a „villámnégyes”. A döntőben az első két váltás olyan jól sikerült, hogy a Szovjetuniót is megelőzve a második helyen haladtak. „A harmadik, utolsó váltásnál Sír „Kaja bácsi” bekiabált Goldoványinak, hogy „Béla, lassíts!”. Ha ez a parancsra történt megtorpanás nem jön közbe, akár másodikok is lehettünk volna” – emlékezett vissza korábban egy interjúban a bronzérmes atléta.

Hogy ez az ötkarikás érem nem a véletlen műve volt, azt bizonyítják a későbbi évek eredményei. A helsinki olimpiát követően Turkuban a villámikrek legyőzték az olimpiai bajnok amerikai váltót is. 1954-ben a svájci Bernben Európa-bajnokok lettek, majd 1955-ben, Budapesten főiskolai világbajnoki cím következett.

Ez volt az utolsó, közös sikerük, mert egy izomsérülés miatt Zarándi László kikerült a váltóból.

Zarandi l 90 tf 190617 ml 3
masz

Pályafutása befejezése után a Testnevelési Főiskolán dolgozott tanárként, egyetemi docensként, majd az atlétikai tanszék vezetőjeként vonult nyugdíjba. Mukásságát számos szakirányú műve, cikkei őrzik.

Edzőként hosszú ideig a kétszeres fedett pályás Európa-bajnok és máig a férfi távolugrás országos csúcstartójának, Szalma Lászlónak a trénere volt, munkásságát pedig mesteredzői diplomával jutalmazták.

Hetven éves a villámikrek olimpiai bronzérme
JochaPress

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és az atléták közösségének. Az olimpiai bronzérmes Zarándi Lászlót a MOB saját halottjának tekinti.